Административен съд – Бургас гледа жалбата на бежанката Захра Шах Саван

Адв. Динков обясни, че има многобройни данни за гонения на християни в родината на Захра, особено на такива, които първо са били мюсюлмани, а след това са приели Светото кръщение. Тезата на адвоката бе подкрепена от прокурор Тиха Стоянова, която се позова на доклад за актуалната обществено-политическа обстановка в Иран. Според представителя на Държавната агенция за бежанците Галина Лалева обаче няма основание да се приеме, че Захра ще бъде в риск, ако се върне в родината си.

download[1]

Административен съд – Бургас бе разгледа адм.дело № 2470/2015 г., образувано по жалба на Захра Х. Шахсавани против решение № УПБ-2/27.11.2015 г. на интервюиращ орган при Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет (ДАБ), Регистрационно-приемателен център за бежанци с. Баня, община Нова Загора. В проведеното открито съдебно заседание бяха приети представените от страните доказателства. Съдът приключи съдебното дирене и обяви, че ще произнесе решението в законния срок от 30 дни.

По настояване на Държавната агенция по бежанците, младата жена трябва да бъде екстрадирана. Захра живее у нас от няколко години, приела е християнството, справя се добре и с българския език, което я обрича на смъртна присъда в родината й. Съдът прие представените от страните по делото доказателства. Съдбоносното за Шах Савани решение трябва да бъде взето в законовия срок от 30 дни. В съдебната зала бяха много приятели на Захра, които се обявиха категорично против искането й за екстрадация. Според държавните органи обаче, липсва каквото и да било основание жената да получи бежански статут, стана ясно в съдебната зала.

Според представителите на Държавната агенция за бежанците, Захра трябва да бъде депортирана обратно в Иран, тъй като „не отговаря на изискванията”. Според адвокатът на момичето Ангел Динков, случая може да бъде определен като циничен. Несъгласен с решението на ДАБ се оказа и прокурорът по делото, Тиха Стоянова. Самата Захра коментира, че каквото и да бъде решението на съда, нейното желание да остане в България няма да се промени. „Аз вече съм християнка. Приех тази варя за своя, вярвам в Иисус. Желанието ми е да живея с вярата в него. За съжаление това не може да се случи в моята родина Иран. В България намерих много приятели през трите години, в които живея тук”, каза Захра Шах Савани след края на заседанието.

1 comment for “Административен съд – Бургас гледа жалбата на бежанката Захра Шах Саван

  1. Ако се направи петиция??? Ще стане ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.