В Русия е приет нов закон за задължително религиозно образование в училищата

2427_largeРуският президент Владимир Путин подписа нов законопроект, който предвижда религиозното образование да стане задължително във всички училища в страната. Законът регламентира включването в учебната програма на курс по основи на религията, който ще бъде въведен във всички училища, съобщава The Moscow Times, въпреки че не уточнява кои точно религии ще бъдат предмет на изучаване. Законът, който включва клауза за религиозното образование, е одобрен от Съвета на федерацията на 26 декември м.г. и ще влезе в сила на 1 септември т.г.

Путин, който е православен християнин, се радва на добри отношения с Руската православна църква и с нейния предстоятел – патриарх Кирил I. Епископът дори често се изявява и като съветник на президента, въпреки че това предизвиква известно недоволство сред руснаците, които настояват, че църквата и държавата трябва да останат отделени. През февруари 2012 г., докато все още беше премиер, Путин обеща, че ще защитава християнството по целия свят, особено сред хората, които се сблъскват с преследване и заплахи от гражданска война, като вярващите в Сирия.

В момента обаче президентът на Русия е обект на критики заради решението си миналата седмица да подпише закон, който забранява осиновяването на руски деца от американски граждани. Разпоредбата е част от по-голям законопроект, който руското правителство внесе в отговор на т.нар. закон „Магнитски” – законопроект, подписан през декември м.г. от президента на САЩ Барак Обама, забраняващ влизането в САЩ на руски чиновници, обвинени в нарушаване правата на човека.

Източник: christianpost.com, evangelskivestnik.net

2 comments for “В Русия е приет нов закон за задължително религиозно образование в училищата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *