Що е то “православно и мюсюлманско вероизповедениЕ” и има ли почва у нас?

Що е то “православно и мюсюлманско вероизповедениЕ” и има ли почва у нас

Комулативен пост

КАК разбирате фразата православно и мюсюлманско вероизповедениЕ (ед.ч.) в новите поправки в закона за вероизповеданията (2019г.)?

Новоприетият закон за вероизповеданията излезе офицално в Държавен вестник на 28 декември 2018 г. с УКАЗ № 319 на основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България тук:

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=133382

Никъде в него не се споменава фразата “православното и мюсюлманското вероизповедениЕ” (ед.ч.). Всъщност, никъде в него не се споменава думата мюсюлманско.

Ето защо е изненадващо, че в поредната поправка на ЗВ внесена на 31 януари 2019г. е включена многократно фразата “православното и мюсюлманското вероизповедениЕ” без  изрично да дефинира или уточнява какво точно означава тя.

Ако фразата, в тази си неправилна граматически форма на български език, бе спомената веднъж, можеше да бъде взета като обикновена печатна грешка. Ала използването й многократно в текста на поправката, особено в параграфите в които се говори за десетки милиони лева субсидии и опростени данъчни вземания буди съмнение, какво точно са имали предвид вносителите. Особено когато фразата “православното и мюсюлманското вероизповедениe” е дублирана с изрично обяснение „Българската православна църква – Българска патриаршия и Мюсюлманското вероизповедание в Република България – Главно мюфтийство.”

Kогато един подлог, като „вероизповедание” се дублира с две прилагателни придружени с определителен член „православното” и „мюсюлманското”, граматически правилно е да се използва множествено число за да е ясно, че става дума за две различни вероизповедания, а не за едно сборно такова. Обяснението е нужно за да не се бърка въпросното субсидиране с друг алтернативен синод или алтернативното сунитско ханефитско изповедание в Република България.

Дали това цели конституциониране на Мюсюлманското вероизповедание в Република България – Главно мюфтийство (към момента с режим регистрация по новия ЗВ), както е конституционна Българската православна църква тепърва ще разберем. Така написано става явно, че в текста конкретизира едно общо бюджетно перо наречено държавна субсидия за “православното и мюсюлманското вероизповедение“  разпределяно в акт, който административно и ги обединява поне що се отнася за държавата, бюджета, субсидиите и тяхното разпределение. Което дефакто свежда новия Закон за вероизповеденията до минимален акт на субсиданията, а не юридическа рамка, която да гарантира правото на вяра и религия на всички граждани на републиката.

Държавни субсидии за вероизповеданията в република България за периода 2006–2019

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА: Национален съвет по религиозните въпроси в България (НСРОБ)

4 comments for “Що е то “православно и мюсюлманско вероизповедениЕ” и има ли почва у нас?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.