КАТОЛИЦИ И ХАРИЗМАТИЦИ с ОБЩ ДОКУМЕНТ ЗА РОЛЯТА НА ДАРБИТЕ В ЦЪРКВА

 bg.radiovaticana.va„Харизмите в Църквата: тяхното духовно значение, разграничаване и пастирски последствия“ бе темата на поредната сесия от шестия етап на диалога между Папския Съвет за насърчаване на християнското единение и лидерите на Петдесятническите общности, който се проведе в Рим от 10 до 17 юли. Диалогът, започнал през 1972, има за цел на насърчи почитта и взаимното разбирателство относно въпросите на вярата и нейното практикуване.  Водещите принципи в него са искрения обмен на опит и открита дискусия за позициите и практиките на двете традиции, включващи всекидневна молитва ислужението към ближния.

Председател на срещата от католическа страна е монс. Майкъл Бюрбидж, епископ на Роли, САЩ,а от страна на Петдесятническите общности преподобен Сесил Робек, от Божиите Асамблеи в САЩ. По време на работните сесии, участниците са се срещнали с председателя на Папския съвет за насърчаване на християнското единение, кард. Курт Кох, и монс. Браян Фарел, секретар на ватиканското ведомство, който пред Радио Ватикана говори за плодовете и значението на този диалог, започнал преди повече от тридесет години.

„По време на последната сесия – посочва монс. Фарел – бяха разгледани важността и ролята на харизмите в живота на Църквата. Диалогът бе интересен, искрен и плодоносен. В етап на подготовка е и заключителен документ в който ще бъдат включени резултатите от диалога през последните пет години. Този документ ще бъде като база за взаимното разбирателство. Смесената работна комисия ще представи размишление, което да бъде приложено във всички наши богословски факултети, групи и местни асоциации. Всичко това, ще бъде плод на този диалог“.

Според секретарят на ватиканското ведомство за християнското единение, основната цел на диалога с Петдесятниците, е да се „осъзнае все по-добре петдесятническия опит, тъй като за нас католиците не е лесно да се разбере начина по който Петдесятниците  живеят Евангелието. На тази база може да се премине към ново ниво на взаимна почит и разбирателство,стремейки се към едно все по-интензивно сътрудничество“.

Монс. Фарел се спира и на основните характеристики на петдесятническата духовност. На първо място „присъствието и прякото действие на Бог в живота на човек. Това се вижда ясно също в начина им на молитва и вдъхновенията, които постоянно насочва живота на християнина“. Отличителна характеристика, е също и „чувството за мисията, задължението винаги да се предава Евангелското послание, защото без Христос не съществува спасение“.

Особен импулс за диалога с Петдесятниците бе даден и от понтификата на Папа Франциск, който чрез своя начин да живее християнството като житейски опит, а не само като доктрина, спомогна за сближаването на двете традиции. Факт е и постоянното увеличаване както на петдесятниците, така и на католическите харизматични движения по света: „Вярвам, че това отговоря на факта, че днес хората чувстват нуждата от една истинска духовност, преминаваща отвъд онова интелектуално християнство, което свежда всичко до една вяра, изградена от доктрини, които трябва да се приемат или отхвърлят. Днес човек се нуждае да почувства, присъствието и благодатта Божия в живота и именно това петдесятниците и католическите харизматични движения го чувстват действително и предават чрез тяхната радост и чувство за общност“, отбелязва монс. Фарел.

Диалогът с Петдесятническите общности се помества в по-обширния диалог с протестантските общности по света. Въпреки това, уточнява ватиканският представител,„трябва да се направи разграничение между двата вида протестантство с които диалогираме: от една страна историческите протестантски църкви, с които имаме много общи елементи и една и съща история, а от друга всички нови петдесятнически и харизматични общности, които са една нова жизненоважна форма за да се живее истински Евангелието в конкретния живот. Това са два начина за водене на диалог, защото базите и общите елементи са различни“. Целта на тези диалози, посочва епископът, е да се „преодолеят различията и противоречията, които през вековете белязаха отношенията между църквите. Сега се стремим да изградим мостове на братство и разбирателство, които да спомогнат за сътрудничеството между църквите пред многобройните предизвикателства в този секуларизиран свят“.

7 comments for “КАТОЛИЦИ И ХАРИЗМАТИЦИ с ОБЩ ДОКУМЕНТ ЗА РОЛЯТА НА ДАРБИТЕ В ЦЪРКВА

 1. Диалози на такова високо богословско ниво са наистина полезни. Те се различават от плуралистичните тенденции за уеднаквяване на различните религии. Такива диалози свидетелстват за благоразположението на съвременната Католическа църква към харизматичните представителства поради факта, че харизматизмът е навлязъл в самите й недра. Съществуват цели католически диоцези, които изповядват и практикуват изпълването с Духа и духовните дарби.

  За съжаление, богословското и клерикално мислене на православната църква още не е узряло за такива диалози!…

 2. Тези диалози спомагат за образуването на единната църква на Антихриста на последното време.
  Учението на католическата църква е учението на Валаам ( смесване на християнство с езически ритуали) и учението на николаитите ( властващи над народа)- ПЕРГАМ
  Петдесятната/харазматичната църква е последната църква в Откровение и това е ЛАОДИКИЙСКАТА църква. Църква която си мисли че е богата на духовни дарове (говорене на езици), но всъщност е бедна, която мисли че вижда (видения), но всъщност е сляпа, която мисли че е облечена ( с много дела), но всъщност е гола. Църква която е хладка, т.е. съставена от НЕновородени хора. Църква която е без Христос (тропа на вратата отвън).
  И двете църкви имат нужда от покаяние.
  И православната църква скоро ще се присъедени към своята майка блудница-католическата църква, както и протестанските църкви ( лутерани, англикани, епископална църква и т.н.)Скоро ще си имаме световна християнска религия. Само че аз няма да съм тук, да видя края.

 3. Единство на Християнските общности и Деноминации не може да има без единство в христовата вяра! Единството идва не отвън навътре, а отвътре навън! Размиването на Христовата вяра с общи постулати и компромиси не води до единство с Бог, а единство на хора обединени от обща идея, но не и духовно единение с Бога.

 4. Постингът на г-н Ивайло П. по темата вече е написан в неговия дух – духа на хаоса.
  Написаното по адрес на Римокатолицизма, харизматизма и пр. е глупост върху глупост. Грубото обобщение на католицизма като валаамитство и на харизматизма като лаодикийство свидетелства зъ пълно богословско невежество, което е характерно за профанното тълкуване на ролята на различншите деноминации. Грамотният човек трябва да отделя общото от частното!

  В статията става дума не за католицизма като обща историческа роля и дейност, а като обръщане внимание на действието на Св. Дух в съвременната епоха. Лично съм свидетел на разбирането на изтъкнати богослови и клирици от католически, англикански и петдесетен произход, които си хармонират по темата за действието на Св. Дух. Такова единство по богословски въпрос се постига на форуми като конференции и се отразява в документи. Там се срещат духовни и умни представители на новозаветното християнство (нямам предвид г-да като Ивайло П.)

  Не знам дали г-н Ивайло П. ще бъде „грабнат“ и поради тази причина ще отсъства от конференции по горната тема, но определено не съм го виждал на нито една от конференциите, за които говоря. На тях той винаги отсъства и ще отсъства, защото никой от участниците няма нужда и полза от хора като него.

 5. Доста противоречиво е поведението на Католическата църква, от една страна папата, който казва „Кой съм аз, че да съдя гейовете!“ и признаването му на еволюцията, а от друга страна тези дискусии относно харизматизма в петдесятните църкви. Отдавна съм запознат, че в католицизма има и харизматични движения.
  От друга страна православието и до днес не признава харизматизма и казва, че това е ерес и с още по тежки обвинения бива обвиняван.
  Виждам, че в католицизма има едно любопитство, с което искат да надникнат в действието на живият Бог чрез харизматичните църкви, с което мога само да призная, че Бог отмахва покривалото им на слепота. Все пак това са 43 години дискусии, като резултата е тази декларация на ватикана.
  До колко са искрени времето ще покаже!

 6. Лиза Хейвън е съставила свой собствен списък от ключови събития. Някои от тези събития вече са се случили, други предстои да се случат и някои ще се сбъднат по време на самия септември 2015

  1. НОРАД (NORAD)- Северноамериканското военновъздушно-космическо командване) отваря отново Шайен (гора в щата Колорадо, където е разположена главната квартира на НОРАД) след като е била затворена в продължение на години, поради опасения от ЕМИ (Електро-Магнитно Импулсно) нападение.

  2. Върховният съд на САЩ узаконява еднополовите бракове във всички 50 щата.

  3. Витлеемската Звезда се появява на 30-ти юни.

  4. „Талисманова сабя“ (Talisman sabre) започва. (Съвместно двустранно военно учение между САЩ и Австралия)

  5. Папа Франциск заявява неговото желание за изграждане на Световно Правителство и Нов Световен Ред.

  6. „Храмовият Институт“ обявява техния план за отглеждането на Червена Юница (Red Heifer)- свещена жертвена червена крава, използвана при ритуали за очистване в Юдаизма, спомената е в 19-та глава на „Числа“-четвъртата книга от Библията)-предвестник на Строежа на Храма (Соломоновият храм в Йерусалим, Израел)

  7. Нюйоркската стокова борса се срива. „Юнайтед Еърлайнс“ (United Airlines- главна американска авиокомпания, базирана в град Чикаго/ Илинойс) спира дейността си.

  8. „Нефритен Шлем“ (Jade Helm) започва на 15-ти юли. Съвместно военно и междуведомствено неконвенционално военно учение, провеждано в няколко американски щата. Спонсорирано е от Американското Управление за Специални Операции (USSOCOM). В учението (в което някои от елитните войници ще действат незабелязано сред цивилното население) ще се включат около 1200 военнослужещи. Така нареченото „Реалистично Военно Учение“ буди опасения в някои от местните жители, които смятат, че то може да е подготовка за военно положение (в случай на избухване на безредици и масово гражданско неподчинение

  9. Шемита (shemitah) /Еврейската Съботна година, празнуваща се веднъж на всеки 7 години/

  10. Юбилейната година /Еврейската година, празнуваща се при завършване на седем цикъла на Съботната година (7 поредици от 7-годишни интервали- общо 49 години), според библейската книга „Левит“ робите и затворниците ще бъдат освободени, дълговете ще бъдат опростени и Божиите милости ще бъдат особено явни; 25:8-13/

  11. Тетрад (четворка) „кървави луни“, завършващ на 28-ми септември. (серия от четири пълни лунни затъмнения, които се случват през интервали от около шест месеца. При тези явления естественият спътник на нашата планета се вижда в ярко оранжево или червено, заради начина, по който слънчевата светлина се пречупва през земната атмосфера.

  12. ООН е домакин на среща на „Дневен Ред за 21-ви век“ (Agenda 21) -приложен план за действие по отношение на устойчивото развитие) за цялата планета (25-27 септември) Папата ще пътува до Ню Йорк и ще направи обръщение към Конгреса, като ще посети и срещата:

  13. Предстоящото предложение на ООН за обявяване на Палестинска държава. 15-ти септември- 70-тата сесия на Общото Събрание на ООН започва на тази дата. Според съобщенията Франция замисля да внесе резолюция за официално признаване от Съвета за Сигурност на ООН на Палестинска държава. До този момент Съединените Щати винаги са били тези, които са възпрепятствали подобна резолюция, но Барак Обама загатва за това, че нещата могат да бъдат доста по-различни този път.

  14. 25-ти септември до 27-ми септември – ООН ще постави началото на съвсем нов дневен ред за устойчиво развитие на цялата планета. Някои са нарекли това „Дневен ред за 21-ви век на стероиди“ („Аgenda 21 on steroids“). Но този нов дневен ред не е единствено посветен на околната среда. Той също включва постановления, касаещи икономиката, земеделието, образованието и равнопоставеността на половете. На 25-ти септември папата ще пътува до Ню Йорк, за да изнесе важна реч, слагаща началото на конференцията на ООН, където този нов план ще бъде разкрит.

  15. 28-ми септември – Това е датата на последната от четирите „кървави луни“, които се падат на Библейски празнични дати през 2014 и 2015 година. Тази „кървава луна“ се пада на първия ден на Празника на шатрите, ще бъде „свръхлуна“ и ще бъде в действителност видима в Йерусалим. Има ного хора, които отхвърлят явлението на „кървавата луна“, но ние сме забелязвали подобни образци преди. Например, сходен модел на затъмнения е възникнал точно преди и точно след разрушаването на Еврейския храм от римляните през 70-та година.

  И така, какво предстои да се случи този септември?
  Каквото и да е, не ни остава много дълго време докато разберем…

 7. „Лиза Хейвън е съставила свой собствен списък от ключови събития…“ Не е одобрен ,който сам себе си препоръчва,а този ,когото Бог препоръчва!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *