Cпецслужби подготвят тотален контрол

Руските интернет потребители ще се окажат „под шапката“ на ФСБ: задължават операторите да записват и съхраняват данните им

До края на годината в Русия ще влезе в сила заповед на Министерството на съобщенията и масовите комуникации, според която спецслужбите ще получат пълен достъп до данните на интернет потребителите, включително телефонните номера, IP-адресите, имената на профилите и електронните адреси на гражданите. Под контрол ще попаднат лицата, регистрирани в социалните мрежи, потребителите на чат-услугата ICQ, както и ползвателите на интернет-телефония.

Проектът на заповедта, който бе подготвен още през пролетта, неотдавна беше предварително съгласуван с Федералната служба за сигурност (ФСБ) и сега трябва да мине през правосъдното министерство, съобщи в. „Комерсант“, цитирайки източници от сектора на телекомуникациите. Именно интернет-доставчиците ще бъдат задължени да съдействат на спецслужбите, като снабдят мрежите си със специално оборудване за запис и съхранение на интернет-трафика. Всички те ще трябва да направят това до 1 юли 2014 година.

Заповедта ще наруши конституционните права на гражданите, някои федерални закони и кодекси, предупреждават експерти от сектора и юристи в Русия. В изпратено до министерството на комуникациите от компанията „Вимпелком“ писмо, копие на което е изпратено в редакцията на вестника, се казва, че ще бъде нарушено правото на неприкосновеност на личния живот на гражданите, на тайната на кореспонденцията, телефонните разговори, пощенските, телеграфните и други съобщения. От „Вимпелком“ отбелязват също, че проектозаповедта противоречи на Федералния закон за оперативно-разузнавателната дейност, доколкото в него не е упоменато като задължение на операторите да закупуват и използват за целите на разузнаването специални технически средства, които не спадат към средствата за защита.

„От 2008 година в Русия действа системата на „оперативно-разузнавателните мероприятия“, която изисква от операторите да предават в спецслужбите телефонните номера и местоположението на абонатите на мобилната мрежа. Новата заповед е обновен вариант на тези изисквания“, смята директорът по сигурността в обединената компания „Афиша-Рамблер-SUP“ Александър Рилик. „Разликата е, че операторите досега не бяха задължени да записват и съхраняват данните на интернет потребителите. Сега вече ще бъдат, при това преди съдебното решение, което противоречи на конституцията“.

Да се разширят правомощията на ФСБ в сферата на информационната безопасност, предлага и правителството. През миналата седмица кабинетът внесе в руската Дума законопроект, който дава на ФСБ правомощието да следи и лови организаторите на компютърни атаки, а също и представителите на терористични и екстремистки групировки, които се подвизават в мрежата, съобщава „Российская газета“.

Авторите на законопроекта смятат, че в създалата се ситуация „възниква необходимостта от провеждане на оперативно-разузнавателни мероприятия, насочени към придобиване на информация за събития и действия“, които представляват опасност за националните интереси в сферата на интернет сигурността. Жертви на незаконни действия по правило стават информационните системи, използвани от органите на държавната власт, сайтове на кредитно-финансови, образователни и други институции, включително и на критично важни обекти от инфраструктурата.

Две седмици по-рано основателят на проекта Agentura.ru, насочен към „осветяване“ на дейността на спецслужбите, разтревожи чуждестранната преса, заявявайки, че ФСБ се готви да държи под постоянно наблюдение гостите на наближаващата олимпиада. Вследствие на това международните издания посъветваха читателите си, планиращи да отидат в Сочи, да оставят вкъщи смартфоните и таблетите си.

8 comments for “Cпецслужби подготвят тотален контрол

  1. добро утро Пенке ле ! ЦРУ и ФБР отдавна го правят а руснаците сега се били сетили ??? Сега остана и нашите да се „сетят“ и сме направили откритието на века. Китайците отдавна бяха пуснали 10 000 разузнавача по света , те пък много по рано от другите се бяха сетили, насъбраха достатъчно информация и затова сега икономиката им е по напред от другите.Вземете да прочетете малко книги на тази тематика от американски , немски и френски журналисти и ще се обогатите на тази тематика.

  2. Добро утро Спасе ле – личи си че ги поназнайваш службите и техните секрети. Да не си някое младо агентче натоварено със задачата да слухти и манипулира дискусията?

  3. Георгиев по книжарниците наистина има много книги на тема КГБ,ЦРУ МОСАД и МИ5 ,аз съм чел книга на френски журналист който беше разкрил измамата 9/11 и особено измисления самолет ударил Пентагона (оказа се че било малка крилата ракета). На мен самата статия ми се струва пристрастна на тема руснаци и комунисти , т.е. всичкото зло и шпионаж идва само от комунистите или руснаците , а ЦРУ ,ФБР и МОСАД са добрите . Навремето ни говореха с възхищение в църквите че Мосад са супер шпионска агенция и как убили някакъв си бивш нацист укрил се в Аржентина. Забравяме че сме християни и че не сме от този свят и започваме да говорим по светски.И в руските и американските и израелските служби работят хора където ако имат поне една спасена душа това би било рекорд на Гинес. Темите с досиетата , службите , ДС , КГБ вече са на мода. Руснаците сигурно си имат друга мода ,че ЦРУ и ФБР ги следят постоянно. Много пастори в БГ ги гони от години параноята че службите и ДС постоянно ги следят.Ами да вземат да прочетат пак Новия Завет и да видят че Исус Христос и учениците му постоянно ги гониха следяха и убиваха.Господ каза че ще бъдем гонени на земята, обаче кой да я чете тази Свята Книга.Сега е времето на парадигми диспенсации просперитет и фалшиви пророчества, по точно казано ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ Е.

  4. Ах братчетата пак разнищихте конспирацията. Иванов ти да не беше агент в казармата или агенти в казармата те бяха преследвали?

  5. Велизар , в казармата бях в трудови войски или КЕЧ (но съм българин) и то когато вече беше дошла Демокрацията , никога служби не са ме гонили нито са искали нещо от мен нито преди казармата когато бях ученик нито в казармата когато вместо другарю старшина се обръщахме на господин старшина,нито пък знам какво е ДС , знам само че сега през Демокрацията в много църкви ни промиваха мозъците от хора които също бяха през комунизма млади като мен и същите тези хора повдигнаха кампанията за „службите и църквите“ и същите тези хора през последните 10на години бяха принудили братя и сестри да пишат на бял лист „молби за освобождение“ като ги караха да описват сексуалния си живот и после лидерството прибираше „уж на сигурно тези молби“ които са противозаконни.Това е нехристиянски и характерен метод на службите. Същите тези лицемери и до ден днешен тръбят като ненормални че тези които имат от соца ( досиета) трябва да напуснат пастирските си места в църквите за да може да поставят техни хора като умишлено и под диктовка замазват нещата че не всеки който има досие е агент , всеки който е бил следен е имал досие а който е бил успешно вербуван и се е стигнало до споразумение и съгласие (с натиск разбира се) тогава може да се каже че е бил агент.Иначе по тяхната извратена логика сега ако руските и американските служби четат поста ми и ми съставят досиета то излиза че аз съм хем агент на КГБ хем на ЦРУ , това разбира се е абсурд който и медии и църковни мишки премълчават и затова се набива в мозъците на хората “ които има досие 100% е бил агент на ДС ,средно положение няма като през комунизма “ . Същите тези хора се оказаха приятели на около 12 БГ медии което още повече ми намириса че са обвързани със сегашните служби. Медиите са най голямото оръжие на сатана, ако не сте го разбрали ще го разберете един ден. И накрая ще кажа кои са тези хора, водени са от нагъл лъжеапостол завлякъл много хора с пари чрез пирамидалните си структури и неговите мишоци пастирчета които също се облажиха с пирамидките, които също като него са били момченца до 1990г. За тях важи поговорката “ крадеца вика дръжте крадеца“ , затова пресявам вече всичко защото се наслушах на лъжи и глупости.Същия комунизъм до 1989г сега го има и в църквите ни.Само боята си смениха но характера е същия.

  6. Поздравления за г-н Иванов, който има смелостта да каже много точно тези неща!
    Само има нужда от едно-две уточнения. Когато говори за „диктовка“ на днешните служби да се атакуват пасторите с досиета отпреди 1989 г., вкарвайки безкритично всички в кюпа на „доносниците“, кого има предвид? Автора на книгата „Пастори агенти на ДС“ Ангел Пилев ли? Защото напоследък все по-често се чуват такива подозрения…

  7. Имам в предвид Георги Бакалов , Ангел Пилев , и забравих името на възрастния пастор (Христо Куличев ли се казваше ???) на когото беше засекретено досието ( как точно само неговото е засекретено) и който се скъсаха да го канят по медиите да участва в най различни религиозни предавания и даже да дискутира православните „агенти“ и тяхните досиета.

  8. Благодаря, г-н Иванов! Напълно сте прав в наблюденията си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *