Социалните мрежи увличат към депресия

Колкото повече време прекарват младите хора в социалните мрежи, толкова по-голяма е вероятността да станат депресирани. Това показват данни на ново проучване на американски учени, цитирано от в. „Индипендънт“. Сред участниците на възраст между 19 и 23-годишна възраст, тези, които проверяват по-често социалните мрежи, имат 2,7 пъти по-голям шанс да развият депресия. Участниците в експерименталната група от 1787 души проверяват социалните мрежи средно по 61 пъти на ден. От тях една четвърт имат високи индикации за депресия.

Според водещия изследовател на проучването д-р Браян Примак от Центъра „Пит“ за изследвания върху медиите, технологиите и здравето, е важно да се обясни това, че заради естеството на проучването не е съвсем сигурно, кое е следствие на кое. Времето в социалните мрежи може да влияе на депресията, но е възможно и обратното. „Има голяма вероятност хората, които вече имат депресивни симптоми, да започват да използват по-често социалните мрежи, може би защото нямат енергия или желание за също толкова директни социални контакти“, коментира той.

Според д-р Примак обаче има няколко причини за това защо повечето прекарано време в социалните мрежи може да доведе до повече депресивни мисли. Един от примерите, които той посочва е феномен, наречен „Фейсбук депресия“. „Хората, които използват много социалните мрежи, може да почувстват, че не са на висотата на идеализираните портрети на другите хора, които представят в своите профили“, обясни той. Взаимодействието между времето, прекарано в социалните мрежи и депресията е притеснително. „Това би предполагало, че съществува потенциален порочен кръг – хората, които стават депресирани може да се обръщат към социалните мрежи за подкрепа, но тяхната прекомерна връзка с тях може само да засили депресията им.“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *