110г. от първата проповед на Уилям Сеймур в Лос Анджелис

Houston

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

На 10 януари 1906г., Уилям Сеймур напуска училището на Чарлз Пархам в Хюстън, Тексас. Следва дълго пътуване до Лос Анжелис, където е поканен да пастирува църквите от Движението на святост. Отделно, в Лос Анжелис от Хюстън пристигат Люси Фароу и Дж. А. Уорън, които също имат петдесятно преживяване. Всички те ще станат част от съживлението на ул. Азуза.

Църквата, която Сеймур е поканен да пастирува, е разположена на адрес 9та улица No.1604 близо до пресечката със Санта Фе. Регистрирана е като независима църква през пролетта на 1905г., когато Джулия Хъчинс и няколко семейства са отлъчени от Втора баптистка църква в Лос Анжелис за това че проповядват доктрината на светостта. Първоначално се събират в дома на Ричард Азбъри на ул. Бони Брай No.214, докато църквата е приета в южнокалифорнийската Асоциация на святост и богослуженията се преместват в мисията Санта Фе.

50Пристигайки в Лос Анжелис на 22 февруари, 1906, Сеймур държи първо богослужение в събота, 24 февруари. Следват богослужения в неделя 25 февруари, вторник 27 февруари и петък 2 март, докато има събрания всеки следобед от 15ч. Сеймур проповядва кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на чужди езици (гласолалия) като част от доктрината на светостта. Сам той все още не е кръстен със Святия Дух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *