„Зеленият сертификат” е противоконституционен

„Зеленият сертификат” е противоконституционен, дискриминационен, противоречащ на закона и следва да бъде незабавно отменен.

Жалбоподатели срещу заповед на министъра на здравеопазването от 03.11.2021 г., представлявани от адв. д-р Виктор Костов. На 12.11.2021 г. над двадесет лица и организации подадоха жалба срещу заповед № РД-01-890/03.11.2021 г. на министъра на здравеопазването. В жалбата се настоява за прогласяване на нищожността на цитираната заповед, с която се дерогира противозаконно Конституцията на Република Българя и се отменят основни човешки права.

Атакуваха в съда заповедта за зеления сертификат

Жалбоподателите са се аргументирали на 23 страници

Жалбоподатели настояват незабавно да бъде отменена заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров от 3 ноември и посочват, че зеленият сертификат е противоконституционен, дискриминационен и противоречащ на закона. Представители на гражданска инициатива „Свобода за всеки“ и „Български родителски централен комитет“ са подали жалба в Административен съд София.

Аргументите им се простират на 23 страници, като в нея се искат и писмени доказателства, посочи адвокат д-р Виктор Костов. Той заяви, че мерките в заповедта на здравния министър противоречат на Конституцията.

„С нея се отменят основни конституционни права, ограничава се правото на събрание на закрито, ограничава се правото на труд, ограничава се – в някаква степен, правото на придвижване. Не само това – когато говорим за пряка дискриминация, това е, че се поставя определена медицинска процедура като задължително условие хората да упражняват свои основни конституционни права. Правото на труд е не само въпрос на прехрана, то е въпрос и на човешко достойнство. Ограничава се и правото на разпространение на информация“.

По думите на адвокат д-р Виктор Костов мерките, които са въведени, са несъразмерни, наложени са без легитимна законово основание и не отговарят на опасността. Заповедта на здравния министър противопоставя обществото, като го разделя на групи и е налице сегрегация, каза още той.

“ С този натиск на зеления сертификат към получаването на медицинска процедура, и най-вече в посока ваксинация, обществото се дели на ваксинирани и неваксинирани, това е неравно третиране, това е противозаконно.“

 

1 comment for “„Зеленият сертификат” е противоконституционен

  1. Посочените права, абсолютно законно могат да бъдат ограничавани в ситуация на извънредно положение, каквото е въведено в България напълно законно, според всички правила на ООН. Затова и мнението ми е, че въпросната жалба няма да има успех. Но това е проблем за професионалните качества на жалбоподателите.
    От богословска гледна точка не разбирам защо пастирите, каквато е аудиторията на този сайт, трябва да са ангажирани в защита на права. Не се ли самозабравяме като поставяме защитата на правата (човешки, граждански, политически и др.) над Правдата?
    Науката казва, че е необходимо минимум 80% от населението да има имунитет, за да се справим с разпространението на вируса. С други думи, обществото може да си позволи максимум 20% неваксинирани. Пита се, морално ли е хората, за които няма противопоказания да се ваксинират, да се позовават на “правата” си, като запълват ненужно 20% квота, ​принуждавайки хора в неравностойно положение като деца, болни, алергични и други да преминат през разболяване или да бъдат ваксинирани.
    Какви са тези “християни”, които поставят “правата” си над Правдата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.