ЗАГЛАВИЕ ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН

Откровение на апостол Йоан - YouTube

ЗАГЛАВИЕ ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН

 

 

 

Произход на книгата

 

Святият Дух написва тази книга чрез апостол Йоан, който бил заточен на остров Патмос в Егейско море (1:9). В този 6 х 10 км. остров от вулканични скали римляните заточавали криминалните и политически престъпници, за да работят в мините. Йоан написва тази книга около 95 г.сл.н.е., по време на царуването на римския император Домициан. Йоан бил освободен през 96 г.сл.н.е. след смъртта на Домициан и се връща обратно в Ефес, където бил служил и преди.

 

Тази книга представя кулминацията или завършването на изкуплението и тя изобразява Исус Христос като наш „Триумфиращ Господ“! За да разберем Откровението би трябвало да се тълкува повече по буквален начин със събития намиращи се в исторически (хронологически) ред, отколкото символично без ред. Символите в книгата имат съответните значения в Стария Завет.

 

Трикратната схема на събитията от последните времена се базира на стих 1:19: „това, което си видял“ (видението в Откровение 1); „това, което има“ (7-те Църкви в Откровение 2-3), т.е. Църковната епоха до Грабването. „това, което има да стане подире“ (историята след Църковната епоха в Откровение 4-22), т.е. 7-годишната скръб, Второто идване, Милениум, Вечността.

 

 1. „Това, което си видял“ – Откровение глава 1: Видението на Исус Христос.

 

А.   Стих 1 определя целия предмет на книгата като „откровение [апокалупсис – разкриване, разбулване] на Исуса Христа“. То е за нас „неговите слуги“ да ни покаже онова, което трябва да стане „скоро“ [ен тахеи – стъпка след стъпка ,което показва, че като са започнали веднъж, събитията от последните дни ще се случват в доста бърза последователност]. Христос му го яви [есеманен – да яви посредством символи и знаци].

 

 1. Йоан бил заточен заради своето вярно проповядване на „Божието Слово и свидетелството за Исуса Христа“ (Откровение 1:9). Йоан изповядал друг Цар (Исус) и Царството Му, и затова той бил счетен за политически престъпник (Откровение 1:5-6). Защо?

 

а.   По това време римската религия била преклонение на императора. Нерон се наричал сам „божий син“, мислейки, че той е божествен. След като се самоубил, някои даже чакали неговото второ идване. Домициановото царуване следвало и той изисква всички да го наричат „Господ“. Християните наричали Исус – „Господ“!

 

б.   Ранната Църква проповядвала Царството и се стремяла да привлече всички нации за Исус (Псалом 2:8; Матей 20:18-20; Деяния 1:8).

 

в.   Така Йоан „брат и съучастник [сункоинонос] в неволите [тлипсис – извънредно тежка ситуация] и в Царството [басилеиа – управление] и в издържането [хупомоне – силата да стоиш под натиск]“ получава послание, защото имал точна перспектива – разширяване на Царството на всяка цена, защото и той бил свързан със своя Цар – Исус (Откровение 1:9).

 

Б.   Времето на видение: на Господния ден (Откровение 1:10).

 

 1. Тази фраза посочва деня, в който Исус възкръсна от мъртвите, и на които християните се събират. Но Домициан също имал императорски ден на преклонение, наречен „господен ден“ [куриокос]. Понеже Йоан бил верен на своя Господ, Той го посетил на този ден!

 

 1. Домициан имал син, който умрял, така че, той го обожствявал, наричайки го „Зевс-дете“. Домициан сложил неговия образ на монета – Синът стоял върху глобус, държейки 7 звезди, символизиращи властта над Вселената! Домициан мислел, че можел да управлява Вселената и побеждава света чрез своя умрял син, въвеждайки нова ера на универсално спасение.

 

 1. Както направил със своята племенница Домицила, Домициан убивал християните, ако те не се отречели от Исус и не изповядали Домициан и умрелия син за господ.

 

 1. Исус се появява на „Господния ден“, разкривайки, че Той е истинския Син и Господ, с цялата власт – Човешкия Син видян от Даниил (Откровение 1:12; Даниил 7:13). Той е облечен с роба (като свещеник), със златен пояс (като император), с огнени очи и нозе от лъскава мед (със осъждението). Косите Му бяха като бяла вълна – Старият по дни от Даниил 7:9 (Откровение 1:12-15). Йоан страдал като войник и се нуждаел да чуе своя Император – Вечния Бог, Исус Христос.

 

 1. Исус се появил, показвайки Кой има контрол над Вселената. Той държи 7-те звезди (Откровение 1:16,20). Исус обяснява, че Той упражнява контрола Си, властта Си, чрез нас в местната църква, именно чрез ангела [пратеник или петкратен служител] (Ефесяни 4:11).

 

@1,2,3,4,След Църковната епоха, т.е. това, което има (7-те църкви от Откровение 2-3, които са картина на всички църкви от времето на Исус до Грабването) ще следва „това, което има да стане подире“. Това се намира от Откровение 4 – 22.

1 comment for “ЗАГЛАВИЕ ОТКРОВЕНИЕТО НА ЙОАН

 1. В статията се твърди, че църквата (християните) ги няма след 4-тата глава на Откровение. Какво означава някой да е част от църквата Христова? Означава да е спасен и да има бели дрехи. Ако няма бели дрехи, няма да е спасен. В такъв случай, възможно ли е някой да има бели дрехи, а да не е част от църквата? Очевидно отговорът е НЕ! Ако това твърдение е вярно, то неизброимото множество идващи от голямата скръб (които са с бели дрехи) , явно са част от църквата. А това е описано в 6-тият печат в 7-ма глава на Откровение. Твърдението, че тези хора, които идват от голямата скръб, идват след възкресението и грабването не е вярно, защото Христос ни казва, че след затварянето на вратата спасение няма да има. Затварянето е при възкресението според Исая 26/19-21. Следователно голямата скръб е преди затварянето на вратата. Обаче четем , че причината за голямата скръб е „гняв и въздеяние“ (Лк.21/21-23). А знаем, че от гневът църквата ще е скрита. Тогава защо това е така? Отговорът е , че голямата скръб е заради гневът на Агнето (Откр.6/12-17). Има разлика м-ду гневът на Агнето и Божият гняв. Гневът на Агнето е към Юдея и Ерусалим защото те поискаха кръвта му да бъде в-ху тях и чадата им. Божият гняв е в-ху цялата земя. Освен тези размишления ще добавя и още нещо. Кога е времето на голямата скръб? Прочетах, че голямата скръб е при 144 000 от 12-те племена, което също е в 6-тият печат. А за тези 144 000 пише, че са първите плодове на Бога и на Агнето. Първите плодове! Тоест това са спасени от самото начало на времето от когато почват да се спасяват божиите хора чрез Агнето. Ето: Откр.14:3 И пееха като че ли нова песен пред престола и пред четирите живи същества и старците; и никой не можеше да научи песента освен сто и четиридесет и четирите хиляди, които са били изкупени от земята.
  14:4 Те са ония, които не са се осквернили с жени, защото са девственици; те са които следват Агнето, където и да отива; те са били изкупени измежду човеците за първи плодове на Бога и на Агнето.
  Следователно голямата скръб също е по това време. Така, че твърдението, че църквата я няма след 4-та глава на Откровение не отговаря на истината. Това е моето мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *