Археолози проучват Божи гроб в Ерусалим

jerusalem[1]Археолозите, които изследват гроба на Исус Христос в Йерусалим, са започнали да проучват скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Божия син след смъртта му.

Това е първият досег до нея от векове.

Миналата седмица стана ясно, че Божи гроб е отворен за пръв път от доста години насам. Група учени археолози са свалили мраморната плоча над гроба на Христос. Божи гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим, като плочата е поставена през 1555 година. Много историци смятат, че пещера, идентифицирана няколко века след смъртта на Исус, като негова гробница, е отдавна унищожена. Археолози, придружаващи реставрационния екип в църквата на Божи гроб в Ерусалим, обаче обясниха как са определили с радар, че стените на пещерата са върху скала и са свързани с нея зад мраморните плочи на гроба в центъра на църквата.

„Намереното е удивително“, каза археологът Фредрик Хийбърт.

Мраморната плоча не е премествана от 1550 г. Под нея археолозите намериха пласт от отломки. Отстраняването им разкри друга мраморна плоча. Според Хийбърт тя е от 12-и век. На нея е изсечен кръст. Отгоре е сива, но отдолу е по-бяла. Археолозите са работили по време на реставрацията за подсилване на едикула — гробът, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус. Сградата на една от най-старите християнски църкви е от 12-и век, като е построена върху останки от 4-и век. Това е единствената църква, където провеждат свои богослужения шест от традиционните християнски вероизповедания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *