Затворени в Иран

Затворени в Иран

Местоположение: Азия

Население: 77,891,220 (юли 2011)

Религии (%): мюсюлмани (98.64), християни (0.51), бахаи (0.40), други (0.45)

Президент: Махмуд Ахмадинеджад

Форма на управление: Теократична република

Иран има най-голямото шиитско ислямско население в света. Християните съставляват половин процент от населението. Отношението на иранците към религията може да изглежда противоречиво – много целомъдрено на публични места, но много по-малко насаме. Съдът може да наложи смъртна присъда на мъж вероотстъпник и доживотен затвор на жена отстъпила от вярата. На практика, Иран е религиозна диктатура, където малко неща могат да се извършат без одобрението на Съветът на пазителите молли.

Религиозното преследване на някой малцинствени групи се усилва след 2005 г. Това важи за бахаите, суфистките мюсюлмани и християните, особено вярващите с мюсюлмански произход. Почти всички християнски дейности са забранени, особено когато са на персийски език – от благовестието до Библейското обучение и издаването на Библии и друга християнска литература. Независимо от това, жестокото отношение към християните от страна на режима, разпалва още повече огъня на вярата и прибавя нови спасени души към църквата в Иран.

Можете да пишете до следните затворени за вярата си християни в Иран:

Алиреза Сейедиан

Алиреза Сейедиан е 37 годишен бивш мюсюлманин, който е християнин от 2006 г. Миналата година, службите за сигурност конфискуват неговия компютър по време на обиск в апартамента му. Тогава властите откриват на компютъра на Алиреза видео от водното му кръщение в Турция. През декември 2011 г., той е осъден на 6 години затвор за престъпления против националната сигурност и за пропаганда срещу режима.

Съдията заявява, че щом Алиреза се е кръстил в Турция, той се опитва да покаже, че в Иран липсва свобода и поради тази причина пропагандира срещу режима. Той също е обвинен затова, че регулярно се е срещал с бивши мюсюлмани и е разпространявал Библии сред младежите. Обвиняват го също за връзки с ционистки сателитни телевизионни канали, като Mohabat TV и Radio Mojdeh с които е споделял написани от него химни за хваление и поклонение. Присъдата също лъжливо го обвинява, че е член на култа Само Исус.

На 14 март, 2012 г., Алиреза е хванат в опит да се прехвърли от Иран в Турция. Той е арестуван и върнат обратно в Техеран, където е затворен в затвора Евин. Той е поставен в секция 350 на затвора, където са държани политическите затворници. Тази част от затвора е охранявана от VEVAK, разузнавателните служби, които са подчинени на аятоллах Хаменеи и е извън контрола на иранските власти отговарящи за затворите. Според един доклад, условията в тази секция на затвора са нехигиенични и всяка килия е претъпкана с около 30 политически затворници. Алиреза никога не е бил женен.

Prison address:

Alireza Seyyedian

Evin Prison

Saadat Abad

Tehran

Islamic Republic of Iran

Бехнам Ирани

Бехнам Ирани, 41 годишен пастор от Кaрай, Иран, е осъден през януари 2011 г. на една година затвор за престъпления против националната сигурност. След доброволното му предаване на властите за излежаване на присъдата на 31 май, той научава, че ще бъде принуден да излежава 5 години затвор във връзка с предишна присъда. На 14 април, 2010 г., служители на Министерството на разузнаването и националната сигурност (VEVAK или MOIS) извършват внезапна проверка на домашната църква, която Ирани води и му нанасят побой, преди да го арестуват. Независимо че е освободен под гаранция два месеца след ареста му, по-късно получава едногодишна присъда. Ирани първо е бил арестуван през декември 2006 г. и е осъден за престъпления против националната сигурност. Освободен е през януари 2007 г., но скоро след това отново е арестуван, съден и осъден на 5 години затвор. Ирани никога преди това не е бил каран да излежава присъдата, която сега изтърпява.

Prison address:

Behnam Irani

Ghezel Hesar Prison

Karaj, Albourz State

Iran

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *