България е задължена да издаде личен документ на дете с две майки, реши ЕС

България е задължена да издаде документ за самоличност на дете, родено в рамките на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга държава членка. Това стана ясно от решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург, публикувано във вторник.

Става дума за Сара*, чиито родители са от България и Гибралтар, задморска територия на Великобритания. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно свидетелство, в което са вписани две майки.

След това обаче нито една от трите държави не дава документ за самоличност на Сара. Испания го отказва, тъй като нито една от родителките не е гражданка на страната, Великобритания – понеже Гибралтар е задморска територия, а България – защото родителите не са мъж и жена.

Българските власти изискват получаването на български акт за раждане, за да предоставят гражданство на Сара. Но това се оказва невъзможно, тъй като документът предвижда само две графи – за майка и за баща.

„Държавата членка, на която това дете е гражданин, е задължена да му издаде карта за самоличност или паспорт, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти“, се казва в решението на Съда на ЕС, публикувано във вторник.

Това означава, че България трябва да предостави документи за самоличност на Сара, като използва акта за раждане, издаден от Испания.

Делото е заведено пред Административен съд на София-град през 2020 година от Деница Любенова, адвокат от ЛГБТ организация „Действие“ . Съдията преценява, че по случая има въпроси, които засягат правото на ЕС, и за които досега не е бил получаван отговор. По тази причина делото в България е спряно и изпратено за тълкуване в Съда на Европейския съюз.

Майките на Сара живеят в Испания от 2015 г., а през 2018 сключват брак в Гибралтар. Близо година по-късно се ражда и дъщеря им. От раждането си през 2019 г. до днес Сара няма документ за самоличност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *