Израел – първи впечатления

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

 

Когато Наполеон достига с войските си до Египет, застанал пред пирамидите и Сфинкса, той извиква на войниците: „НА КОЛЕНЕ! ТРИ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ИСТОРИЯ ВИ ГЛЕДАТ!”

Подобно е чувството, което човек изпитва пред вида на Ерусалим, градът на Бога! Впечатленията си от него ще споделя чрез снимки в тази част на моите ПЪТЕПИСИ от ИЗРАЕЛ

„Израел е уникална страна с 4000-годишна история. Географски погледнато тя е на границата на 3 континента, между 3 морета (Средиземно, Мъртво и Червено море) и 3 пустини.

Населението й е едва 0.2% от населението на земята, но въпреки това, 1/3 от нобеловите лауреати са евреи. Именно на тях е отреден приза за най-интелигентния народ на планетата.

Името Израел означава „Бог владее”.
Евреите са потомци на Авраам. Разпръснати в продължение на 1900 години, те отново се завръщат в земята си през 1948 година за да изпълнят хилядолетните библейски пророчества.

Преди 2600 години пророк Езекил е казал: „Така казва Господ Йехова: Ето, Аз ще взема израелтяните от народите, където са отишли, и като ги събера отвсякъде, ще ги доведа в земята им; и ще ги направя един народ в земята, върху Израелските планини” – Езекил: 37:21,22

Еремия 32:37 „Ето, ще ги събера от всички страни, където ги бях изгонил в гнева Си, в яростта Си и в голямото Си негодувание; и като ги върна в това място, ще ги населя в безопасност и те ще Ми бъдат народ, и Аз ще им бъда Бог и ще им дам едно сърце да ходят в един път, за да се боят от Мен винаги – за тяхно добро и за доброто на децата им след тях и ще сключа с тях вечен завет, че няма да се отвърна от тях да ги търся, за да им правя добро; и ще вложа в сърцата им страх от Мен, за да не отстъпят от Мен дори ще се радвам над тях да им правя добро и ще ги насадя с вярност в тази земя, с цялото Си сърце и с цялата Си душа.”“


„Публикувайки този пътепис, си давам все по-ясна сметка за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 800 ракети към сърцето на Израел! Малко по-късно палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост, без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страхът и несигурността отново са техни гости. Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната… започнала преди 4000 години от потомците на двама братя Исак и Исмаил! Пренесла се през хилядолетията във война между араби и евреи или по-точно между бога на арабите и бога на евреите.

Израел е страна с 4000-годишна история

Почти през половината от тях (1900 г.) евреите са били разпръснати по лицето на цялата земя. „И ще ги предам за озлобление и за тежко страдание във всички земни царства“ е казал Бог чрез пророк Еремия за Израел 670 г. преди започване на диаспората. По този начин се изпълни собствената присъда на цял един народ: „Кръвта Му да лежи върху нас и върху чадата ни” (Матей 27:25). Достатъчно е да видим „Списъкът на Шиндлер“, за да дешифрираме буквалното изпълнение на пророчеството с цената на 6 милиона евреи.

Името Израел означава „Бог владее“

През 1948 г. те отново се завръщат в земята си, за да изпълнят хилядолетните библейски пророчества. 2600 г. преди Христа пророк Езекил е казал: „Така казва Господ Йехова: Ето, Аз ще взема израелтяните от народите, където са отишли, и като ги събера отвсякъде, ще ги доведа в земята им; и ще ги направя един народ в земята, върху Израелските планини“ – Езекил: 37:21,22
Пророк Еремия го допълва: „Ето, ще ги събера от всички страни, където ги бях изгонил в гнева Си, в яростта Си и в голямото Си негодувание; и като ги върна в това място, ще ги населя в безопасност и те ще Ми бъдат народ, и Аз ще им бъда Бог… и ще сключа с тях вечен завет, че няма да се отвърна от тях да ги търся, за да им правя добро… и ще ги насадя с вярност в тази земя, с цялото Си сърце и с цялата Си душа“ – Еремия 32:37

Съпротивата това да се случи е огромна. Духовният водач на Иран Али Хаменей казва: “Израел е раково образувание, което трябва да бъде премахнато”. ХАМАС и палестинците го допълват: “Ние обичаме смъртта повече, отколкото вие обичате живота!”, “Вие отворихте вратите на ада и ще минете през тях”. Голда Меир им отговаря: „Ние можем да простим на арабите това, че убиват нашите деца, но не можем да им простим това, че ни принуждават да убиваме техните. Мир между нас ще има тогава, когато те се научат да обичат своите деца повече, отколкото мразят нас.“

„Ако утре арабите биха положили оръжията си – няма да има повече война. Ако Израел положи своите – няма да има повече Израел“, казва премиерът Бениамин Нетаняху. Самият факт, че евреите са в земята си след 19 века, е шумен шамар в лицето на арабите. В никоя арабска карта държавата Израел не съществува. И въпреки че съотношението на силите е 670 млн. араби към 7 млн. евреи, т.е. 96:1, те продължават да са там – на върха на карфицата!

Последният военен опит Израел да бъде заличен от картата е през 1967 г. Египет, Сирия и Йордания планират края на евреите. Адската коалиция подготвя масирано нападение над едва 19-годишната държава. Близкият изток тръпне в очакване за историята. Два дни преди да започнат ударите обаче, Израел предприема контраатака. Тел Авив вдига изстребителите си, като за 160 минути съсипва цялата военновъздушна мощ на Египет наземно, като унищожава 309 самолета и всички военни бази. Следва удар по Сирия, Йордания и военни цели в Ирак. Така Израел не само не претърпява крах, но успява да завземе Ивицата Газа, Синай, Западния бряг и Голанските възвишения. Тази 6-дневна война е определена като най-големия прецедент
в световната военна история.

На 19 юни 1967 г., след 19 века изгнание, Шоломо Горен обявява: „Градът е наш и ние никога вече няма да го напуснем!“ Така Израел си връща владението над Ерусалим. Географски погледнато Израел е на границата на 3 континента, между 3 морета (Средиземно, Мъртво и Червено) и 3 пустини. Пустиня е и 2/3 от площта на страната. Населението й е едва 0.2% от населението на земята, но въпреки това 1/3 от Нобеловите лауреати са евреи. Израел е третата високотехнологична страна след САЩ и Япония. Именно на тях ООН отрежда приза за най-интелигентния народ на планетата.

Когато Наполеон достига с войските си до Египет, застанал пред пирамидите и Сфинкса, той извиква на войниците: „На колене! Три хилядолетия история ви гледат!“ Подобно е чувството, което човек изпитва пред вида на Ерусалим, града на Бога! Ерусалим… град стар като времето!

Този град е бил разрушаван 27 пъти, като е засипван с пясък, за да се заличи споменът за него. Най-дългата война, която Рим е трябвало да води, е именно срещу Ерусалим – 69 г. През цялата си 3000-годишна история този град в продължение на 2535 г. е бил нападан, обсаждан и разрушаван. За него са се водили 69 войни и 17 различни народи са се гордеели, че са били господари над него. Въпреки претенциите на арабите, името на Ерусалим не се споменава нито веднъж в Корана. Ерусалим не е най-големият град на света. Винаги е бил встрани от главните пътища. Водата тук никога не е достигала. Плодородната земя е много малко. И все пак нито един град не може да се сравни с него. Защото всичко започва и свършва в Ерусалим. 

1 comment for “Израел – първи впечатления

  1. Стига само,че това е градът, на избрания от Бога народ! Бог да го благославя и пази мирът му, въпреки непрекъснатите опити,да бъде отнет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *