в. ВЯРА: Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква

bashevМъст! Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква в с. Марчево, 270 вярващи гласували за ГЕРБ, стотици се изправиха с телата си пред тежката машина

Пасторът Айдаров: По-добре мен да убие, но да не пипа църквата

в. ВЯРА: „Бившият кмет на община Гърмен и нов депутат от област Благоевград Ахмед Башев изпрати вчера сутринта багер с двама техници от общината и полиция в ромския квартал „Кремиковци”, за да събори сградата на евангелската църква там, сигнализираха уплашени общинари.

Така дни преди да тръгне за Народното събрание, за да защитава интересите на жителите на община Гърмен, новоизбраният от ДПС депутат тръгна на мъст срещу ромите от този квартал. Причината за акцията, посочена от потърпевшите, е, че са гласували масово за ГЕРБ, а не за ДПС и него самия. Обяснението на Башев пък е, че имало молба от Диана Карагьозова за събаряне на църквата. Бившият кмет обаче умишлено премълчавал подробностите около молбата и договорката му с Карагьозова и пастора Айдаров да не премахва съоръжението, алармираха вчера ужасените от безбожния акт жителите от квартала.

1Месеци преди изборите представителката на Асоциация „Интегро” Диана Карагьозова действително е внесла молба в община Гърмен за премахване на осигурената от нея отпреди 7 години метална конструкция, която да служи за евангелска църква в ромския квартал „Кремиковци” с цел на нейно място да бъде изградена стабилна постройка от тухли. След като се наложило обаче да замине за Германия и за краткото време, като не успяла да подсигури материалите и строителството на храма, Диана Карагьозова и пасторът Иван Айдаров се срещнали с кмета Башев и го помолили да не я разрушава, а да остави ромите да я ползват за църква, докато тя се прибере и изгради от тухли малък храм. Въпреки договорката и даденото обещание Ахмед Башев, след като видял изборните резултати, решил да използва молбата на Карагьозова и да събори църквата на ромите. Същата, която била поставена в квартала с неговата благословия преди 7 години и заради която до този момент вярващите роми не са имали никакви проблеми.

2„Тази църква и многото незаконни къщи нашият управник Ахмед Башев бранеше ревностно от събаряне и РДНСК години наред, тъй като досега гласувахме за него на всички избори. Този път обаче не го подкрепихме и той реши да ни накаже, като ни лиши от храма, в който ние изучаваме Библията, събираме се на богослужения и посрещаме пастори от цяла България, които учат нас и децата на вяра, доброта и уважение към ближния. Откакто повечето от нас посещават тази църква, кражбите и безотговорността, та дори и пиянствата намаляха категорично. Какво значи депутат или кмет да събаря храм, тези хора нямат ли страх от Бог, та заради злобата, отмъщението и властта посягат и на храмове”, коментираха вчера ромските семейства, които посещават църквата.

През голяма част от вчерашния ден обстановката в ромския квартал „Кремиковци” в с. Марчево бе нажежена, на място бе извикан да ги защити и лидерът на общинската структура на ГЕРБ Розен Марчев, дойдоха и жители на селото, които заедно с ромите се противопоставиха на действията на община Гърмен за събарянето на църквата. В крайна сметка се оказа, че няма официална заповед за премахването на желязната конструкция, ползвана за евангелска църква. А самите рушители се разбягаха панически, след като видяха телевизионните камери и фотоапарати на пристигналите на мястото журналисти.

3„Тази сутрин при мен дойдоха двама техници от община Гърмен и ми заповядаха да извадя всичко от църквата, защото щели да я премахват. С тях имаше полицаи, багер и камион, на който да натоварят металната конструкция и да я закарат във вторични суровини. Не ми показаха заповед за събаряне или премахване. Църквата съществува от 7 години, а конструкцията ни е дарение от Фондация „Интерго”. Няма да позволя да се събаря храм, защото това е голям грях. Казах на полицаите и на техниците, че е по-добре мен да убият, отколкото да посегнат на храма, заяви за „Вяра” пасторът на евангелската църква в ромския квартал „Кремиковци” Иван Айдаров. Той също бе категоричен, че това е личното отмъщение на Ахмед Башев, защото ромите от квартала са гласували за ГЕРБ. В секцията в кв. „Заграде” повече от 350 роми са упражнили правото си на вот на 12 май. Гласовете в тази секция за ПП ГЕРБ и опонента на Ахмед Башев Георги Андонов са 270.

4„В общината получихме писмено искане да бъде премахната постройката и сме длъжни да уважим молбата на собственика”, бе лаконичният отговор на Ахмед Башев, без да уточни като какъв дава този отговор – като кмет на община Гърмен или като депутат. „Кажете ми какво правят там секретарката на ГЕРБ Вили Цветкова от Бюрото по труда и председателката на секционната комисия”, зададе въпрос Ахмед Башев в поредния си опит да насочи към политизиране беззаконието, което трябваше да бъде извършено по негова заръка. Кажете ми какво правят там секретарката на ГЕРБ, Вили Цветкова от Бюрото по труда и председателката на Секционната избирателна комисия?”, попита риторично Башев. Според него акцията в ромския квартал се политизира.“

2012: Ахмед Башев – Цар Киро на Родопите

2011: Ахмед Башев обвинен за фалшива диплома

2010: Ахмед Башев гласувал за религиозно спокойствие

10 Януари 2010: Ахмед Башев търси 500 бона да спаси църква (в.СтандартПоне 500 000 лева са необходими, за да се ремонтира рушащата се църква „Свети Георги“ в село Гърмен. Кметът на общината Ахмед Башев преди три месеца е изпратил писма до премиера Бойко Борисов и до Националния институт за паметници на културата. „Засега нямам отговор, а храмът е уникален и е национален паметник на културата. Специалисти изчислиха, че трябват около половин милион лева“, заяви общинският управник. Той уточни, че кметството няма как да задели толкова много пари. Затова е потърсил помощта на държавата. Заради свличане на земни пластове църквата пропада и има реална опасност да се срути, ако не бъде спешно укрепена. „Нищо друго не ни остава, освен да чакаме. В храма нищо не бива да се пипа и да се ремонтира без да имаме официално разрешение от националния институт за паметниците на културата“, категоричен е Ахмед Башев. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария, като аркадата на централния кораб е декориран със стенописни изображения (медальони).

23 comments for “в. ВЯРА: Новият депутат Ахмед Башев от ДПС бута с багер евангелска църква

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.