Конституционният съд с дело против Истанбулската конвенция

Конституционният съд (КС) е допуснал за разглеждане дело, по което трябва да реши дали Истанбулската конвенция противоречи на основния закон, съобщиха оттам. За докладчик по него е определен съдия Анастас Анастасов.

Делото беше образувано по искане на 75 народни представители от ГЕРБ, които настояха за становището на Конституционния съд за съответствие на Истанбулската конвенция на българската конституция. Докладчик по делото е Анастас Анастасов. Както вече стана ясно, преди две седмици Министерският съвет изтегли проекта за ратификация на Истанбулската конвенция.

„Конституционният съд единодушно допусна за разглеждане по същество конституционно дело № 3/2018 г., образувано по искане на 75 народни представители от 44-то Народно събрание на основание на чл. 149, ал. 1, т. 4 от Конституцията на Република България за произнасяне за съответствие на сключената от Република България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията на Република България преди ратификацията ѝ“, пише в съобщението на институцията.

Съдът бе сезиран от ГЕРБ на 8 февруари. Подписката внесоха председателят на правната комисия Данаил Кирилов и депутатът Тома Биков. Целта на народните представители бе съдът да реши дали конвенцията съответства на българската конституция и, съответно, дали подлежи на ратификация.

По-рано на брифинг в парламента Кирилов каза следното: „Ако Конституционният съд постанови, че има несъответствие с Конституцията, тогава българското общество ще има два варианта за избор: да се запази Конституцията и да не се ратифицира Конвенцията или да променим Конституцията. Ние не твърдим, че в Конвенцията има правна възможност за признаване на еднополовите бракове, но нека и Конституционният съд да провери текстовете и да се произнесе“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *