Край с руската агресия в Черно море? САЩ идва!

Съединените щати планират да задълбочат сътрудничеството си с България, Молдова, Грузия, Украйна  и Румъния. Това става ясно от внесения в американския Конгрес „Закон за сигурността в Черно море“ (Black Sea Security Act). В документа е записано, че с приоритет ще са дейности като разузнаване и наблюдение на руските операции в региона на Черно море, създаването на международен щаб, който да отговаря за планирането, подготовката, изпълнението и координацията на многонационалните военни сили. Борбата с руската дезинформация с подкрепата на Съединените щати също е част от приоритетите.

 

Black Sea Security Act
Black Sea Security ActИзточник: Американски Конгрес

Документът признава черноморския регион като арена на руската агресия и декларира, че интерес на САЩ е да подкрепят усилията за предотвратяване на разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа.

За документа наскоро припомни посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, като каза, че документът ще фокусира въпросите на региона, защото в определени части на Черно море има сериозни проблеми. В момента текат вторите 10 дни от удълженото руско военно учение в икономическата зона на България. Ако останем само с това второ удължаване няма проблем, каза наскоро министърът на отбраната Тодор Тагарев, но според него България може да има проблеми с проучванията на газ в Черно море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *