Очакват още сливания на банки през 2014

Спас Стамболски

Какъв ще бъде растежът на икономиката през тази и следващите години? Какво ще се случва с пазара на труда? Колко от банките са активни на българския пазар и какво е бъдещето на сектора? Това са част от въпросите, разгледани в последния анализ на БАН.

Икономическото възстановяване на България продължава да е слабо в няколкото години след 2009 г., когато беше отчетен спад на икономиката с над 5%. Това е състояние на стагнация, от което страната ни няма да може да излезе и през тази година, заяви ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. Митко Димитров. Той заедно с представители на Института представиха „Годишен доклад 2014 – Икономическо развитие и политики в България: оценки и очаквания“ Изводите от анализа на БАН за икономическата ситуация у нас показват, че през 2014 икономиката ще нарасне с 1.7%, каквито са и очакванията на правителството и на Европейската комисия. За 2015. и 2016 г. се очаква БВП на България да нарасне съответно с 2.4%и 3%, каза още проф. Димитров. Ръководителят на Института за икономически изследвания заяви, че страната ни може да постигне тези стойности при стабилна икономическа и политическа среда. Това обаче не е гарантирано предвид усложнената ситуация в Украйна и предстоящите избори за Европейски парламент. Това, което може България сама да направи, за да подобри благосъстоянието си, е да направи институциите по-продуктивни (въвеждане на електронно правителство и др). Това е процес, за който вече 25 години си говорим, че трябва да се случи, но така и не виждаме резултати от него, допълни проф. Димитров.

Задържането на цените няма да продължи дълго

Според БАН средногодишната инфлация през тази година ще бъде отрицателна (дефлация) от 0.3%. За това ще допринесе стабилното ниво на международните цени, каза Иглика Василева от Института. Василева коментира и думите на финансовия министър Петър Чобанов, че дефлацията и от това забавения икономически растеж се дължат на административно регулираните цени. Такива цени има в енергетиката, в здравеопазването и т.н. По думите на Василева този процес на регулация няма да продължи дълго във времето и е възможно още след изборите да видим нарастване на някои от тези цени. На въпрос дали се очаква скок в цените на електроенергията Василева отговори, че това е много вероятно да стане още в близките месеци. По отношение на безработицата се очаква нейното намаление да бъде слабо в периода 2014-2016г. Ако към края на 2013 г. безработицата е била 12.9%, то тя едва ли ще падне под 12% до края на 2016 г. За периода до 2016 г. икономистите от БАН очакват също така структурата на износа ни да се промени и една по-голяма част от приходите да започнат да постъпват от страни на изток от нас. ЕС ще остане основен търговски партньор, но делът на търговията ни с балканските и азиатските страни ще расте,каза д-р Виктор Йоцов от института.

4-5 са активните банки в България, останалите гледат пазара от близо

Доц. Григор Сарийски очерта ситуацията и перспективите в банковия сектор. Анализът на БАН показва, че активни на пазара в България са не повече от 4-5 банки, а останалите гледат пазара от близо. Това ясно се вижда от финансовия резултат на цялата система, за който допринасят основно тези банки. В резултат на това все повече ще се очертава концентрацията на банкови институции у нас, процес който наблюдавахме с придобиването на няколко по-малко банки от други с по-добро финансово състояние и пазарно присъствие. Според икономистите, новите промени в Закона за потребителския кредит, които премахват наказателните лихви при предсрочно погасяване на кредитите, ще доведе до това, че големите банки ще привлекат по-лесно платежоспособните клиенти на по-малките си конкуренти. От това ще загуби пазарът и свободната конкуренция, а от там ще пострада и потребителят, смята Сарийски. По думите му кредитните институции, вече не гледат на Държавните ценни книжа като най-добата инвестиция за свободните им средства. Това се вижда от факта, че през 2013 г. банките са намалили с 4% активите които имат в ДЦК. Според Сарийски това е ход на банките, с който те подготвят по-голяма експанзия в кредитирането на бизнеса и домакинствата, където доходността (но и рискът) са по-големи. На въпрос на към Сарийски дали се очакват сливания на банки през тази година той отговори утвърдително. „Сливания ще има както през тази, така и през следващата година, като най-вероятно ще бъдат придобити финансови институции в недобро финансово състояние“, посочи експертът.

1 comment for “Очакват още сливания на банки през 2014

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *