Протестантски църкви осъдиха Бургас след 15г.

Делото касае нарушения, свързани със свободата на мисълта, съвестта и религията

Протестантски църкви в Бургас осъдиха държавата за нарушение на член 9 от Европейската конвенция за правата на човека. На заседание на Министерския съвет в началото на месеца е прието да им бъдат изплатени съответните обезщетения, показа справка на „Флагман“.

Делото касае казус от далечната 2008 г., но стига до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург след дълга сага у нас.

Според стенограмата от правителственото заседание от 5 април служебният министър на правосъдието Крум Зарков докладва: „По делото „Тончев и други срещу България“ жалбата е подадена от трима пастори и три евангелски църкви в Бургас. Те повдигат оплакване по чл. 9 от Конвенцията (свобода на мисълта, съвестта и религията). ЕСПЧ присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер по 2500 евро на двамата пастори, по 3000 евро за двете евангелистки църкви, както и общо 4500 евро за разходи и разноски.“

Разминаването в броя на жалбоподателите и обезщетените идва от това, че единият пастор и едната църква са се отказали от делото. До края на процеса остават Живко Тончев и неговата църква „Благовестие“, както и Радослав Киряков с „Първа евангелска съборна църква“.

Решението на ЕСПЧ е от 13 декември 2022 г. То е единодушно в полза на жалбоподателите. Българската държава е осъдена за нарушение на член 9 от Европейската конвенция, който защитава правото на свободно практикуване на религиозна вяра, и във връзка с чл. 14, който забранява дискриминация на религиозна основа, пише в сайта svobodazavseki.com, поддържан от единия от адвокатите по делото – Виктор Костов.

През 2008 г. държавни органи разпространиха „информация“ с клеветнически твърдения и уронващи доброто име в обществото на няколко религиозни общности, сред които и евангелските християнски църкви в Бургас. Всички държавни училища бяха задължени да разпространят пейоративните квалификации, разпространени в циркулярно писмо и да докладват на местни общински и полицейски органи. Кампанията стана публично известна като „Война срещу сектите“. Двама протестантски пастори – Живко Тончев и Радослав Киряков, и техните църкви решиха да потърсят справедливост от правосъдната система. Българските съдилища отказаха да признаят нарушенията на държавата срещу свои граждани, вярващи християни. Молителите и техните общности се обърнаха към съда в Страсбург през 2015 г., след като вътрешната възможност за защита на правата бяха изчерпани, посочва адв. Костов.

Въпросното писмо от 2008 г. до училищата в Бургас е подписано от зам.-кмет на общината.

Част от него гласи: „Във връзка с предстоящите Великденски празници е установена активизация на всички нетрадиционни за страната ни вероизповедания. Тя се състои в кампания по привличането на нови членове от всички възрасти и социални групи. За целта считаме за необходимо да Ви обърнем внимание на най-основните и опасни религиозни секти, които въпреки официалната си регистрация в Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет, нарушават българските закони, правата на гражданите и обществения ред.“

Пастор Живко Тончев е доволен, че протестантските църкви са реабилитирани с решението на ЕСПЧ, макар и след 15 години съдебни битки.

„Мина много време и даже не знаехме дали въобще се разглежда нашето дело. Просто аз бях оставил всичко на адвокатите и на Божията справедливост в крайна сметка“, коментира той пред „Флагман“.

„Инициативата да се пусне писмо до всички училища с насоката да се пазят от „опасните секти“ е произлязла от ДАНС. Те обаче много лукаво се оттеглиха и скриха човека, който е направил всичко, и така общината остана на прицел, въпреки че имаме добри отношения с нашите общински власти още от времето, когато аз бях общински съветник“, каза още Живко Тончев.

След писмото от общината до училищата в Бургас е имало разглеждане на проблема в часа на класния ръководител – там като опасни наред с йеховисти и мормони, са разглеждани и протестантските общности, обясни ръководителят на църква „Благовестие“.

„Ние сме с надвековна история и според експерти нашият тип служение е много близо до това, което е описано в евангелията. Изведнъж, върху нас, които се борим за християнски ценности в страната ни, е хвърлено петно, че ние сме много опасни и че трябва да се пазят младите хора от нас“, заяви още Живко Тончев.

„При нас всичко е много открито. Няма неща, които са „в кухнята“ или някакви тайни планове, вербовки и т.н. Всичко е искрено, открито. А всъщност ни обвиняват, че сме зловредни за обществото, което не е така.

Аз винаги съм поддържал и поддържаме добри отношения с кмета Николов и въобще с общината, но адвокатите продължиха това дело и ние минахме през всички съдилища в България, които казаха, че няма никаква дискриминация. Същевременно бяхме потърпевши с наши младежи и деца, които са се чувствали много некомфортно, когато всички са ги гледали – че те са от „опасните секти“ в училищата“, коментира пасторът.

Той очаквал след очернящото ги писмо общината да изпрати до учебните заведения друго, с което да бъде опровергана разпространената информация за евангелските църкви.

„Обаче такова писмо нямаше. Да, с общинските власти поддържаме добри отношения и правим заедно молитвени закуски и публично четене на Библията, за тях това е достатъчно – че има протегната ръка и сме в добри отношения, което е така. Но знаете, че когато едни хора в учебното си заведение получат такова обвинение, те не могат да кажат „ами да, ама ние имаме добри отношения с общината“, тъй като има официално писмо срещу нас. Това е. Затова ние оставихме случая на нашите адвокати“, допълни Живко Тончев.

„Дори и да бяхме загубили делото, ние си знаем какви хора сме и какво вършим, но пък за нас е добър изход, защото по този начин могат и поколенията около нас да знаят, че трябва да стоим зад истината и да се борим според правата, които имаме. Ако това беше през комунистическо време, и наум нямаше да ни дойде да застанем срещу общината. Така че това дело е от значение за всички протестантски църкви въобще в страните-членки на Съвета на Европа“, каза още пастор Тончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *