Голгота, гроба в градината и килията на Исус

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

„Чувството, което човек изпитва, поглеждайки към Голгота, е неописуемо. Стоейки в подножието на кръста, не може да не си даде сметка, че тук е платена цена… Твърде висока цена! Цената на гвоздеите и на кръста. Цената на кръвта… и на живота! Моята и твоята цена.
Версиите за мястото на разпятие и погребението на Исус са две. Най-популярното, разбира се, е Божи гроб. Всеки ден там се стичат хиляди поклонници от цял свят. Другото обаче не е толкова известно, защото е открито само преди стотина години, но, според мен, заслужава много повече внимание.

Трудно откриваем, разположен малко извън стария град, отвъд портата Дамаск, се извисява хълмът Голгота. В превод името на хълма означава „Череп“. И до днес това място е известно сред местните хора като хълма с черепа. Ако човек се вгледа внимателно, ще открие поразителната прилика. Фотографията отпреди 100 години още по-силно потвърждава това. Според теолозите, именно тук е описаното от Йоан Лобно място, където римляните разпъват Спасителя.

Другият силен аргумент за автентичност са гробът и градината в близост до Голгота: „А на мястото, където беше разпънат, имаше градина; и в градината – нов гроб, в който още никой не беше полаган. И там положиха Исус заради юдейския ден на Приготовлението; защото гробът беше наблизо.“

На 50 метра от хълма се намира гроб, който датира от времето на Христос. Пред него е имало градина и лозе, което личи от местата, където се е мачкало гроздето. Мястото на смъртните присъди е било извън стария град, до каменна кариера в близост до главния път за Дамаск. Така пъзелът около действителното място на разпятие и погребение на Христос, сякаш се нарежда.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.