Вашият компютър вече не е ваш

Toвa e тo. Cлyчи ce. Зaбeлязaxтe ли?

Пускането на новата версия на операционната система macOS Big Sur направи шпионирането на потребители още по-ефективно, казва Джефри Пол, експерт по киберсигурност от Германия, който публикува статията „Вашият компютър не е ваш“. Ентусиастът разкри методите на Apple за проследяване на потребители, като заявава, че те са станали още по-ефективни с пускането на нова версия на macOS.

Джефри Пол твърди, че в пуснатата версия на macOS системата изпраща хеш (уникален идентификатор) до Apple на всяка програма, която потребителят активира на своето устройство. Данните се изпращат през Интернет и сървърът „вижда“ IP адреса на потребителя и времето, в което е изпратена заявката. В същото време заявката съдържа данни за датата, компютъра, доставчика, града, държавата и също така има уникален идентификатор (Application Hash) на приложението.

По този начин Apple получава информация за движението на потребителя, честотата на отваряне на приложения и кои програми потребителят отваря. Експертът смята, че един от основните проблеми е, че тези OCSP заявки се изпращат в нешифрована форма и отиват до трета компания Akamai. В същото време Джефри Пол припомня, че Apple е партньор на американското военно разузнаване в програмата за проследяване PRISM, която позволява получаване на данни без заповед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *