Протести срещу резолюцията на ЮНЕСКО за Ерусалим

The Holy of HoliesИкуменическата общност „Свети Егидий“ осъди резолюцията на ЮНЕСКО за защита на културното наследство на Палестина и отличителния характер на Източен Ерусалим.

„Изборът да се използва изключително името „Благородно светилище“, което на арабски означава джамията Ал-Акса, и се пренебрегне еврейското название Храмовия хълм, противоречи на призванието на международната организация, която има за цел да защитава световното културно наследство, демонстрира политически цели“, се чете в декларация на Общността.

„Текстът на декларацията, приет от Комисията на ЮНЕСКО, въпреки изразеното недоумение на неговия генерален секретар Ирина Бокова, отрича хилядолетната връзка на израелския народ с местата свързани с Храма – продължава нотата. По този начин, освен накърняване религиозната чувствителност на милиони евреи, биват пренебрегнати неоспорими исторически и археологически елементи, които подлагат на дискусия свещения характер на района за вярващите от другите религии“.

„Ерусалим, чието име означава „град на мира“, не бива да се превръща в средство за политически цели, а да се утвърди като място за среща и сътрудничество за обновени усилия за мира, който задължително преминава през диалога между християни, евреи и мюсюлмани“, завършва декларацията на Общността „Свети Егидий“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *