Да се поучим от историята

jewish-star[1]Скъпи пастири, съработници и приятели,
През последните осем години стотици протестантски църкви в България заедно с хиляди църкви в Европа участват в инициативата „Да се поучим от историята”, организирана ежегодно от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ) по повод Международния ден в памет на жертвите и оцелелите от Холокоста, 27 януари. Както и досега, в неделните си служби най-близо до този ден – на 25 януари – ние ще почетем паметта на жертвите на Холокоста и ще си спомним за тази чудовищна трагедия в историята на човечеството, за да не позволим Холокостът никога повече да не се повтори.

Фокусът на тазгодишната кампания е свързан с отбелязването на 70-ата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц. Този лагер се е превърнал в главния символ на Холокоста, тъй като в него намират смъртта си над един милион евреи и хора от други етнически групи. Освобождаването на лагера от съюзническите войски на 27 януари 1945 г. е събитие от изключително значение. То се случи, защото достатъчно много хора бяха мобилизирали всички свои сили, за да воюват против злото на нацизма, осъзнавайки, че победата над това зло е единственият път към нормален живот за тях, техните семейства, общности и страни.

Днес ежедневните заплахи от тероризъм, на които Израел е бил подложен десетилетия наред, стават все по-осезаеми за всички останали нации. Днес ние все по-ясно осъзнаваме, че не бихме могли да продължим да живеем в мир и сигурност, ако не се противопоставим на злите сили, чиято цел е унищожението на евреи, християни и всички други, които подкрепят добрите морални ценности. Уроците от историята на Холокоста стават все по-актуални за нас самите с всяка изминала година. Нашето благоденствие е неразделно свързано с това на еврейския народ и ако ние не се противопоставим на нарастващия антисемитизъм, който залива света, ние обричаме себе си и бъдещите поколения на кошмарно повторение на историята.

Независимо дали досега сте участвали в кампанията, ние ви призоваваме да организирате възпоменателна служба във вашата църква на 25 януари тази година. Нашият уебсайт www.rememberholocaust.info/download.php предлага разнообразни материали, които биха помогнали при подготовката на вашите служби – проповеди, разкази на оцелели български евреи, подробно изложение на събитията, свързани със спасяването на българските евреи (включително видео
клипове, които можете да изтеглите и прожектирате) и др. Нека не пропускаме тази скъпоценна възможност да бъдем сол и светлина в нашите общности.
Заедно ние можем да имаме значимо влияние за доброто на България.

С уважение,
Андрей Аврамов
Представител за България на Европейска коалиция за Израел

Митка Атанасова
Представител за България на Християни приятели на Израел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *