Християните и конспиративните теории

Християните и конспиративните теории

Двама партньори в малка адвокатска фирма обядвали и изведнъж единият от тях се стреснал и с уплашен вид казал, „Трябва да се върна в офиса веднага. Забравих да заключа сейфа.“ Другият попитал: „За какво се тревожиш? И двамата сме тук.“

Много хора казват, че на адвокат не може да се вярва. Но не само адвокатите си нямат доверие. Можеш ли да вярваш на някого днес? Наистина, липсата на доверие е голям проблем в нашето общество.

Преди няколко години бяхме на детски рожден ден и там се запознах с един от татковците – интелигентен човек, с познания в много области. Говорихме за вярата, за ценностите, за политика, за морала в политиката… Аз казах, „Може би като народ си заслужаваме съдбата, след като сме изоставили християнския морал и ценности.“

На което той отговори, „Ние нищо не можем да направим като народ, защото сме малки. Големите, т.н. „демократични западни цивилизации“ начело с американците искат да ни унищожат.“ След това се доближи до мене и със заговорнически вид ме попита, „Чувал ли си за КЕМТРЕЙЛС?!“

Тогава за първи път чух тази дума. По-късно проучих и се оказа, че терминът идва от думите „chemical” (химически) и “trails” (следи). Привържениците на тази конспиративна теория вярват, че някои дири, оставяни от самолетите в небето, са следи от химически вещества, преднамерено разпръсквани с цел осъществяване на контрол над населението.

Истината обаче е друга. Както обяснява българският пилот в Луфтханза Марио Бакалов, тези следи са кондензирана водна пара и остатъците от изгорелия керосин.

Така възникват теориите на конспирациите. Днес продължаваме с втората тема от поредицата „Неудобни въпроси: искрени отговори от Библията“, „Християните и конспиративните теории.“ Когато говорим за конспиративни теории, редно е да се запитаме кога е възникнала първата конспиративна теория.

Първата конспиративна теория в историята бяха думите на Сатана към Ева в градината: „Никак няма да умрете; но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.“ (Битие 3:4-5)

Какъв е механизмът на поява на заговорнически теории? „Нечия развинтена фантазия ражда нелепа спекулация, която се взема насериозно от някаква маргинална група. Впоследствие тя се разпространява бързо, особено в силно политизирано и поляризирано общество като българското.

Според речника, теория на конспирацията е опит да се обяснят трагични събития като резултат от действията на малка влиятелна група. Тези обяснения отхвърлят общоприетото мнение за тези събития. И официалната версия се разглежда като още едно доказателство за конспирация.

Но кои са най-популярните конспиративни теории у нас? Освен за кемтрейлс, през последните 20-30 години научихме, че масоните управляват света. После ни казаха, че всъщност извънземните са тези, които контролират живота на земята. Въпреки това, за всичко лошо, което ни се случва, са виновни евреите, американците и Сорос.

Оказа се също, че генно-модифицираните храни са опасни. После дойде ред на теорията, че американците никога не са кацали на луната. Днес най-много се говори за това, че ваксините са опасни, защото тровят децата и предизвикват аутизъм. Научихме също, че земята е плоска (!), че 5G e опасна за здравето технология и че коронавирусът е изкуствено създаден с цел да се намали населението на света или дори че такъв вирус изобщо не съществува.

Защо теориите на конспирациите са толкова популярни?

Във време като това, в което живеем, тези идеи помагат на хората да си обяснят сложния и несигурен свят, в който живеят. На пръв поглед те дават достатъчно всеобхватни обяснения на трагични събития и връщат на хората чувството, че те контролират ситуацията.

Но ние не командваме парада. Не сме господари на съдбата си.

Яков 4:14 „вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва.“

На второ място, Божието слово ни предупреждава, че в последно време ще се засили интереса към окултното, към мистериите, към това което не може да се обясни от конвенционалната наука. Божието слово ни предупреждава да не вярваме на всичко, което се говори:

Исая 8:12 – Не наричайте съюз всичко, което този народ нарича съюз, и не се бойте от това, от което те се боят, нито се плашете. 13 Господа на Силите – Него осветете, от Него се страхувайте и от Него треперете.

Хората се вълнуват от всичко, което по някакъв начин обяснява състоянието на света. Някои така се задълбочават в окултното и конспирациите, че стават параноици и получават психични разстройства.

Киното, интернет и телевизията също подхранват подходяща среда за отглеждане на заговорнически теории. Филми като Междузвездни войни и Е.Т. правят хората любопитни към окултни знания и конспирации.

Също, не другаде, а точно по националната телевизия се излъчва предаване с многозначителното заглавие „Новото познание“. В сайта на телевизията то е представено като предаване за мистика, наука и конспиративни теории. Как съвместяват науката с конспиративните теории не става съвсем ясно.

Една от конспиративните теории гласи, че извънземните са ни създали и управляват живота на земята. Но Библията не ни дава основание да вярваме, че съществува живот другаде във Вселената. Да, понякога се случват странни и необясними неща, но те не могат да се приписват на извънземни или на НЛО. Най-вероятно тези феномени са с демоничен произход.

Подобни филми и предавания подготвят културата за този zeitgeist или този дух на времето. Според някои наблюдаватели, Антихрист най-вероятно също ще използва феномена с извънземните, за да заблуждава света.

2 Солунци 2:9-11 „този [Антихрист], чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса 10 и с цялата измама на неправдата, за онези, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят. 11 И затова Бог праща заблуда да действа между тях, за да повярват на лъжа.“

Най-тъжното е, че конспиративните теории си проправиха път и в евангелските църкви. Християните са едни от най-големите разпространители на теории на конспирацията в социалните мрежи. Защо е така?

Християните често се отнасят с най-голямо недоверие към медиите и управляващите, и има защо. Но това недоверие често кара вярващите да станат по-лековерни и да приемат за чиста монета информацията от други източници. Божието слово обаче ни призовава да сме мъдри: „И тъй, внимавайте добре как се обхождате, не като глупави, но като мъдри.“ (Ефесяни 5:15).

Социалните мрежи също не са достоверен източник на информация. Всеки от нас е длъжен да проверява източниците си, преди да публикува нещо. Иначе ние се превръщаме в разпространители на фалшиви новини и лъжи. Така нарушаваме Осмата заповед в Изход 20:16, „Не лъжесвидетелствай против ближния си.“

Освен това, трябва да имаме предвид, че едно от предизвикателствата на времето на карантина е, че се увеличават хората, които вярват на конспиративни теории. Всеки от нас може да си спомни как негов приятел или роднина е повторил като папагал пред него думите на адвокатите на конспирациите, които е прочел в социалните мрежи, без да съзнава, че това са лъжи.

Какво можем да направим като християни?

Първо, да си дадем сметка, че конспиративните теории виреят върху почвата на страха и несигурността, които са следствие на всяка криза. Докато бяха затворени в домовете си, заплашени да загубят работа и да се разболеят, много хора трябваше да се справят със страх, самота и несигурност. Прав е Роджър Коeн, като казва че „конспиративните теории са убежище за тези, които се чувстват безсилни.“

Макар и в момента да не сме затворени в домовете, отново някои мерки се върнаха. Има хора, които продължават да излизат само за да си набавят необходимото, за да живеят. Живеем в несигурност, която е добра почва за конспиративни теории. И когато това продължава с месеци, лесно е тази несигурност да се превърне в страх, а страхът да прерастне в гняв срещу въображаемия виновник за нашите страдания. „Те са виновни, те причиниха това, те заслужават наказание!“

Сред хората винаги се намират такива, които с готовност търсят и намират изкупителна жертва за своите несгоди. И винаги има такива, които ще се възползват от страха, за да насочат гнева на хората срещу своите политически противници.

В момента вървят протести срещу злоупотребите на властимащите. Макар и те да са основателни, като християни ние трябва внимаваме да не даваме ухо и да не разпространяваме конспиративни теории за тези хора. Вместо това, нашият Спасител ни заповядва:

Матей 5:44 „…обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят.“

Една арменска медицинска сестра била държана като заложник заедно с брат си от турците. Турски войник заклал брат ѝ пред очите ѝ. Тя успяла да избяга и по-късно станала медицинска сестра в полева болница. Един ден същият този войник, който убил брат ѝ, бил заловен и донесен ранен в болницата. Нещо в нея извикало: „отмъщение“. Но един по-силен глас я призовал да покаже любов. Тя се грижела за човека, докат оздравял. Накрая възстановеният войник я попитал: „Защо не ме остави да умра?“ Отговорът ѝ бил: „Аз съм последователка на Този, който е казал: „Обичайте враговете си, правете добро на ония, които ви мразят.“ Впечатлен от отговора ѝ, младият войник казал: „Никога досега не съм чувал такива думи. Разкажи ми още. Искам да вярвам в твоята религия.“

Първо, конспиративните теории виреят на почвата на страха. Второ, нужно е да разберем, че конспиративните теории ни отклоняват от истината. Колкото повече време губим в четене на конспиративни теории, толкова по-малко време отделяме за Библията. Но тези заговорнически теории са суеверие, напразна вяра.

Както казва Збигнев Бжежински, „светът е много повече продукт на хаос, отколкото на конспирация.“ А ние знаем кой е авторът на този хаос. Бог сътвори света в чудесна хармония, но от Битие 3 гл. досега дяволът всячески се опитва да обърне реда в хаос и да отклонява хората от истината.

Затова, като християни ние трябва да се пазим от това да паднем в плен на тези лъжи, защото така дискредитираме не само себе си и тялото Христово, но и Главата на тялото, Христос!

И най-накрая, конспиративните теории влияят негативно на свидетелството ни. Те ни отделят от страданието и хората, които ни питат „Защо се случва всичко това? Бог ли ни наказва?“

Когато ти търсиш да откриеш мистериозни цели и системи от зло, те ти действат като емоционална упойка, която временно притъпява болката и ти дава фалшиво успокоение, че всичко е наред. И вместо да дадеш надежда на хората в нужда и да насочиш вниманието им към Христос, ти започваш да им обясняваш защо всичко това се случва, като се осланяш на конспиративни теории.

Вместо да служим на хората с любов, състрадание и да даваме надеждата на евангелието на Исус Христос, ние ги потапяме в страх, съмнение и гибел на конспиративните теории. Но не в това е твоята мисия!

Матей 28:19,20 „И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, 20 като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до  свършека на света.“

Вместо да разпространяваме конспиративни теории, Исус иска ние да се обърнем към Бога и Словото Му.

Божият отговор на конспиративните теории.

Първо, Той ни дава своето присъствие. Когато се обърнем към Бог и Словото Му, ние разбираме, че Бог е с нас. (Псалм 23:4). Той ни е „призовал по име“ (Исая 43:1) и „нищо не може да ни отдели“ от Него”.

Римляни 8:39 “Защото аз съм уверен, че нито смърт, нито живот, нито ангели, нито началства, нито сили, нито настояще, нито бъдеще, нито височина, нито дълбочина, нито кое и да било друго създание ще може да ни отлъчи от Божията любов, която е в Христос Исус, Нашия Господ.“

Повярвал ли си в Господ Исус Христос? Вярваш ли в историческия факт на Неговата смърт и възкресение? Доверил ли си се на Бога за своето спасение?

Йоан 1:12 „“А на онези, които Го приеха, даде право да станат Божии чеда, т. е. на тези, които вярват в Неговото име.“

Ако е така, ти си Божие дете. Твоят Небесен Баща знае най-добре как да се грижи за теб.

Няма нужда да търсиш успокоение и обяснение на действителността извън Божиите обяснения. Няма нужда да ходиш на друг адрес, ако вече си пристигнал у дома, при Бога! Няма нужда да чукаш на чужда врата, ако вече Исус е почукал на вратата на твоето сърце и ти си Му отворил вратата.

Откровение 3:20 „Ето, стоя на вратата и хлопам; ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.“

Второ, Той ни е дал Своето слово. Като го четем, изучаваме и заучаваме наизуст, ние изграждаме живота си на стабилната основа на Божиите истини, която не може да бъде поклатена от бурите на лъжите и конспирациите на дявола (Матей 7:24-27).

Четеш ли Библията? Тя е непогрешимото, боговдъхновено Слово. Ако досега не си го направил, защо не започнеш днес? Ако не разбираш написаното, включи се в нашата група за Библейско изучаване към църква или в срещите за ученичество. Те ще ти помогнат да откриеш за себе си съкровищата на Библията.

Ако си мислиш, че си прекалено зает, за да четеш Библията, може би проблемът не е в липсата на време, а в неправилни приоритети. Много хора са като онзи художник, който искал да изобрази как кралят на Прусия разговаря със своите генерали след една битка. Той нарисувал генералите и фона, и оставил краля за накрая. Но умрял преди да го завърши.

Освен, че ще ти помогне да познаеш Бога и да имаш увереност в спасението си, познаването на Библейската истина ще отвори очите ти и ще ти помогне да различаваш истината от лъжата.

Псалм 119:18,24 „Отвори очите ми, за да гледам чудесни неща в Твоя закон… Твоите свидетелства наистина са моя наслада и мои съветници.“

Как Словото се превръща в наш съветник относно фалшивите заговорнически теории? Като ни помага да си съставим тест за реалистичност на всичко, което чуваме.

Например, ако виждаме, че участниците в дадени събития трябва да са супермени, за да ги приведат в действие, или ако конспирацията е твърде комплексна и изисква много елементи, ако в нея участват много хора, които трябва да пазят тайната, ако цели осъществяване на контрол върху цели нации, икономики или политически системи, а понякога над света, ако придава огромно значение на незначителни събития или ако смесва факти и спекулации – значи това е фалшива конспиративна теория.

Четеш ли Словото? То ще отвори очите ти, за да разпознаваш фалшивите теории.

И това ни насочва към третата част от Божия отговор и тя е, че Бог ни дава Своята сила. Исус не ни е изкупил и направил Свои деца само за да се наслаждаваме на Неговото присъствие тук и във вечността. Той ни призовава към активно присъствие в нашата култура. На първо място, както вече споменахме, това става, когато се молим:

1 Тимотей 2:1-4 „И така, увещавам преди всичко да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всички човеци, 2 за царе и за всички, които са високопоставени, за да имаме тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. 3 Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, 4 Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.

Днес нашите сънародници отново се надигат на масови протести срещу арогантното управление и наглата корупция на управляващите. Исус иска да се противопоставяме на всяка несправедливост, но не като разпространяваме теории на конспирацията или като заплашваме със саморазправа.

Той ни предписва едни много по-ефикасни действия за разрушаване на структурите на властта на Врага ни. Той ни даде пример и ни призова да се молим. Тази „съпротива чрез ненасилие“ демонстрира и Даниил, като въпреки заповедта на царя да не се моли на друг освен на него, продължи да коленичи и три пъти на ден да се моли на истинския Бог.

Вярваш ли в силата на молитвата да променя хора, общности и нации? Започваш ли деня си с молитва? Джон Бънян е казал: „Който бяга от Бога сутринта едва ли ще го намери през останалата част от деня.“

Както казва богословът Силдоу Бакстър, „Хората могат да отблъскват нашите молби, да отхвърлят нашето послание, да опонират на нашите аргументи, да презират нас самите, но са безпомощни срещу нашите молитви.“

Бог ни е дал своята сила и ние имаме достъп до нея в молитва. Затова, когато се чувстваш слаб, несигурен или безсилен, не търси спасение в измамното успокоение на конспиративните теории. Погледни към Този, който единствен може да ти даде мир и да се погрижи за твоята сигурност.

Псалм 4:8 „Спокойно ще легна и ще спя, защото само Ти, Господи, ме правиш да живея в безопасност.“

Заключение

Като християни ние трябва да разбираме, че хората вярват на конспиративни теории, за да си обяснят сложният и несигурен свят, в който живеят. Живеем в последно време и виждаме, че се засилва интереса към окултното. Масмедиите също допринасят за този интерес. Християните също са уязвими за тези теории. Ние трябва да разбираме, че конспиративните теории ни отклоняват от истината и влияят негативно на свидетелството ни. Бог иска да проверяваме своите източници, да внимаваме да не ставаме тяхна жертва и да не подвеждаме други хора. Но най-вече да търсим истината в Неговото Слово и да се молим. Така ще имаме неговото присъствие, Неговата сигурност и Неговата сила. Бог да ни благослови!

_____________________

БПЦ „Нов живот“ – Варна

1 comment for “Християните и конспиративните теории

  1. Ето една конспиративна теория: Мат.28:19,20 „И така, идете и създавайте ученици измежду
    всички народи…Американците са майстори като създатели не само на демократичното богословие(те са т.н. николаити,т.е.демократи),но и в създаването на библейски версии. И когато искат да прокарат някакво уж библейско твърдение,се позовават на някоя от тях. В случая на NIV. Учениците ги създава Господ Иисус Христос,а не ние. Те са Негови ученици,а не наши.Друга подобна теория е,че Бог не наказва,а дисциплинира. Отново за подобно твърдение,друг библейски превод… Болестите не са от Бога…,когато Сам Бог твърди точно обратното (Вт.32:39. Вижте сега, че Аз съм Аз и освен Мен няма Бог; Аз убивам и Аз съживявам, Аз наранявам и Аз изцелявам; и няма кой да избавя от ръката Ми). И прочее и пр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *