„Интимна връзка“ вместо „съпружеско съжителство“?

На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси към Народното събрание приеха промените в Закона за защита от домашното насилие.

С 12 гласа „за“ парламентарната Комисия по правни въпроси прие промени в Закона за защита от домашното насилие. В крайна сметка народните представители приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“.

По време на дебатите, предшествали гласуването, терминът “интимна връзка” се превърна в крайъгълен камък и предизвика спорове между депутатите, предаде БГНЕС.

Народни представители обсъждат да се разшири кръга на лицата, които попадат под закрилата на закона, както и дали интимната връзка да се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

Министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че неговото ведомство подкрепя направената законодателна инициатива. Той обаче направи предложение да се разгледа дефиницията на “фактическо съпружеско съжителство” и тя да се замени с термина “интимна връзка”.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че фактическо съпружеско съжителство и заменянето му с интимна връзка е било мотивирано от това, че темнинът “интимна връзка” е по-широко понятие. “Системата от мерките за превенция вече са факт и са обнародвани в Закона за защита от домашното насилие. Очаквам изпълнителната власт максимално бързо да ги приведе в действие”, посочи тя.

Гроздан Караджов от ИТН посочи, че едва след диалог с експерти и обратно мнение от тях, трябва да решат каква легална дефиниция да изберат ако изобщо изберат такава. “След дебата стана ясно, че нито един професионалист не вярва, че това ще свърши никаква работа на съда”, отбеляза той. Според него трябва да направят механизъм, който да установява дали има интимна връзка, а не да вписват термина “интимна връзка” в закона.

Мая Димитрова от БСП обясни, че според тях темнинът “фактическо съпружеско съжителство” не би следвало да отпада от закона. “Считаме, че това което е предложено като дефиниция няма да постигне ефекта, който е търсен”, уточни тя във връзка с предложението терминът “интимна връзка” да бъде включен в ЗЗДН.

Според закона интимна връзка е „Доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.“

След нападението на младото момиче в Стара Загора и високото общественото недоволство, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Закона за защита от домашно насилие, както и в НК.

1 comment for “„Интимна връзка“ вместо „съпружеско съжителство“?

 1. След приемане на промените в ЗЗДН и влизането им в сила предстои разглеждане и приемане на Закон за прекратяване на интимната връзка.

  Това ще се налага с оглед на новите правоотношения, в които влизате когато сте в интимна връзка.

  Съгласно новия законопроект прекратяването на интимна връзка ще се извършва с връчване на книжа по реда на чл. 37 и сл. от ГПК, а именно с призовка. Този, който желае да прекрати интимната връзка е длъжен да изпрати призовка до интимно свързания си партньор, с която изрично да го уведоми, че в едноседмичен срок считано от датата на уведомяване връзката се прекратява, като може да не посочва основания/причини за това. Уведоменият има право да обжалва в едноседмичен срок пред съответния районен съд. Във възражението си разлюбеният може да не посочва причините за обжалване, а може да напише само Възразявам. Ако вече е скъсал пръв с половинката си той трябва да посочи, че възразява, защото е скъсал примерно той, а не тя. Страните разбира се ще имат правото и на съдебни разноски.

  Уведомленията може да се връчват и чрез Нотариус или ЧСИ, а когато партньорът не може да бъде намерен на постоянния си адрес връчването може да се извърши чрез съпруг/съпруга или други близки със задължението да предадат на партньора съобщението. Ако в продължение на 1 месец партньорът не бъде открит прекратяването на връзката може да се извърши от призовкаря чрез залепване на съобщение на вратата на жилището, в което живее лицето или на входа на блока, на таблото за обяви.

  Съдът може да разпореди и партньорът да бъде уведомен чрез своя работодател или чрез съобщение по радиото, най-малкото в един вестник и пет интернет сайта, и четири телевизии, едната от които задължително Тянков ТВ, втората Скат, предаването „А бяхме млади“ и Първа прогама на БНТ, предаването “Бразди”.

  Ако партньорът получи редовно призовката си и подаде възражение в съда, партньорът подал заявлението за прекратяване на интимната връзка има едноседмичен срок да заведе граждански иск за прекратяване на интимната връзка.

  Закона за прекратяване на интимната връзка от своя страна ще наложи създаването на Закон за интимната връзка, който да уреди как да влизаме в интимна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *