Неделя, 20 ноември: Международен ден на молитва за гонената църква

prayinghandsБуквално милиони християни по света страдат само защото се наричат християни. В много страни християните биват убивани заради вярата си. Светът видя удивен необузданото насилие срещу християните в Ориса, Индия, миналата година. Има и други места на подобно насилие, като например Северна Корея, но често до нас не достига информация.

Последната неделя от ноември е Ден на молитва за гонената църква.

Карл Мьолер, президент на организацията Open Doors, споделя, че това е важен ден за вярващите: „На този ден църквата в свободния свят си спомня и се моли за наши братя и сестри, които страдат на места, където християнството не е свободно.“

Мьолер описва вида гонение, с което се сблъскват християните днес: „Над 100 млн. християни са дискриминирани, изолирани, несправедливо арестувани и тормозени, хвърляни в затвора, измъчвани и дори убивани. Той добавя: „Тези 100 млн. християни, наши братя и сестри, наистина се нуждаят от нашата молитва, за да могат да устоят посред страданието.“

От организацията се застъпват за гонената църква по света. Тя предоставя материали и помощ за християните в тайните църкви в страни, в които е трудно да си християнин. Служението следи в кои страни християните са най-преследвани. Десетте страни на първо място са Северна Корея, Саудитска Арабия, Иран, Афганистан, Сомалия, Малдивите, Йемен, Лаос, Китай и Бутан.

1 comment for “Неделя, 20 ноември: Международен ден на молитва за гонената църква

  1. Китай- не мисля. Живея в Китай, и тук гонения почти няма. Има само някои ограничения, най-вече свързани с масовостта (събирането на много християни на централни места в градовете), и със сгради и имоти. Когато четем за затворени пастори или други наши братя в Китай, имайте предвид, че причината е свързана с такива неща. Нищо повече (да кажем тук-там с редки изключения).
    Всъщност бих казал, че днес в САЩ и в Западна Европа има повече гонения против християните, отколкото в Китай! Да, колкото и странно да звучи. Ако в САЩ или в Западна Европа днес някой християнски пастор си позволи да каже, че хомосексуализма е грях, може да попадне в затвора! Докато в Китай никой никога не би затворил който и да е, който каже такова нещо.
    Времената се сменят, хората се променят, сезоните се променят. Демокрацията и комунизма отдавна не са това, което бяха преди 30-40 години, време е да разберем, че и двете понятия и системи се поддържат все от грешници, при което няма как да кажем, че едните са по-грешни от другите. И самите системи, както и самите хора, също се променят. Целия свят се променя, и истината е в бъдещото Царство на Христос, а не в някоя сегашна система, без значение дали е източна или западна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *