Св. Синод с молитва, а Дионисий с анатема за гласувалите Истанбулската конвенция

Светия Синод реши: Всички храмове и манастири да отслужват молитва против приемането на Истанбулската конвенция!

Св. Синод реши всекидневно във всички храмове и манастири да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция. Това става ясно от решение на Св. Синод на Българската православна църква.

Ето и съобщението: 

Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно реши: 

Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебния канон към Св. Богородица.

Обръщението на Св. Синод, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция, да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.

Шокираща теза за отлъчване на министрите и депутатите, които са гласували за Истанбулската конвенция, иска отец Дионисий. Той заяви, че те не трябва да имат право да влизат в църква. Според него Светия синод трябва да действа по-остро, ако това предложение за ратификация не бъде оттеглено

„Работата е ясна. В България има протестърски дух, който трябва винаги да има настроение спрямо всичко, което смислено и морално. От това се възползва тази сган с неолибералните идеи, която ни блъска към подобни глупости.

Становището на Светия синод е издържано юридически, тъй като нашите юристи са безупречни. Но моята теза е и извън това, да се действа по-остро. Говоря за християн-демократическите ценности, които са изчезнали от Европа. Ето в Германия тази партия приема подобни неща и следва идеите на неолиберализма и неговите пост изрождения“, обяви Дионисий. По думите му замисълът на конвенцията е всички държави, присъединени към ЕС, за да бъдат пазари за нискокачествени стоки и храни с консерванти и заради които гробищните власти дори съобщават, че хората вече не се разлагат, да бъдат заразени от тези идеи безропотно.

„В правителството ни има едно схващане, че който плаща музиката той плаща и затова сме длъжни всичко да приемаме. Ако БПЦ получава пари за ремонт на църкви от един премиер, който в храма „Св. Стефан“ в Истанбул подарява Евангелие, как същият този човек може да влезе в някой храм, щом приема подобни неща“, коментира отеца пред Нова телевизия по повод гласуването в Министерски съвет на конвенцията.

„Първото, Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата”, категоричен бе Дионисий.

Спорните текстове от Истанбулската конвенция бяха обсъдени в парламента. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта. Присъстваха депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти.

1 comment for “Св. Синод с молитва, а Дионисий с анатема за гласувалите Истанбулската конвенция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *