Съживлението на ул. Азуза и голямото земетресение в Сан Франциско 1906г.

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

д-р Теол. Доний К. Донев

LA timesВеднага след Великденската служба на 15 април 1906г., вестник „Л.А. Дейли Таймс” прави журналистическо разследване на съживлението. Причината е мултирасовото присъствие по време на богослуженията на Азуза, което противоречи а действащия закон за сегрегация на Джим Кроу.

Статията критикува събранията и за това, че до късно притесняват квартала с викове, пеене и най-вече „бърборене на езици,” за което вярващите твърдят че е дарът на Св. Дух от Петдесятница. Вестникът саркастично осмива повтарящото се пеене на песента „Утешителят дойде,” придружена с танцуване и тропане с крака от което пръстения под, а и цялата сграда, се тресе. В тази връзка, журналистическият очерк не пропусна да спомене и пророчеството дадено в едно от богослуженията за унищожително земетресение на Сан Франциско.

Azusa_RevivalЖурналистическото разследване е отпечатано в броя в. „Л.А. Дейли Таймс” от 18 април 1906г., чието разпространяване започва малко след полунощ. В 5:12 същата сутрин, Сан Франциско е разтърсен от земетресение със сила 8.0 по скалата на Рихтер. Въпреки, че трусът трае по-малко от минута, 28 000 сгради в града са напълно унищожени, а броя на убитите надминава 3 000.

Историкът не съживлението на ул. Азуза, Франк Бартълмен, е женен за Ани Лад – българка осиновена от американско мисионерско семейство и образована в Америка. Още преди земетресението, Бартълмен написва трактат за покаяние с заглавие „Последен повик,” който отпечатва в тираж от 10 000 и разпространява веднага на 21 април. Седмица по-късно, през нощта на 28 април 1906г., Бартълмен получава от Св. Дух ново предупреждение, което написва и отпечатва на следващата сутрин. Разпространяват го из целия град в тираж от 75 000. Част от него ще бъде публикуван под редакцията на Сеймур в един от първите броеве от издавания от Азуза вестник „Апостолска вяра.” Първият брой на вестника излиза през септември 1906г., а водещата статия в него е с заглавие „ПЕТДЕСЯТНИЦА ДОЙДЕ!” За пророческата статия и божията роля в голямото земетресение в Сан Франциско са писани многобройни опровержения от учени и проповедници. Но при над 600 милиона харизматични вярващи по света днес, никой не е успял да опровергае, че преди 110г. една нова Петдесятница наистина дойде!

 

 

1 comment for “Съживлението на ул. Азуза и голямото земетресение в Сан Франциско 1906г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *