От октомври ICANN губи пълномощия

Управление на интернет: европейският комисар Рединг призовава за пълна приватизация и пълна отговорност на ICANN от 1 октомври

Американското национално управление по телекомуникации и информационни технологии (NTIA) обяви конкурса за правото на управление на Интернет домейните за несъстоял се и по изключение удължава до 30 септември 2012 г договора с организацията ICANN. Последната регулира адресното пространство на Глобалната мрежа от 1998 г.

През октомври в зависимост от резултатите на поредния конкурс, ICANN или ще запази своите пълномощия, или с администрирането на домейнните зони ще се заеме нов управляващ. Договорът, за който става дума подразбира управление на некомерсиалната организация IANA, отговаряща за IP адресите, домейните от горно ниво и използваните Интернет протоколи. Първият подобен договор между ICANN и NTIA беше сключен през 2000 г., а впоследствие беше удължен. Според резултатите от сегашния конкурс, ICANN ще продължи да управлява IANA, но административният орган на САЩ заяви, че условията на конкурса не са изпълнени от нито един от претендентите.

„Ние не получихме предложения, които да съответстват на изискванията на глобалното общество“, – заявяват от Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информационни технологии като подчертават, че в интерес на мрежовата аудитория конкурсът ще бъде обявен отново в най-скоро време. Датата обаче все още не е съобщена.

Трябва да отбележим, че ICANN нееднократно е критикувана от различни страни за това, че зависи от американските власти и не е способна коректно да решава спорни въпроси и конфликтни ситуации. Много пъти е предлагано организацията да бъде предадена в ръцете на алтернативни структури, способни да се противопоставят на контрола на САЩ, а Европейската комисия изобщо предложи да се създаде друг регулиращ орган.

На 6 май Европейската комисия ще бъде домакин на първото публично изслушване в Брюксел, имащо за цел да се даде шанс на европейската интернет общност да изрази своите очаквания относно бъдещето на управлението на интернет. Същевствуват общи черти и възможен нов модел за управление на интернет след 30 септември. Той може да включва по-конкретно следното:

  • изцяло приватизирана и независима ICANN, функционираща съгласно най-добрите стандарти за корпоративно управление и особено тези за финансова прозрачност и вътрешна отчетност, а също така подлежаща на ефективен съдебен контрол;
  • многостранен форум за обсъждане от правителствата на общи въпроси по политиката на управлението на интернет — ролята на такъв форум може да се изпълнява от „Г-12 за управлението на интернет“ — неформална група от правителствени представители, които да се срещат поне два пъти годишно и да могат да приемат с мнозинство препоръки към ICANN, когато е необходимо. Тази група би осигурила бързо реагиране в случай на заплахи за стабилността, сигурността и отвореността на интернет.
  • За да бъде географски уравновесена, „Г-12 за управлението на интернет“ би трябвало да включва по двама представители от Северна Америка, Южна Америка, Европа и Африка, трима представители от Азия и Австралия, както и председателя на ICANN като член без право на глас. Международните организации с компетенции в тази област биха могли да получат статут на наблюдатели.

История

Дълги години Европейският съюз играе основна роля в международните дискусии относно управлението на интернет. Европейската комисия многократно призова системата за управление на интернет изцяло да се повери на частния сектор без правителствена намеса в оперативното управление на интернет (вж. IP/06/1297) и подкрепя политика на отворен диалог с участието на множество заинтересовани страни относно управлението и развитието на интернет (IP/06/1491). Европейската комисия участва и в Правителствения консултативен комитет, чието основно предназначение е да съветва „Интернет корпорация за присвоени имена и адреси“ (ICANN) по свързани с обществения ред аспекти на нейните координационни дейности.

.бг е одобрен интернационализиран домейн от първо ниво за България. Предложен двукратно от български организации, той е бил предходно отхвърлян от ICANN, организацията, отговорна за управлението на DNS. В ASCII името на домейна би се кодирало като xn--90ae.

Предложение за създаване на интернационализиран домейн от първо ниво .бг, транслитерация на съществуващия домейн от първо ниво за България .bg, е изпратено до ICANN на 24 октомври 2007 година от Сдружение „Унинет“. На 23 юни 2008 година официална заявка е подадена и от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения. На 18 май 2010 година ICANN официално отхвърля предложението, поради визуалното сходство на името на домейна с това на съществуващия домейн .br. Въпреки отказа на ICANN, българското правителство прави второ предложение за създаване на домейна, с аргумента, че тази форма е най-разпознаваема сред българските потребители.[6] Втората заявка е отхвърлена през март 2011 година по същите съображения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *