Победа на евангелските християни в България пред Европейския съд

Свободата на вярата е основно право: Победа на евангелските християни в България пред Европейския съд за правата на човека

Hа 13 декември 2022 г., Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви своето решение по делото Тончев и други с-у България (2015). Решението на съда е единодушно в полза на жалбоподателите. Българската държава е осъдена за нарушение на член 9 от Европейската конвенция, който защитава правото на свободно практикуване на религиозна вяра, и във връзка с чл. 14, който забранява дискриминация на религиозна основа.

През 2008 г. държавни органи разпространиха „информация“ с клеветнически твърдения и уронващи доброто име в обществото на няколко религиозни общности, сред които и евангелските християнски църкви в Бургас. Всички държавни училища бяха задължени да разпространят пейоративните квалификации разпостранени в циркулярно писмо и да докладват на местни общински и полицейски органи. Кампанията бе разпространена в медиите и стана известна като „Война срещу сектите“. Двама протестантски пастори, Живко Тончев и Радослав Кирияков и техните църкви решиха да потърсят справедливост от правосъдната система. Българските съдилища отказаха да признаят нарушенията на държавата срещу свои граждани, вярващи християни. Молителите и техните общности се обрънаха към съда в Страсбург през 2015 г., след като вътрешната възможност за защита на правата им бяха изчерпани.

Днешната победа в съда за правата на човека в Страсбург е победа за законността и правото. С решението на ЕСПЧ се установява още един прецедент, който защитава вярващите и техните църкви от груба и необоснована държавна намеса и клеветнически кампании. ЕСПЧ има юрисдикция над 675 милиона души, живеещи в 46-те страни членки на Съвета на Европа.

Делото спечелихме, работейки с екип на ADF International. Адвокатите на жалбоподателите адв. Робърт Кларк и адв. Виктор Костов заявиха, че това решение на съда e справедливо, защитава правата не само на молителите, но и на всички, и дава възможност България да се върне към спазването на правата на човека и на свободата на вероизповедание.

ОЩЕ по ТЕМАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *