БНБ прогнозира инфлация в края на 2015

zx620y348_2570323В края на годината отново се очаква инфлация. Прогнозата на БНБ анализира влиянието най-вече на по-високите международни цени на храните и петрола в евро.

От средата на 2013 година годишната инфлация е отрицателна.

Дефлацията ще продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие и в края на 2015 г. тенденцията ще бъде обърната до поскъпване на потребителските цени. Анализът във второто издание на „Икономическия преглед“, правен традиционно от Централната банка, се цитира от БНР. В него се отчита, че през първите три месеца на годината верижният растеж на реалния брутен вътрешен продукт се е ускорил и е 0,9 на сто. Той обаче ще се забави през втората половина на годината.

Положително влияние върху икономиката има пазарът на труда и преодоляването на част от безработицата. Частичното потребление също се подобрява. Негативен ефект обаче оказва спадът на правителственото потребление, което се дължи на целите на правителството да намали харчовете. Тази тенденция вероятно ще бъде обърната през втората половина на годината, коментират от Централната банка. По отношение на банковата система, от БНБ прогнозират продължаващ спад на лихвите по кредитите и депозитите.
Ликвидността на банките се е увеличила през първите пет месеца на годината.

3 comments for “БНБ прогнозира инфлация в края на 2015

  1. Ако някой не знае инфлация до 2% е стимул за икономиката! Дефлацията унищожава бизнеса и е вреден, ама много вреден в дългосрочен план! Икономика на правителствени харчове е псевдо икономика, колкото повече този показател е малък, толкова по-добре. Време е правителството да привлече инвестиции, а не да гради една псевдо икономика базирана на еврофондовете, която ражда само бедност!

  2. Нека разгледаме частичното мнение на г-н Бисер за да разберем как точно иска да ни каже преди да го опровергаем пред читателите. Първо тук не се говори за инфлация а за дефлация и по-точно за нейното забавяне. От където и първият аргумент на г-н Бисер е неверен. Никой не спори с него че малка или т.нар. прогресивна инфлация привлича инвестиции. Информацията от банките обаче говори за съвсем друго т.нар. брутен вътрешен продукт, който по принцип се диктува от икономиката на страната и от него се въвеждат основните продукто-цени. Заради състоянието на икономиката в България от много години има въведен икономически режим който се диктува не от вътрешния брутен продукт а от външно търговски банки и дружества. Сиреч, ако цените на петрол и храни в евро се увеличават, те ще се увеличават и в левове. По подобен начин бе срината икономиката на Гърция която днес е с девалвирал или дори отрицателен вътр. брутен продукт. Тук посочената информация идва да покаже че самите банки очакват задаването на инфлация която не могат да посрещнат нито с брутния продукт нито с забавящата се – както се вижда почти занулена дефлация. При това кризисно положение въпроса вече се отнася към състоянието на МВФ, а не към мерниците единици с които се заиграва г-н Бисер.

  3. Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината. Същевременно възможно повишение на регулираната цена на електроенергията за домакинствата и/или фирмите през следващите месеци е предпоставка за по-бързо от очакваното свиване на дефлацията.
    Когато пишете нещо в единхристиянски сайт не го правете без да споменете и евентуалните възможности тази прогноза да не се сбъдне!
    С една дума глупавият копи и пейст е свидетелство за липса на разбиране на проблематиката! Забележете какво е заглавието и после ми говорете, че статията само за дефлация говори! Такова неуважение мога само от еретик или езичник да приема, какъвто явно и сте!
    Още нещо да допълня младият анализатор. Когато говорим за прогнозен анализ на БНБ човек трябва да е нащрек. Политическата ангажираност на банката не отчита влиянието на политическата нестабилност, фактор, който за България е негативен с оглед нереализираните реформи в съдебната система и вероятното им неглижиране. Не разбирам само защо редакторите на сайта са допуснали тази статия в сайта си?!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *