Правителството внася предложение за оттегляне на Истанбулската конвенция

Правителството начело с премиера Бойко Борисов внася предложение за оттеглянето на решението за приемане на спорната Истанбулска конвенция от Народното събрание. Мотивът на властта е да се изчака решението на Конституционния съд по казуса.

В същото време първа точка от дневния ред на депутатите остава предложението на БСП да се свика национален референдум за ратифицирането на конвенцията. Все още не е ясно дали ще се стигне до гласуване.

Идеята на конвенцията, която стана популярна като Истанбулска, е да осигури превенция от насилието срещу жени и деца, както и повече информираност относно проблемите с домашното насилие. Тя обаче предизвика много противоречиви реакции заради спорни точки в нея, в които се въвежда терминът „социален пол“.

Според противниците на договора тези моменти дават поле за твърде много интерпретации, включително легализация на хомосексуалните бракове и въвеждане на така наречения „трети пол“. Бяха организирани протести както в подкрепа на ратификацията, така и против нея.

Конвенцията не беше одобрена от Православната църква и протестантските общности в България, както и от множество неправителствени организации, редица политици и общественици. След шумния публичен дебат премиерът Борисов каза, че конвенцията ще бъде ратифицирана единствено след абсолютен консенсус в българското общество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *