Днес на Шипка е положен първият камък

„И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,

спомня тоз ден бурен, шуми и препраща

славата му дивна като някой ек

от урва на урва и от век на век!” – из „Опълченците на Шипка”, Иван Вазов


С подписването на Санстефанския мирен договор през 1878г. 3 март се превръща в свещена дата за българския народ и история. Оттогава насам това е денят, на който честваме свободата и си спомняме за онези, жертвали себе си в името на държавата.

Строеж на Паметника на свободата
Строеж на Паметника на свободатаИзточник: Христо Халачев

Днес сме свикнали на празничния ден да виждаме кадри най-вече от връх Шипка пред величествения Паметник на свободата, където са се водили едни от най-важните сражения по време на Руско-турската освободителна война. Днес приемаме паметника на връх Шипка като символ на борбения дух на всички опълченци, но каква е историята му и от самото начало ли той има толкова голямо значение за българската история?

На днешния ден преди 97г. на върха е положен основният камък на паметника.

Изграждането на Паметника на свободата завършва през 1930г., но той е тържествено открит едва 4г. по-късно, на 26 август 1934г., от държавния глава цар Борис III.

Строеж на Паметника на свободата
Строеж на Паметника на свободатаИзточник: Христо Халачев

Идеята за построяването на паметника идва през 1920г., когато на един свой конгрес ветерани от Шипченската епопея взимат решение да се построи монумент на свободата на знаменития връх. Започва кампания по събиране на дарения, които ще се използват за изграждането на паметника. Периодът, в който работата по строежа на монумента е най-активна, е между 1926 и 1929г.

Завършеният строеж на паметника
Завършеният строеж на паметникаИзточник: Христо Халачев

В процеса по изграждане на паметника се включват много опитни архитекти, майстори и проектанти, но и случайни мотивирани граждани, най-вече от Габровско.

Камъните са се обработвали на ръка и се извозвали до върха с волски каруци, а пясъкът се превозвал чрез катъри от Мъглиж и Енина. Каменната кула е завършена в груб строеж и месинговият лъв пред нея е отлят в Софийския военен Арсенал по проект на скулптора Кирил Шиваров през лятото на 1929г., а окончателното изграждане на монумента завършва през 1930г.

Откриване на паметника на 26 август 1934г.

Откриване на паметника на 26 август 1934г.Източник: Христо Халачев

По първоначалната идея месинговият лъв трябвало да бъде поставен върху паметника, но впоследствие проектантите установяват, че по този начин видимостта към него няма да е добра.

Поради тази причина лъвът е поставен върху корниза над главния вход на паметника.

Паметникът на свободата на връх Шипка е открит тържествено на 26 август 1934г.


Благодарим на Христо Халачев, чийто дядо е взел участие в строежа на паметника, за предоставените архивни кадри. Те представят различни моменти от строежа на монумента, като една от тях е от самото тържествено откриване от 26 август 1934г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *