Мартин ЛУТЕР за ЦЪРКВАТА и чумата

Когато бубонната чума достига Витенберг през 1527, Матрин Лутер отказва да се покори и да напусне града. Вместо да предпази себе си, той остава да проповядва и да се грижи за болните. В резултат на това се разболява и умира дъщеря му Елизабет. Тежката загуба го кара да издаде трактат озаглавен: „Дали християните да бягат от смъртоносната чума“ (Ob man vor dem Sterben flie­hen möge). В него Лутер описва истинските християни-протестанти така:

„Умираме на поста си! Докторът-християнин не изоставя болницата, управителят-християнин не изоставя региона си, пасторът-християнин не изоставя църквата си. Чумата не анулира нашите задължения: тя ги превръща в кръст на който трябва да бъдем готови да умрем!“

 

2 comments for “Мартин ЛУТЕР за ЦЪРКВАТА и чумата

 1. Тази статийка ми прилича на намек за днешната ситуация с Ковид 19 и дискусията за и против вакинирането.
  Но всяка епоха е разрична. Днес има ваксини за Ковид, лекарства за други болести, развита животоспасяваща хирургия и медицина.
  И е наистина глупост да не се използват постиженията на медицината поради криво разбана уж духовност и по този начин чонешкият живот да се подлага на опасност.
  Защо изпитваме Бога? От невежество.

 2. @Dimitar Stafanov, говорите за невежество, а правите твърдения базирани на въпросното невежество.

  Първо ваксини за Ковид – НЯМА. Това, което лъжливо наричат ваксини е всъщност „генна терапия“ по дефиниция на самите производители. Лекарства за Ковид наистина има, това са ивермектин, хидроксиклорокуин, черен кимион и прочие. Но тази информация се подтиска и цензурира с цел да се принудят хората да вкарат в телата си експерименталните серуми за генно модифициране на организма си.

  От Библейска гледна точка въпросния генно модифициращ серум е чиста доза МАГьОСНИЧЕСКА ОТВАРА, отговаряща по всички дефиниции за магическа и чародейна отрова. Тя съдържа голям набор от отрови, тъкани от абортирани бебета, извлеци от мъртви животни и прочие гадости характерни само за магьосническите отвари.

  Ако вие наричате това медицина или наука, това е изцяло ваш проблем. Бог не случайно изби всички хора преди потопа, защото бяха осквернили кръвта си с всякакви бълвочи, в това число с кръв от нефилими. Може би и това се е считало за добра наука и медицина тогава?

  Писанието учи, че душата на човека е в кръвта му. Ако вие си вкарате право в кръвта магьоснически серуми с дяволско съдържание, какво ще се случи с душата ви? Или вече се с случило, защото не виждам у вас способност да разпознаете доволно очевидни неща?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.