Борисов е раздал 105 млн. лв. на вероизповеданията за 6 години

С тази гигантска сума, заделена от парите на данъкоплатците, се похвалиха съпартийците му от ГЕРБ

Може да се поучиш и от Гьоте, и от Библията. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместната си пресконференция в Министерския съвет с Ловчанския митрополит Гавриил.

Най-безсрамно от ГЕРБ се похвалиха, че техните правителства са раздали близо 105 млн. лв. на вероизповеданията в страната и в чужбина през последните 6 години. Парите, разбира се, идват от държавния бюджет, иначе казано, от данъкоплатците. Хвалбата беше поместена на Фейсбук страницата на управляващата партия.

Най-много е спечелила от управлението на ГЕРБ Българската православна църква (БПЦ). 79 млн. лв. са били изхарчени за ремонт на храмове и издръжка на свещенослужителите и служителите на БПЦ. Със средствата са обновени над 2000 църкви. Още 6 млн. лв. са дадени за ремонт и изграждане на нови храмове на българските православни църковни общини в чужбина. През последните няколко години пари за обновяване на църкви и манастири се ползват и по линия на европрограмата за развитие на селските райони.

Не е било забравено и мюсюлманското изповедание, което традиционно се смята за бастион на уж опозиционната ДПС. То е получило 13.5 млн. лв. за строителство на джамии и за издръжка на своите духовници. Миналата година Главното мюфтийство получи специална привилегия от двете партии – възможността да отсрочи висящите си дългове, като за целта ГЕРБ и ДПС прокараха специални промени в Закона за вероизповеданията. Тази история приключи със страхотен скандал, тъй като останаха съмнения, че Турция е оказала натиск да се подкрепи финансово затъналото Главно мюфтийство.

Близо 2 млн. лв. са били заделени за други официално регистрирани вероизповедания в страната, пише още в справката. А причината за мултимилионните разходи се обобщава така: „Българското правителство последователно подкрепя всички вероизповедания, което е изключително важно за поддържането на етническия мир и толерантността в страната.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *