Пастир Александър Червенков получи отличие „За гражданска доблест“

Адвентен пастор получи отличие „За гражданска доблест“ в Кърджали

Отличие „За гражданска доблест“ получи адвентен пастор на Кърджали Александър Червенков, който спаси самотна майка и дете при пожар в дома им. Отличието беше връчено от омбудсманът Расим Муса и от кърджалийския кмет Хасан Азис.

Случката се разиграла през юли тази година в блок „Строител“ в Кърджали. Александър Червенков чул викове за помощ и видял обхванатия от пламъци апартамент. Пасторът не се поколебал нито за миг и влязъл в горящото жилище. Успял да изнесе запалилата се газова бутилка навън и по този начин предотвратил взрив. След това се върнал обратно и убедил жената и детето да напуснат апартамента. Малко след това на мястото на пожара се появили огнеборци.

„Хора като вас, г-н Червенков, правят нашата страна свободна, независима. Това, което сте направили вие, вашата саможертва, е пример, който трябва да показваме всеки ден. Вие сте от хората, които са готови да жертват себе си в името на живота на съседа си, на хората, които са около тях“, заяви Хасан Азис.

„Аз вярвам в Бог и от Него съм разбрал, че няма значение човекът, който е срещу мен, какъв е – турчин, ром или българин. Той е човек, който се нуждае от помощ. И ако е в някаква ситуация, в която има нужда от помощ, и аз съм там и мога да му помогна, аз ще му помогна. Аз трябва да помагам“, каза Александър Червенков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *