„Зеленият сертификат” е противоконституционен

„Зеленият сертификат” е противоконституционен, дискриминационен, противоречащ на закона и следва да бъде незабавно отменен.

Жалбоподатели срещу заповед на министъра на здравеопазването от 03.11.2021 г., представлявани от адв. д-р Виктор Костов. На 12.11.2021 г. над двадесет лица и организации подадоха жалба срещу заповед № РД-01-890/03.11.2021 г. на министъра на здравеопазването. В жалбата се настоява за прогласяване на нищожността на цитираната заповед, с която се дерогира противозаконно Конституцията на Република Българя и се отменят основни човешки права.

Атакуваха в съда заповедта за зеления сертификат

Жалбоподателите са се аргументирали на 23 страници

Жалбоподатели настояват незабавно да бъде отменена заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров от 3 ноември и посочват, че зеленият сертификат е противоконституционен, дискриминационен и противоречащ на закона. Представители на гражданска инициатива „Свобода за всеки“ и „Български родителски централен комитет“ са подали жалба в Административен съд София.

Аргументите им се простират на 23 страници, като в нея се искат и писмени доказателства, посочи адвокат д-р Виктор Костов. Той заяви, че мерките в заповедта на здравния министър противоречат на Конституцията.

„С нея се отменят основни конституционни права, ограничава се правото на събрание на закрито, ограничава се правото на труд, ограничава се – в някаква степен, правото на придвижване. Не само това – когато говорим за пряка дискриминация, това е, че се поставя определена медицинска процедура като задължително условие хората да упражняват свои основни конституционни права. Правото на труд е не само въпрос на прехрана, то е въпрос и на човешко достойнство. Ограничава се и правото на разпространение на информация“.

По думите на адвокат д-р Виктор Костов мерките, които са въведени, са несъразмерни, наложени са без легитимна законово основание и не отговарят на опасността. Заповедта на здравния министър противопоставя обществото, като го разделя на групи и е налице сегрегация, каза още той.

“ С този натиск на зеления сертификат към получаването на медицинска процедура, и най-вече в посока ваксинация, обществото се дели на ваксинирани и неваксинирани, това е неравно третиране, това е противозаконно.“

 

1 comment for “„Зеленият сертификат” е противоконституционен

  1. Посочените права, абсолютно законно могат да бъдат ограничавани в ситуация на извънредно положение, каквото е въведено в България напълно законно, според всички правила на ООН. Затова и мнението ми е, че въпросната жалба няма да има успех. Но това е проблем за професионалните качества на жалбоподателите.
    От богословска гледна точка не разбирам защо пастирите, каквато е аудиторията на този сайт, трябва да са ангажирани в защита на права. Не се ли самозабравяме като поставяме защитата на правата (човешки, граждански, политически и др.) над Правдата?
    Науката казва, че е необходимо минимум 80% от населението да има имунитет, за да се справим с разпространението на вируса. С други думи, обществото може да си позволи максимум 20% неваксинирани. Пита се, морално ли е хората, за които няма противопоказания да се ваксинират, да се позовават на “правата” си, като запълват ненужно 20% квота, ​принуждавайки хора в неравностойно положение като деца, болни, алергични и други да преминат през разболяване или да бъдат ваксинирани.
    Какви са тези “християни”, които поставят “правата” си над Правдата?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *