ИЗРАЕЛ 2012: Операция „Облачен стълб“

Израел нарече започналата през минлата седмица операция срещу терористите в Газа „Облачен стълб” по аналогия с облачния стълб, който пазеше народа на Израел от враговете му, след като Бог го изведе от Египет.

В сряда следобед израелските военно-въздушни сили нанесоха удар по автомобил в гр. Газа. Всички пътници в колата бяха убити, сред които и Ахмед ал Джабари, заместник-командващ на военното крило на „Хамас”. През последните 10 г. Джабари беше пряк участник в повечето терористични атентати, причинили смъртта на голям брой израелски граждани. Той беше отговорен и за отвличането на израелския войник Гилад Шалит. Израел разполагаше със сведения, че Джабари планира няколко терористични атаки в близко бъдеще. Израелските военно-въздушни сили продължават да нанасят  удари по мишени на терористите в Газа с цел „Хамас” да бъде лишена от възможността да извършва нападения срещу израелски цивилни граждани. Междувременно близо 200 ракети бяха изстреляни срещу Израел до четвъртък сутринта, причинявайки сериозни щети и жертви. Трима израелци бяха убити, когато ракета удари дома им в гр. Кирият Малахи.

В четвъртък следобед (15.11.2012) премиерът на Израел направи изявление по националните медии, в което заяви, че Израел ще продължи да полага всички усилия, за да избегне жертвите сред цивилното население в Газа, въпреки факта, че враговете на Израел се целят именно в цивилни и се крият зад собственото си цивилно население. Ето какво още каза Натаняху:

„През последните дни и седмици „Хамас” и другите терористични организации в Газа направиха невъзможно за над 1 милион израелци да водят нормален живот. Нито едно правителство по света не би толерирало подобна ситуация, при която почти една пета от населението му живее под постоянен ракетен обстрел. Израел повече няма да се примирява с това положение. Ето защо правителството ни упълномощи израелската армия да извърши целенасочени удари срещу терористичната инфраструктура в Газа.

Израел ще предприеме всички необходими действия, за да защити населението си. Искам да напомня на всички, че преди седем години Израел се изтегли от Газа, където се настаниха силите на „Хамас”. Какво постигнаха те през тези седем години? Вместо да изградят по-добро бъдеще за жителите на Газа, лидерите на „Хамас”, подкрепяни от Иран, превърнаха Газа в крепост на тероризма. Те изстреляха хиляди ракети срещу цивилното население в нашите градове и срещу децата ни. „Хамас” внася контрабанда оръжие и все по-усъвършенствани ракети в Газа, като умишлено ги разполага в цивилни райони – в домове, училища и в близост до болници. Само тази година над 1000 ракети бяха изстреляни срещу Израел, от които 200 само през последните 24 ч.

Изтъквам всичко това, защото трябва да разберем нещо много важно. Не може да правим паралел между държавата Израел и терористите в Газа. Терористите извършват двойни военни престъпления. Те не само се целят в цивилното население на Израел, но и се крият зад палестинските цивилни – зад жени и деца. За разлика от тях Израел прави всичко възможно да избегне жертвите сред цивилното палестинско население. Днес видях снимката на едно покрито с кръв израелско бебе. Тази снимка казва всичко: „Хамас” умишлено се цели в децата ни и умишлено разполага ракетите си сред своите деца. Въпреки това Израел ще продължи да полага всички усилия да запази живота на цивилните в Газа.

 Снимка на раненото бебе в гр. Кирият Малахи

Искам да благодаря на световните лидери за разбирането им, че Израел има нуждата и правото да се защитава. През последните 24 ч. ние показахме, че няма да толерираме ракетни нападения срещу нашето цивилно население. Надявам се, че „Хамас” и другите терористични организации в Газа разбраха посланието. Ако ли не, Израел е готов да направи всичко необходимо да защити народа си”.

Трябва да отбележим, че за пръв път тази седмица ракети от Газа достигнаха Тел Авив, а днес – 16 ноември – две ракети достигнаха и Ерусалим. Те са се разбили в северен Ерусалим близо до арабски квартал на града, без да нанесат щети и без да има жертви. Това показва, че ракетите, които „Хамас” използва, са все по-усъвършенствани и с все по-голям обсег. До преди 3 г., когато беше последният конфликт в Газа, при който израелската армия навлезе в ивицата по суша, ракетите на „Хамас” можеха да достигнат единствено до Беершева. Падналите в Ерусалим днес ракети показват, че вече почти няма точка в Израел, която да не може да бъде достигната от вражеските ракети от север (Хизбула) или от юг (Хамас).

Ето какво споделиха с нас наши приятели-евреи от Израел:

Деби от Ерусалим: „Днес почувствахме на какво са подложени нашите братя и сестри в южен Израел. Беше страшно! Преди минути сирените огласиха Ерусалим, когато две ракети паднаха в открита местност в северен Ерусалим. Няма жертви или щети. По телевизията съобщиха, че „Хамас” е казала, че е изстреляла „усъвършенствана ракета „Касам” срещу столицата”, наричайки я М-75. Военните специалисти казват, че за да може една ракета да прелети толкова дълго разстояние, тя не носи голямо количество амуниции и не би могла да причини много щети, но не можем да сме напълно сигурни. Шабат шалом.”

Йосиф и Анита от Ашкелон: „Вече не знаем колко ракети са паднали. Вчера беше ужасно. Беше невъзможно да работим. Тази сутрин отново имаше ракети. Надяваме се арабите скоро да спрат.”

Джейсън, Джанис и трите им деца от Тел Авив: „Молете се за нас. Ракети от Газа вече достигнаха и Тел Авив! Преди се смяташе, че Тел Авив като че ли живее в някакъв изолиран свят и докато на север и на юг се водеха военни действия, животът в Тел Авив продължаваше както и преди. Но всичко това се промени. Четири ракети удариха и Тел Авив. Терористите считат това си постижение за един вид трофей. На всеки няколко минути по радиото съобщават за изстреляна ракета срещу различни населени места в Израел. Днес бяха мобилизирани още 16 000 войници от запаса, някои от тях са наши лични познати. Армията обмисля навлизане в Газа по суша. Атмосферата в целия град е тягостна. Но ние знаем, че Бог използва подобни неща, за да ни приближи към Себе Си и да отвори пред нас врати за споделяне на Евангелието с хора, които в друга ситуация не биха били отворени да слушат и да приемат. Молете се за отворени врати за нас и за Божията защита. Само в новите сгради в страната има укрепени помещения, в нашата няма и ние се крием на стълбището. Благословения в Месията; Псалм 120:7”

Йосиф от Тел Авив: „Миналата нощ имахме 60 сек. да стигнем до бомбоубежището. Беше страшно най-вече за децата, когато пуснаха сирените. Звукът им те пронизва. Пуснахме всичко и побегнахме към скривалището. Мислех, че Тел Авив не е застрашен, но явно не е така. За пръв път от 20 г. (откакто Саддам Хюсеин изстреля ракети „Скъд” по време на Войната в залива) градът бе огласен от сирените. Днес, петък, воят на сирените продължи. Общинските бомбоубежища са отворени за хората, които се стичат от кафенета, ресторанти и по улиците. Хората, които шофират, спират колите си и излизат, лягат на земята и си покриват главите с ръце, за да се защитят. Шабат настъпва в Святата земя, но със сигурност няма да имаме шабат шалом (мирна събота) и едва ли ще можем да заспим, тъй като сирените могат да зазвучат всеки момент. Молете се за нас.”

Молитва за войниците на Израел – http://www.youtube.com/watch?v=24bOclbE_eg

Използвани източници: Аруц 7, Ерусалим пост, Шорашим, Инетнюз, страница на п-р Даниел Розен и други приятелски служения в Израел.

Екип на Християни приятели на Израел – България  

1 comment for “ИЗРАЕЛ 2012: Операция „Облачен стълб“

  1. Благодарим Ви за навременното и пълно отразяване на изпратения от нас материал „Операция Облачен стълб“ в уважавания и търсен http://pastir.org/

    Публикацията ни помогна като служение, свързано с хората в Израел, да се свържем с много служители и църкви в България, чиито адреси нямахме в нашата база данни и не получаваха нашите информационни материали, пристигащи всеки ден от Израел в ония „горещи дни“, така необходими за екипиране молитвите на светиите според истината.

    Нека Бог да Ви благославя, разширява и умножава плодовете от добрата работа, която вършите за Царството Му!

    С благодарност и надежда за добро и градивно по-нататъшно сътрудничество с Вас и Вашето толкова нужно на всички нас служение,
    Митка Атанасова и екип Християни Приятели на Израел- България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *