Ватиканът призова за нов световен икономически ред

http://www.foxnews.com/world/2011/10/24/vatican-calls-for-new-world-economic-order/?test=latestnews | Associated Press

Ватиканът призова за радикална реформа на световната финансова система, която да служи като световен политически авторитет при управлението на световната икономика. Предложението идва от Понтифския съвет за справедливост и мир и е основано на етични принципи и „постигане на общото благо”. То следва икономическата енциклика на папа Бенедикт XVI, който през 2009 осъди манталитета на „печалба без значение на цената” като причина за глобалната икономическа криза. Предложението предлага ООН да стане инициатор на новата икономическа реформа.

С настоящият апел, Ватиканът цели да достигне не само икономически среди, но световни лидери и църквата глобално. Като част от това движение, съветът на епископите в САЩ препоръчва специално изготвено упътване за президентските изборите през 2012. Документът съдържа послание със социален характер, което цели край на бедността в света чрез справедливо разпределяне на световното богатство. „Това е наша отговорност не само към настоящето, но и към бъдещите поколения, за да може надеждата за по-добро бъдеще, увереност в човешкото достойнство и потенциал за добро никога да не изчезнат,” казва още в съобщението си Ватиканът.

Предложението апелира към „минимален, но общоприет набор от правила за управление на световния финансов пазар”. Докато в миналото, Ватиканът винаги е осъждал всяка форма на нерегулиран капитализъм, настоящата енциклика критикува „икономически либерализъм без правила и контрол” и отхвърля „утилитарното мислене” с антитезата, че това което е полезно за индивида не винаги е в ползва на общото благо.

В дискусиите по настоящето предложение на Ватиканът участват и водещи български теолози, а редица световни богословски школи вече осъдиха предложението като опит за монопол над световната икономика и съсредоточаването й под контрола на единна политическа и религиозна система в последните дни, за което говорят и библейските пророчества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *