Административен съд – Бургас гледа жалбата на бежанката Захра Шах Саван

Адв. Динков обясни, че има многобройни данни за гонения на християни в родината на Захра, особено на такива, които първо са били мюсюлмани, а след това са приели Светото кръщение. Тезата на адвоката бе подкрепена от прокурор Тиха Стоянова, която се позова на доклад за актуалната обществено-политическа обстановка в Иран. Според представителя на Държавната агенция за бежанците Галина Лалева обаче няма основание да се приеме, че Захра ще бъде в риск, ако се върне в родината си.

download[1]

Административен съд – Бургас бе разгледа адм.дело № 2470/2015 г., образувано по жалба на Захра Х. Шахсавани против решение № УПБ-2/27.11.2015 г. на интервюиращ орган при Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет (ДАБ), Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора. В проведеното открито съдебно заседание бяха приети представените от страните доказателства. Съдът приключи съдебното дирене и обяви, че ще произнесе решението в законния срок от 30 дни.

По настояване на Държавната агенция по бежанците, младата жена трябва да бъде екстрадирана. Захра живее у нас от няколко години, приела е християнството, справя се добре и с българския език, което я обрича на смъртна присъда в родината й. Съдът прие представените от страните по делото доказателства. Съдбоносното за Шах Савани решение трябва да бъде взето в законовия срок от 30 дни. В съдебната зала бяха много приятели на Захра, които се обявиха категорично против искането й за екстрадация. Според държавните органи обаче, липсва каквото и да било основание жената да получи бежански статут, стана ясно в съдебната зала.

Според представителите на Държавната агенция за бежанците, Захра трябва да бъде депортирана обратно в Иран, тъй като „не отговаря на изискванията”. Според адвокатът на момичето Ангел Динков, случая може да бъде определен като циничен. Несъгласен с решението на ДАБ се оказа и прокурорът по делото, Тиха Стоянова. Самата Захра коментира, че каквото и да бъде решението на съда, нейното желание да остане в България няма да се промени. „Аз вече съм християнка. Приех тази варя за своя, вярвам в Иисус. Желанието ми е да живея с вярата в него. За съжаление това не може да се случи в моята родина Иран. В България намерих много приятели през трите години, в които живея тук”, каза Захра Шах Савани след края на заседанието.

1 comment for “Административен съд – Бургас гледа жалбата на бежанката Захра Шах Саван

  1. Ако се направи петиция??? Ще стане ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *