ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ДЕН ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

Скъпи братя и сестри, съработници на Божията нива, приятели на
Авраамовото потомство!

През януари се случиха няколко важни събития, които, вярваме, бяха попътният вятър на Святия Дух в нашата работа.

Изпратихме отвореното писмо на “Академични Приятели на Израел” (АПИ) до българските управници и до много медии в България, както и до организации и личности извън България. Както често се случва, отзивите, подкрепата и окураженията дойдоха отвън, за разлика от мълчанието отвътре.

Ние обаче вярваме, че сме направили правилното нещо и очакваме Бог да заработи в сърцата на нашите управляващи. Радваме се също, че това писмо проби през БТА и стана достъпно за медиите в България.

Пръв откликна на писмото ни посланикът на Израел в България. Бяхме поканени на разговор в Посолството – като председател на АПИ доц. Любка Танчева и като пресаташе на АПИ журналистката Лъчезара Йосифова. Посланикът н.пр. Ноа Гал благодари на всички нас за инициативата и ни предложи възможности за сътрудничество.

На 1 февруари т.г. доц. Л. Танчева (АПИ) и Давид Леви (представител на еврейската общност) бяха гости в Дарик радио (което често е най-слушаното радио у нас), във връзка с Международния Възпоменателен ден на жертвите на Холокоста (27 януари). Според мнението на журналисти-християни интервюто мина добре и продължи около 20 минути. Получихме от водещия Драгомир Симеонов (избиран за журналист номер 1 на Дарик) предложение за сътрудничество в бъдещи изяви. Той е интервюирал многократно и други християни, както и проф. д-р Дечко Свиленов. Нека Господ да го благослови!

Благодарим на всички вас за всяка една молитва, защото така ясно усещахме подкрепата от Господа.

На 30 януари (събота) имаше месечна среща на БПИ от София, на която обсъдихме вълнуващата идея да организираме НАЦИОНАЛЕН ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН ДЕН НА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – на 10 март 2010 г.

Предварителните разговори, които проведохме с някои от вас, ни насърчиха с готовността за подкрепа по места- в Русе, Плевен, Пловдив и Кюстендил.

Ясно е, че такова мащабно мероприятие не е по силите на никой, ако не се включим всички заедно. Ако идеята ви харесва и мислите, че е от Бога (както ние мислим), ще се радваме да я реализираме съвместно. А личната инициатива, организацията на местно ниво и начинът на провеждане ще бъдат изцяло ваши, така както Бог ви води.

Поради общонационалния характер на събитието, нека това да не бъдат църковни събрания, а да се привлече цялото общество – вярващи и невярващи, от всички слоеве – от най-високопоставените и управниците (кметове, общински служители и администрация), научни и университетски среди, неправителствени организации, до отделни личности и обикновените граждани.

Основен двигател на това събитие ще бъдат живите църкви на Господа, обединени по места, които да създадат необходимата организация и да осигурят силно медийно отразяване. Вярвам, че Църквата в България днес е достатъчно зряла, силна и мъдра, за да може да го направи. И макар и в сянка, да изнесе товара на събитието.

Инициативата на 10 март в различни градове из цялата страна, има за ЦЕЛ да припомни това ценно национално наследство, като го сподели и предаде на поколението след нас. Да ни провокира към размисъл, действие и гражданска позиция, както някога.

Датата 10 март е само един добър ПОВОД да извадим обществото ни от летаргията и безразличието, които наблюдаваме напоследък. Апатия, която може да значи и садизъм. Свидетели сме как нееднократно, наши деца, ученици и студенти намериха смъртта си на улиците, пред очите на стотици безпристрастни очевидци.

Едва ли има от това по-явен индикатор за болно общество.

Друг също така верен ИНДИКАТОР е растящият антисемитизъм.

Ако някога в следвоенна Европа на стените е пишело “Евреи, отивайте си в Палестина”, сега, след 60 години стените крещят “Евреи, махайте се от Палестина”. Нито една нация не е застрахована от антисемитския квас – нашата също. Независимо от уникалното ни наследство като народ.

Днес, като вярващи хора ние добре знаем, че Божият план за спасение на човечеството започва от нашия баща на вяра Авраам и от еврейския народ, от когото сме наследили Библията, пророците и Месия, първите апостоли и ранната Църква.

Но със сигурност, малко хора от света го знаят.

А и дали ще поискат да го чуят на нашия религиозен език!

Не е ли по-добре да се опитаме да поговорим на техния език?

Как? Чрез оживелите спомени на нашите баби, дядовци, лели, родители, роднини или съседи. Живи истории, които като притчи ще говорят много повече от думите. И ще дадат реален пример за подражание – актуален и в наше време!

Вярваме, че адекватният отговор на обществото ни днес зависи, както от думите, така и от реакцията на Църквата. Те са плод на нейните будност и активност! Църквата е призвана да дава повече светлина и повече сол на обществото, докато още е ден, докато все още може да се работи. Защото идва
нощ!

За настоящата инициатива ви насърчаваме да потърсите партньорството на еврейските общности по места, както и патронажа на кметове и общини. Очакваме от вас спонсорирането на мероприятието във вашия град – зала, техника, плакати и покани.

Тъй като времето е късо трябва да действаме максимално бързо!

Екипът на БПИ в София ще окаже помощ с илюстрации, информация, снимки, идеи и материали, необходими за изложби, постери или презентации, както и при оформянето на афишите и поканите.

Ето някои подробности за подготовката в СОФИЯ:

Очакваме партньорството на Посолството на Израел и на Еврейския дом “Шалом”, както на Софийския Университет и БАН, включили сме известни учени, общественици и политици.

Ще бъдат поканени също наследници на Димитър Пешев, ветерани от войната и други очевидци, които ще разкажат спомени за тези героични събития.

Планираме да поканим гости от Израел – израелския режисьор от български произход Джаки Комфорти. Той е автор на филма: “Оптимистите”, спечелил награда “Златна мечка” на фестивала в Берлин и е документален разказ за спасението на българските евреи.

Нека се молим в тези дни на исторически размисъл Святият Дух да раздвижи страната и народа ни.

И нека Божието благоволение да почива върху единството на Неговите хора.

Благославяме Божия народ Израел и мира на Ерусалим!

Бог да пази България!

Доц. Любка Танчева и екипа на ХЕСЕД

Сл. 02/ 979 21 75, GSM 0898 622 005

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *