ИЗРАЕЛ ПРАЗНУВА 70 години НЕЗАВИСИМОСТ

В началото на месец април еврейският народ отпразнува Изхода от Египет, отдавайки слава на Бога за великото избавление, което Той извърши за народа Си преди хиляди години, а на 19 април Израел и всички, които го обичат, ще могат да се зарадват и да благодарят на Бога за 70 –годишнината от възстановяването на Държавата Израел през 1948 г. – събитие, което е истинско чудо в съвременната световна история.
Нека и ние се зарадваме със Сионовата дъщеря, както ни заръчва Богът на Израел:

„Шумен глас се чува от града, глас от храма, глас на Господа, който въздава на враговете Си. Преди да се замъчи, тя роди; преди да дойдат болките й, освободи се и роди мъжко. Кой е чул такова нещо? Кой е видял такива? Родила ли би се една земя в един ден? Или родил ли би се един народ отведнъж? Но сионската дъщеря щом се замъчи роди чадата си…. Развеселете се с ерусалимската дъщеря, радвайте се с нея, всички вие, които я обичате; развеселете се с нея в радостта ѝ….“ (Исая 66:6-10).

Всяка година в Деня на независимостта в Ерусалим се организира тържествена церемония – запалват се 12 факли, които символизират дванайсетте израелски племена. Следват празнични фойерверки в различни градове от страната. На церемонията говори председателят на Кнесета (израелския парламент) Реувен Ривлин, който нарече Израел факел на демокрацията в Близкия изток, обхванат от насилие и терор. Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната е пример за световната борба срещу тероризма, предаде Асошиейтед прес. Нетаняху похвали също въоръжените сили на страната, допълва БТА. Той, заедно с президента Шимон Перес и група униформени войници, пяха песни и разказваха спомени от водените от Израел войни. 18Перес говори за войната за независимост от 1948 година и си припомни как войниците са били зле въоръжени и са се сражавали срещу превъзхождащ ги противник. „Днес Израел е малка, но образцова и прекрасна крепост“, добави той.

Денят на независимостта е основният официален празник в Държавата Израел, провъзгласена на 14 май 1948 година. На този ден преди 70 години, близо 8 часа преди приключването на британския мандат в Палестина, бе подписана декларация за независимостта на Израел и Давид Бен Гурион – впоследствие първият премиер на страната, обяви нейната независимост

ИЗРАЕЛ – АНАЛИЗ НА СЪБИТИЯТА АПРИЛ 2018/ ЕВРЕЙСКА ГОДИНА 5778

Какво всъщност се случи по границата на Израел с Газа на 30 март в навечерието на Песах? (източници: IDF, Israel Today)

„Днес израелската армия направи това, което правим всеки ден – да защитава границите ни от терористи, които искат да навредят на нашите граждани. „Хамас“ е терористична организация, която контролира Газа с железен юмрук. Днес „Хамас“ изпрати на границата с Израел 30 000 палестинци, чийто протест всъщност беше упражняване на насилие – протестиращите хвърляха запалени гуми, замерваха войниците ни с коктейли „Молотов“  и се опитваха да повредят и унищожат защитната ограда. Действията на нашите войници бяха конкретно насочени към терористите, които извършваха тези деяния, някои от които са добре познати на нашите служби за сигурност. За съжаление „Хамас“ избра да продължи традицията си да използва невинни цивилни граждани като инструменти на терористичната си дейност. Това включва жени и деца и дори едно седем годишно момиче, което е било принудено да пресече границата и да навлезе в територията на Израел. За щастие израелски войници са успели да видят детето на време и са го върнали невредимо на родителите му в Газа.

Израелската армия има задължението да защитава гражданите на Израел и точно това направихме днес. Не позволявайте пропагандната машина на „Хамас“ да ви заблуди. Експлоатацията на собствения ѝ народ вреди на невинните граждани, докато организацията се опитва да отклони вниманието от мизерията и нищетата, на която лидерите ѝ обричат населението си. Днешните протести са поредния опит на терористичната организация да отклони вниманието на населението на Газа и на целия свят от проблемите, които самата „Хамас“ причинява на народа си. Парите, които „Хамас“ инвестира в тези протести, трябваше да бъдат инвестирани в подобряване качеството на живот на населението на Газа – в училища и болници, в създаването на работни места за невинните цивилни граждани. Днешният протест далеч не бе мирен, както твърди „Хамас“. Това беше акт на насилие, който „Хамас“ се опита да представи като мирна демонстрация. Израелската армия ще продължи да осуетява усилията на терористите. Израелската армия ще продължи да се противопоставя на всяко посегателство на суверенитета на Израел и върху живота на гражданите му.“

Пасажът по-горе е част от официалното изявление на израелската армия след сблъсъка между Израел и „Хамас“ по границата с Газа. Както сме съобщавали в това издание през последните месеци, подобни набези на палестинци от Газа по границата с Израел не са рядкост, но този на 30 март беше един от най-мащабните в последно време, въпреки че Израел отдавна предупреждава, че подобни протести ще зачестят с наближаването на 14 май – Деня на независимостта на Израел, който палестинците наричат Деня Накба – или Катастрофата. Денят Накба обикновено се отбелязва от палестинците на 15 май и е учреден като събитие през 1988 г. от покойния лидер на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ясер Арафат. Още преди няколко месеца израелската армия прогнозира зачестяване на подобни организирани протести, в които се очаква да бъдат изпратени и жени, деца и възрастни хора, не само във връзка с ДеняНакба, но и с вероятната дата за преместване на посолството на САЩ в Ерусалим, което би трябвало да стане в средата на май. Както и израелската армия очакваше, подобни протести са използвани за накърняване на образа на Израел по света и са манипулирани от пропагандната машина на „Хамас“. Израелски източници съобщават, че положението на терористичната организация „не е розово“, тъй като недоволството срещу лидера ѝ Яхия Синуар расте. Смята се, че неговите политически решения предизвикват все по-нарастващата изолация на „Хамас“ в арабския свят.

Сблъсъците по границата на Израел с Газа в края на март не бяха единствените инциденти през този месец, при които бяха изгубени човешки животи. В средата на месеца Израел преживя кървав уикенд, когато в рамките на два дни бяха убити трима израелци – двама войници и един цивилен. При първия инцидент на 16 март – петък – малко преди началото на шабат, палестински терорист се вряза с колата си в група от четирима израелски войници. Единият от войниците загина на място, а вторият – по-късно в болницата от раните си. Другите двама все още се лекуват в болница. Загиналите войници са капитан Зив Даос на 21 г. и сержант Нетанел Калахани на 20 г. Извършителят – 26 годишниятАла Кабха е пострадал леко при атаката и е бил отведен в болница за лечение. Както премиерът Натаняху, така и президентът Ривлин обещаха терористът да получи най-строго наказание.

Часове след първия инцидент друг палестинец нанесе удар срещу 32 годишния Адиел Колман, който тъкмо си тръгвал от работа – „Музея на Давид“ в Стария град на Ерусалим. Този път оръжието било нож, с който палестинецът намушкал Адиел няколко пъти в горната част на тялото му. Мъжът починал от раните си в болница, оставяйки след себе си съпругата си и четири малки деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *