Ролята на агентите на държавните тайни служби в живота и служението на църквата (Част 3)

АКЦЕНТИ:
00:50 Свидетелство на п-р Георги Стоименов, който познава еп. Еленков от 60 години
01:40 „Никъде в досието не са записани безсънните нощи прекарани в създаването на църкви и Божията благодат”
03:20 „Хората за които нещо е допринесъл еп. Еленков, днес го оплюват най-много”
04:20 „Има много по-големи виновници … но нека Бог … Бог ще каже думата Си за всичко това”
07:00 адв. Наталия Христова
10:00 Послание до църквата
13:40 Реабилитация на служители
14:05 Морална и материална отговорност
14:40 Кръгът на апостолите няма правилния подход и тяхната мотивация е подмяна в личностен, богословски и публичен аспект
18:20 Свидетелството на двама или трима свидетели които не са агенти или чужди на църквата хора
21:40 п-р Радослав Киряков от Евангелска Съборна Църква апелира към п-р Христо Куличев да разсекрети досието си и да го публикува в интернет
26:20 Калина Тончева за традиционните и нетрадиционните медии с апел за информираност на християните и гражданска позиция в обществото
29:40 От проповедническо служение към публицистика и ясно изразяване на фактите с нужната прозрачност и отговорност
31:10 Пастир.орг посещаван от 1 200 души дневно
31:45 Истината трябва да се казва
32:10 Днешната евангелска църква в България показа, че няма стратегия за изненади и социални явления
32:35 Прикриването не е стратегия
32:40 Затвореност у лидерите на деноминации, която не е просто „чадъри”, а цяло слънчево затъмнение
33:00 Инструктаж на служители за пълно мълчание показва пълна липса на стратегия
35:30 Истината побеждава
36:00 Стратегията е ние да се научим да застанем публично като свидетели за Евангелието, за истината и за Божието царство

„Разделението” между религията и държавата по време на комунизма – факти и изводи след прочита на досиетата на държавна сигурност 

27 comments for “Ролята на агентите на държавните тайни служби в живота и служението на църквата (Част 3)

 1. Интересен материал. Коментарът забива всички нАРЦисти. Тяхното лице Куличев си е засекретил досието за 50 години но от досието на дядо Гошо от Ботевград има какво да се научи.

 2. За чиста църква също организираха форум но там нямаше такава дискусия. Един господин беше споделил, че участниците в чиста църква са омърсени. В Ямбол продали църквата, а на други места имали други явни прегрешения.

 3. Не господин а Господин Влаев от Ямбол, който зададе въпроса как може хората които продадоха църква да са водачи на движение за Чиста църква? А Тони Еленков писа чe „лицата Пилев и Бакалов не се борят срещу агентите и “за чиста църква”, по принцип. Тяхната битка е от частен характер, срещу Васил Еленков!”

 4. Публикувам коментара за трети път дано най-накрая да бъде позволен от модерацията. За мен лично тази конференция е крайно неуспешна. Много се надявах там да видя брат Стефко Гурбалов Димитров който заедно с брат си разкрил изключително важни неща в досиетата Гурбалови относно съюза. В това число преразпределението на нови петдесетни кадри от Перник към Бургас, събора на в Ямбол, преиздаването на Благовестител и много още. Официално Йосиф Димитров отказвал коментар по тези разкрития защото щели да ощетят петдесетното движение но повечето неща се знаят отдавна. Странно че на една толкова важна конференция за агентите Стефан Гурбалов го няма.

 5. Понеже познавам някои от лицата на т.нар. „Движение за чиста църква“ мога да кажа само едно: „БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТАКИВА ХОРА!“.

 6. Не е за чудене, че постингът на г-жа Дора не е бил публикуван веднага!
  В него са видими следните странности:

  Първо, тя квалифицира ДИСКУСИОННИЯ ПАНЕЛ за агентурното минало на евангелските лидери като „конфереция“. Панелът се проведе в края на конференцията „Бог и Цезар“ и представляваше неин завършек, актуализиращ представените на нея идеи за държавната власт като неприятел на истинската Църква. Тъй че това е ПАНЕЛ, а не „конференция“.

  Второ, г-жа Дора квалифицира дискусията като „крайно неуспешна“, защото не присъствал … „брат Стефко Гурбалов“. Това е типично пирамидално мислене, започващо от върха, с което г-жа Дора издава своята близост и пристрастност към високите етажи на СЕПЦ. Там лидерите, особено онези, които имат агентурно минало, са свикнали да се произнасят по всички въпроси, включително и за собствената си агентурна дейност.

  Трето, ако „брат Стефко Гурбалов“, който присъства на клипа, измайсторен от г-н Благовест Белев, защитавайки агентите в СЕПЦ, има какво да каже, ЗАЩО НЕ ГО КАЗВА? Явно е, че прикрива и някои лични подробности, което, разбира се, си е негово право. Но лично аз се съмнявам, че ако „брат Стефко Гурбалов“ проговори, ще ни изненада с новинка!

  Четвърто, „преразпределението от Перник до Бургас“ за пасторите несъмнено е дело на ДС. Баща ми п-р Тимотей Пеев бе изгонен от Перник от ДС и на негово място веднага бе изпратен Виктор Вирчев. От Перник Виктор Вирчев се издигна в йерархията не само като член на Ръководството, но бе изстрелян в Бургас след изгонването на п-р П. Гурбалов, стана зам. председател на СЕПЦ, а после оглави Съюза и „влезе в рекордите на Гинес“с 4-5 мандата (само бълг. патриарх Максим е управлявал църковна общност по-дълго от него!). В Перник бе изпратен пенсионираният п-р Стойчо Стоев (бивш служител на ЕПЦ-Варна и зам. председател на СЕПЦ). И това не бе случайно, защото нито Вирчев, нито Стоев направиха нещо за получаване на собствена сграда за църковните богослужения. Ако има някакво „преразпределение“ по „оста“ Перник-Бургас, то реалностите са такива, а тях ги знае почти всеки.

  С други думи, за какво са ни нужни братята Гурбалови-Димитрови, та да ни казват общоизвестни неща? Бих препоръчал на г-жа Дора в следващия си постинг да се представи с фамилното си име – ще изглежда по-авторитетно, щом е толкова добре осведомена дама за „успехите“ и „провалите“ на СЕПЦ.

 7. В предната статия п-р Тони Еленков ни информира, че агент “Еделвайс” е епископ. Величко Велев глава на “Църква на Бога” и собственик на сградата на П.Игнатов.
  Разкрит ли е този агент официално и откъде се черпи информация за деянията му?

  Защо Бакалов отново ползва чадърите на ДС за своите служби и конференции?
  Ако сградата е наистина собственост на агент тя е вероятна явка за подслушване и следене на вярващите. Организаторите на Чиста църква носят ли морална и юридическа отговорност за подслушването и следенето на техните събития? П-р Петков дали има информация по въпроса?

 8. Дора не казва нищо ново а просто повтаря това което е чула. Йосиф Димитров вече писа за агентите в Бургас. Защо Гурбалов не е присъствал на дискусията а е участвал във филма с агентите на Благовест Белев може да обясни. А ето какво се намира в интернет относно агента Еделвайс

  „в книгата на Стефан Моллов „Духовен Споменник за Божия Църква: 1919-1990″ са поместени документи на ДС. В тях личат и следните агенти:
  аг. Искренов аг. Еделвайс аг. Стоян аг. Анна аг. Цанко аг. Феникс аг. Прометей и КА Пенко
  ДЛ Петрова ДЛ Иванова ДЛ Атанасов
  на страница 123 пише на 06.12.1984г. проведох среща с агент „Еделвайс“ по негово искане, на която съобщи следното:

  На страницата на Евангелски вестник някой си Калин е написал Величко Велев – агент Еделвайс, главен старейшина на Църква на Бога, също наследник на ББЦ“

  Не знам защо п-р Петков отново се смълча на зададения ребром въпрос за Ямбол, но Максим Максимов трябва да е по-запознат за ситуацията в бургашките църкви.
  Стефан Гурбалов не се ли спрягаше в сградата на Павел Игнатов?

 9. Обикновено отговарям на въпроси, чиито отговори знам. Този въпрос трябва да бъде отправен към вярващите от по-старото поколение, като, например, Георги Арнаудов. Нямам никаква представа как стои въпроса със сградта в Ямбол. Освен това, с тази църква съм свързан от 1994 г.(когато бях разпределен на служба в авиационна база Безмер), тогава пастир беше Пламен Ганчев, а въпроса за агентите още не беше актуален. Бях в духовния съвет на църквата в преиода 1997-1999, когато длъжността на пастиря се изпълняваше от Веско Атанасов, а след това дойде Цонко Атанасов. От 1999 съм извън ръководството на тази църква понеже поех църквата в Стралджа след напускането на Ангел Тотев. С участниците в движението „Чиста църква“ нямам никакви контакти и не чуаствам по никакъв начин в него. Може би имената на пастирите, които споменах могат да дадат отговор на поставения въпрос.

 10. Ако АРЦ са АРЦисти ОБЦ предполагам да са пинокиовци че им растат носовете като преувеличават. А за ББЦ знаем че са мимове защото техния предводител навремето беше в театър Балаган заедно с Човека глас. Те запазиха моментална мнима мимовска тишина по въпроса за техните агенти.

 11. Е хайде сега СЕПЦ пък са арлекини при тях 99% им се дърпат конците отгоре и дори на Божидар Симеонов май му дръпнаха ушите да не се обажда. Така СЕПЦ става „Каручката със скъсано платно” която е на път да фалира. Паралелно Сион трябва от кукленото шоу е което Пилев много прилича на мис Пиги c непрестанно крякащия до него жабок в зелено ГъБъ. A OЕЦ съвсем се покриха от хоризонта и нито се чуват нито някакви дейности извършват което прави цирка пълен.

 12. Петков, като ще ни лъжете отново поне не ни баламосвайте с детски приказки. В статията ви сам си казвате че на гости ви е бил председателя Врачев който навярно ви е предупредил да не говорите много за Ямбол и прочее. Но делото против СЕПЦ тече и ще излезе на яве много скоро!

 13. Грозев, когато не знаеш как стоят някои неща, по-добре е да не казваш нищо. Врачев наистина ми беше на гости, но по съвсем различен повод. Имаше една група, коята направи опит да ме компрометира, понеже очевидно в мое лице виждаха евентуален кандидат за пастор в Ямбол преди да бъде назначен Янчо Ганев (макар че аз никога не съм имал подобни амбиции, но от страна на някои подобно предложение наистина е имало, което е нещо нормално, а освен това за никого не е тайна близката ми връзка с изпълняващият тогава длъжността пастир Младен Бочуков). Срещу мен бе подаден сигнал, и зад компроматите стояха хора, които сега са част от т.нар. Движение за чиста църква.

  Врачев дойде за да провери подадените сигнали срещу мен. Това негово идване няма нищо общо с каквото и да е предупреждение. Освен това, това събитие се състоя през нември миналата година, а аз започнах активно да пиша във форума доста по-късно, това лесно може да се провери. Така че, при идването си Врачев няма за какво да ме предупреждава. И понеже явно сте много любопитни и обичате конспирациите с риск сега да засегна някой и да предизвика многозначни тълкувания ще кажа един факт. Вярно е, че имах едно обаждане от страна на някой със съвет да спра да пиша каквото и да е тук. И този някой е Благовест Белев.

  Той ми се обади след като бях поставил въпроса относно образованието на певеца Иван Иванов от Стралджа и ми препоръча да не пиша нищо срещу него и, както се изрази, да не го закачам. Няколко дена след това се срещнахме с него лично и тогава той ми каза още нещо. Приятелски ме посъветва да не пиша нищо срещу Тони Еленков (макар, че аз нямам спомен да съм писал нещо срещу него) и да не заемам никаква позиция в полза на тези, които са предприели кампанията срещу баща му.

  Позиция в полза на групата на Пилев никога не съм заемал, нямам никакво отношение с него. Даже напротив – след като той участва в едно движение заедно с хора, които се опитаха да ме компрометират и при това по начин, който слага агентите в малкия си джоб, не мисля, че трябва да се съюзявам по какъвто и да е начин с него. Но все пак, интересно ми е, защо Благовест Белев се застъпи за Тони? Това предизвиква още един въпрос, и той е, оплаквал ли се е Тони на Благовест от мен? И ако наистина му се е обаждал, бих го призовал друг път да комуникира с мен лично, никога няма да откажа разговор, а също, нека знае, че нямам никакви враждебни чувства към него.

 14. П-р Петков пак започнахте да клюкарствате. Че с Белев сте стари дружки ви писаха още отдавна. Сега въпросът е Чиста църква и в какво точно ги набеждавате. Хайде придържайте се по темата! А в интерес на истината щяхте да сте най-добрия избор за Ямбол от Белев до момента.

 15. Велизар, ако гонех кариера, щях да направя всичко възможно да се намъкна в Ямбол. Такава, обаче, не гоня и поради това отказах категорично всякакви предложения, без значение от кого са. Препоръчах и на моя кумец Младен също да се разграничи.

  А за „Чиста църква„, като движение не ги набеждавам в нищо. А персонално, някои от лицата, участващи в него, са говорили срещу мен. На този етап имена не споменавам, защото информацията ми е от трети лица и не съм напълно убеден в доказателствата, но в момента за себе си изяснявам фактите и когато съм убеден в това, че са непоклатими, ще говоря по-директно. Преди аз да кажа, обаче, нещо, иска ми се думата да бъде дадена на Красимир Момчев, защото съм убеден, че той имам много интересни неща, които да каже. След като той се изкаже, тогава ще дойде и моя ред. Така че, ще чакам него.

  Наред с всичко, обаче, искам да ти кажа, че нито Белев, нито Еленков, нито каквото и да било свързано или несвързано с тях ме интересува пряко. Приоритета за мен в момента е, че трябва да мисля за прехраната на семейството ми, което, вярвай ми, е далеч по-важно от теб и твоите въпроси и сега дори се чудя защо ти угаждам като ти обръщам внимание.

  Имам поръчани 250 песнарки (нищо, че Сунай казва, че ще насътпи край на тяхната ера), които в момента изработвам. Наред с това, понеже се дипломирах като педагог към Тракийския университет, имам двама частни ученика, на които изнасям уроци по математика за да ги подготвя за матура и кандидатсвтане. Наред с тях, още един ученик консултирам по техническа механика. Както виждаш, имам достатъчно други грижи и съм изкючително щастлив за това, че заплата не ми дава СЕПЦ, Белев, Еленков, ти, или който и да е друг, а си я заработвам с мой честен труд. Ти наистина си ми последна грижа и изобщо не ме интересува как ще интерпретираш мои думи или действия. Отговорността ми е пред Бог, а не пред теб. За това повече отчети няма да ти давам.

 16. г-н Петков момчето ви прави такъв комплимент, а вие така грозно го навикахте. Като не искате да ви задават въпроси не се включвайте ни в клин в ръкав с бомби компромати. Вижте само колко имена сте изписали без никаква причина или доказателство. Просто мятате кал където сварите а после се чудите защо Белев и Врачев идват да ви „съветват”. А кумецът ви не беше ли и той в кюпа по заменките?

 17. Грозев, че съм споменал имена – да, споменал съм. Но да съм „хвърлял кал“ – аз ли нещо не виждам, или на теб ти се привижда? Не мисля, че съм написал нещо грешно, или да съм обидил някой от споменатите по какъвто и да е начин. И пак виждам, че не си ме разбрал за това, което ти писах. Врачев не е дошъл да ме „съветва“, а да ме защити от нападките, които бях получил. А Белев наистина ме съветваше, но това си е негово право, както и мое право да се съобразя с мнението му или не. А въпроси нямам нищо против да ми задават, но нека правим разлика между понятията „въпрос“ и „твърдение“. Имаше един виц, в който професор дава дума на студентите за въпроси и един студент казва: „Не разбрах онази формула“, а професорът отговорил: „Това не е въпрос, а твърдение“. Разбираш ли ме добре какво искам да ти кажа? Накратко – ако знам отговор, казвам го. Ако не го знам – естествено е да не отговоря. Проблема е, че обичаш да тълкуваш мълчанието и ако кажа, че не знам някой отговор ти сам си интеретираш и догаждаш отговорите както ти е угодно, което ме дразни.

  На въпроса за Младен Бочуков – не, той няма нищо общо със заменките. С него се познаваме от деца, заедно тренирахме парашутизум и моторно летене, така не веднъж един на друг сме доверявали живота си. Гарантирам ти, че той е много честен и почтен човек. И понеже също като мен иска да се разграничи от някои дела, вместо да стане част от системата на СЕПЦ в момента работи като борден инженер на полицейско въртолет и същесвременно служи в някои църкви като доброволец. Не знам за какви заменки става дума, но явно го бъркаш с някой.

  Между другото, благодарение на теб разбрах, че Велизар ми е направил комплимент. Поста му е малко неясен, останах с убеждението, че пастора на Ямбол се избира от Белев. В такъв случай се извинявам за „овикването“ (интересно ми е как ме чу) и му благодаря за комплимента. Отношението ми, обаче, към идеята да бъда пастир на Ямбол, остава непроменено. Така че, благодаря на Велизар за това, че мисли така, но нека това бъде оставено в ръцете на Бога.

 18. Ачо, датите не уйдисват: На 21.11.2012 п-р Ангел Петков, поканен от неговия приятел и брат в Христа отец Виталий посети тържественото богослужение в храма „Св. Димитър“ Виталий заяви пред него, и пред председателя на СЕПЦ п-р Иван Врачев, че се надява „да дойде време, когато да пием от една чаша“

 19. Благодаря за забележката, тук наистина е малко двусмислено. За това пояснявам: с отец Виталий отдавна сме много близки приятели и той неведнъж е идвал на гости при мен в църквата. Когато през ноември миналата година Врачев и Янчо Ганев дойдоха, поканих и свещеника за да го запозная с тях. Именно тогава той каза на Врачев тези думи, които по-рано ги каза и на мен: вярвам, че ще дойде време, когато ще пием от една чаша“. На 22.11 той ме покани на богослужението в с. Иречеково, но това не беше първото богослужение, което посещавам. Просто сега реших да го отразя, като акцента ми не исках да бъде върху това къде съм бил, а да посоча, че диалога и взаимодействието ни с православните ни братя е напълно постижимо. Може би трябваше да уточня, че думите на свещеника, които цитирах, не са казани на тази дата (а и Врачев изобщо го янмаше тук), а по-рано, когато Врачев беше в Стралджа. Тук ще посоча и хора, които могат да потвърдят думите ми, понеже присъстваха на тази среща: съпругата ми Маги, помощника ми Димитър Чакъров, неговата съпруга Людмила, и п-р Янчо Ганев. Така че, г-жо Димитрова, знаеш как да се свържеш с тези хора, така че, попитай ги кога Врачев е бил в Стралджа и дали свещеникът отец Виталий Стоянов е присъствал на срещата. Със сигурност ще го потвърдят. А ако искаш, ще ти дам телефона на самия свещеник, той също ще потвърди думите ми.

 20. Този Вениамин Пеев да не ми се прави на света вода ненапита, че и той да си помисли малко относно въпросът: Кой можеше през времето на комунизма да учи в Духовната академия ако нямаше благословията на партията? А и днес си взима заплатата като преподавател в училището на агента Еленков. също така ако е толкова голямо светило този Пеев защо преподава в сектантското училище на съботяните, а не отиде някъде в чужбина? Важното е паричките да му падат. няма да се учудя и в мормонско и йеховистко училище ако отиде да преподава. Не ми го хвалете изобщо този измекяр.

 21. Я, осарникът, змиярникът и зоопаркът на клеветниците се раздвижи!
  Г-н Кирил Драгушев, когото изобщо не познавам, а и той не ме познава, изсипа в 6 (шест) реда следните лъжи:

  Лъжа № 1: „че се правя на света вода ненапита“. Не аз, а пенсионираният като пастор Хр. Куличев ОТДАВНА се прави „на света вода ненапита“. Посочих, че в клипа той обявява САМО СЕБЕ СИ и БРАТ СИ като „единствените живи мъченици за вярата“. А те не са единствените!

  Лъжа № 2: „че Партията по времето на Комунизма давала благословия“ за учене в ДА „Св. Кл. Охридски“. През 1970 г. БЯХ ИЗКЛЮЧЕН КАТО СТУДЕНТ от Великотърновския университет поради принадлежността ми към СЕПЦ и активното ми участие в ЕПЦ В. Търново. Това стана със съдействието на ДС. Бях изключен и от Комсомола. Разполагам за това с писмен документ, а има и живи свидетели от ЕПЦ В. Търново, които могат да потвърдят това. Още същата година кандидатствах с писмен и устен изпит в ДА „Св. Кл. Охридски“, където ме приеха според високия резултат от положените изпити. Аджеба, каква е ролята на Партията тук? А може би самият К. Драгушев е фен на тогавашното БКП или на днешното БСП?

  Лъжа № 3: „че Еленков бил агент“. Документацията на ДОН/ДОР ясно показва, че еп. В. Еленков НЯМА АГЕНТУРНО МИНАЛО! Всеки, който произнася подобна клевета, подлежи на отговорност пред закона! Прави ми впечатление, че клеветниците произнасят по-често „ДС“ от името на Бога.

  Лъжа № 4: „че организацията на Адвентистите от седмия ден са секта“. Това също подлежи на удари от страна на закона, защото тази протестантска деноминация не се квалифицира от Дирекцията на вероизповеданията като такава. А и по своето вероучение тя не е „секта“! Тя няма нищо общо с религиозните култове на йеховистите и мормоните. Освен това аз съм писал по тези въпроси неведнъж! Но неграмотници като г-н Драгушев не четат книжки, а жълти вестници.

  Следователно подобни продукти на клеветническата тенденция, в която участват активно Бакалов, Пилев, Куличев, Драгушев и тям подобни, трябва да бъдат порицавани всеки път, когато шавнат в публичното пространство. Всяко съскане, лай, вой, рев трябва да бъдат пращани в зоологическата градина, където единствено им е мястото! В българския евангелизъм те са аутсайдери!

  Д-р Вениамин Пеев

 22. Д-р Пеев, според субекта Драгушев, Вие не сте светило защото преподавате в България! Явно истинските светила, според субекта Драгушев, преподават в чужбина! Сега започвам да разбирам, защо лицето Бакалов преп(р)одава в чужбина – защото е истинско светило!

 23. Нападението е най – добрата отбрана ,но уви закъсняхте за това господа !Защо трябваше да изчакате да се отворят досиетата и тогава да започнете да се защитавате .Нима не знаехте ,че Църквата Христова трябваше да знае Истината ,която вие криехте до последно !Истинския пастир ,живота си дава за църквата ,а вие я използвахте за жив щит срещу личните си облаги !Срам за лицемерието с което сте проповядвали !Наистина се покайте ,пред БОГ и Църквата ,ако искате милост в деня на Съда !Бог не е за поругаване !

 24. Тодор Горанов – стига с лозунгите, наслушали сме се от времето на БКП-то. Дайте факти или библейски аргументи – кой се защитава, кой крие истината, какви лични облаги? Четете дискусията не заявявайте очевидното в пространството сякаш сте на разстрел и трябва да вдигнете морала на партизаните. Моля, за малко повече внимание, адекватност и конкретика.

 25. Искам дa направя едно важно уточнение, относно Досието на пастир Христо Куличев, което аз споменавам в Панела! Аз лично разговарях два пъти с него след Дискусията и той лично ме увери, че досието му не било засекретено и всеки, който иска да го види може да направи нужните постъпки и да го разгледа! От къде е тръгнал „Митът“, че неговото досие е засекретено за 50г. и кой го е пуснал в публичното пространство остава загадка и за мен! Самият п-р Куличев твърди, че този слух е пуснат от противниците му!

  Също така, и Ангел Пилев, и Христо Куличев считат, че аз съм бил използван от техните противници (в случая п-р Вениамин Пеев и п-р Тони Еленков, а може би и адвокат Виктор Костов), като съм бил поканен да участвам в конкретния Панел. Лично аз не се чувствам използван по никакъв начин чрез участието ми в Панела и заявявам, че стоя твърдо зад всяка своя дума, като считам, че не съм казал нещо погрешно или нещо, за което да се срамувам! Смятам, че нещата, които казах са верни, истинни и полезни за Христовата Църква в България, особенно в днешното „размирно време“, в което живеем и полезни за предизвикателствата, с които се сблъскват редовите вярващи и Божиите служители в началото на 21-ви век! Вениамин Пеев и Анатоли Еленков също казаха полезни и градивни неща.

  Варно е, че аз не съм напълно информиран и осведомен, относно делата на някои по-възрастни от мен служители по онова време, които те са вършили срещу църквата и срещу Божието Дело и за които сега се разкрива, че са имали Досиета в ДС. Самият п-р Куличев в качеството си на пряк участник и пряк свидетел на събитията около Първа Евангелска Църква в София ми засвидетелства, че ролята на Епископ Васил Еленков по онова време всъщност е била СРЕЩУ Първа Евангелска Църква и СРЕЩУ Божието Дело! Сигурно има и други живи свидетели, които биха могли да потвърдят това!

  Ето защо изводът, до който стигнахме в Дискусионния Панел, че трябва индивидуален подход към всеки един отделен случай е верен! Освен това трябва да допълним, че не е важно дали има някакви останали доказателства за това дали някой има Досие, а дали Делата му показват, че по времето на Тоталитарния режим той е работил ЗА Църквата и ЗА Божието Дело! Ако делата на някой показват и доказват, че той е работил ПРОТИВ Църквата и ПРОТИВ Божието Дело (и има двама или трима свидетели за това), то тогава не е важно дали този някой има Досие или няма Досие, а е важно какви ги е вършил по времето на Комунизма в Църквата! Ето точно за това трябва да се покаят някои (за делата си) и към такова покаяние трябва да ги призовем, за да се възстановят нещата в църквата и да се разреши веднъж завинаги този проблем с Досиетата! Вярвам, че ще се съгласите всички с мен!

  Пастор Радослав Киряков.

 26. Чиста лъжа.Еленков Е агент на ДС и вече осветен.

 27. Защо няма отговори по тези тема?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *