Голгота, гроба в градината и килията на Исус

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

„Чувството, което човек изпитва, поглеждайки към Голгота, е неописуемо. Стоейки в подножието на кръста, не може да не си даде сметка, че тук е платена цена… Твърде висока цена! Цената на гвоздеите и на кръста. Цената на кръвта… и на живота! Моята и твоята цена.
Версиите за мястото на разпятие и погребението на Исус са две. Най-популярното, разбира се, е Божи гроб. Всеки ден там се стичат хиляди поклонници от цял свят. Другото обаче не е толкова известно, защото е открито само преди стотина години, но, според мен, заслужава много повече внимание.

Трудно откриваем, разположен малко извън стария град, отвъд портата Дамаск, се извисява хълмът Голгота. В превод името на хълма означава „Череп“. И до днес това място е известно сред местните хора като хълма с черепа. Ако човек се вгледа внимателно, ще открие поразителната прилика. Фотографията отпреди 100 години още по-силно потвърждава това. Според теолозите, именно тук е описаното от Йоан Лобно място, където римляните разпъват Спасителя.

Другият силен аргумент за автентичност са гробът и градината в близост до Голгота: „А на мястото, където беше разпънат, имаше градина; и в градината – нов гроб, в който още никой не беше полаган. И там положиха Исус заради юдейския ден на Приготовлението; защото гробът беше наблизо.“

На 50 метра от хълма се намира гроб, който датира от времето на Христос. Пред него е имало градина и лозе, което личи от местата, където се е мачкало гроздето. Мястото на смъртните присъди е било извън стария град, до каменна кариера в близост до главния път за Дамаск. Така пъзелът около действителното място на разпятие и погребение на Христос, сякаш се нарежда.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *