Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?

Истанбулската конвенция е посветена на насилието срещу жените и всякакъв вид дискриминация на нежния пол. Екипът на „Вяра и общество“ в никакъв случай не е слещу конвенцията, на си позволяваме да подигнем дискусия върху подводните камъни, които се съдържат в конвенцията чрез някои постолати, схващания, термини, които конвенцията се опитва да наложи, включително да прокара и в националното законодателство. Много от зрителите на предаването през последните седмици помолиха чрез ефира на предаването да дадем християнския отговор на това крие ли някакви подводни камъни конвенцията или не. Гости в студиото бяха провославният богослов доц. Клара Тонева и Влади Райчинов, зам.-председател на Обединени евангелски църкви.

За разговор беше поканен и трети гост – проф. Калин Янакиев, един от представителите на т. нар. „християнска интелигенция“ у нас. Той е един от малцината изразил категорична подкрепа за приемането на Истанбулската конвенция. Именно това беше мотивът на нашето предаване да го поканим, но той отказа да присъства заради дискусията, която беше предизвикана на фейсбук страницата на предаването.


Влади Райчинов: Искаме да изкажем задоволство, че се чуват гласове в това общество, които повдигат въпроса за правдата. Това показва, че има развита чувствителност, развита гражданска съвест и дълбоки ценности. Ние решихме да излезем с декларация, защото се опасяваме от някои тенденции вътре в самата конвенция. Като цяло конвенцията е нещо добро, има нужда от този вид документи, но както в една каца с мед и лъжица катран е достатъчна, за да я вгорчи, така и тук в някои членове и алинеии има вмъкнати отделни фрази, които смущават сърцето и ни притесняват.

Доц. Клара Тонева: Аз прочетох конвенцията много внимателно и в един момент се почувствах като член на група, която трябва да бъде защитена. Един документ, който говори за равнопоставеност на половете, в един момент определя насилието срещу жени като нещо повече и различно от всякакъв вид насилие. Поставянето на жените в една защитена група, мен ме дискриминира. Второто, което ми направи впечатление, е употребата на термина „джендър“, който за нас хуманитаристите не е изненада, тъй като го използваме от години, както и употребата на „пол“.

4 comments for “Подкопава ли религиозните устои Истанбулската конвенция?

 1. Предаването е много добро, но омекотява цинизма и бруталността чрез която се тласкат децата към разврат, содомия и погубване на цялото следващо поколение.
  Господ е Господаря на живота и Съдията на всяко нагло упорство.

 2. Смятам, че предаването ви е ЕДНОСТРАНЧИВО и в пълен разрез с развитието на модерния свят. Уважавам решението на хората да се ръководят от религиозни убеждения, но трябва да приемат развитието на човечеството, технологията, психологията. Нека си припомним какво е правила Църквата с еретиците, които са посмели да твърдят, че земята е кръгла …. Ако църквата не беше взела отношение тогава, в средновековието, човечеството щеше да живее в пълно разбирателствто с прирорадата в момента и нямаше да има светови войни на база религиозни виждания !!!!! РЕлигията е виновна за краха на света, религията е виновна за мъката и бедността на хората по света …не само християнската, а всички религии ,които налагат строго следване на канони …… Извинете за острата ми реакция, но вече не мога да понасям всичкото превъзнасяне по йогата и по хомосексуализма! НЕ го приемайте лично, това е проблем на всички религии, не само християнството.

 3. Вчера и в нашата църква много сериозно наблегнаха на това-да се молим Господ да спре приемането на този спорен документ.
  Пастира ясно подчерта,че това не е довело до добро държавите в които тази конвенция е приета!
  Това е повече от вярно,защото вече много държави приеха еднополови бракове,трети пол и какви ли не мерзости!
  Но те крият и нещо друго-много важно!В момента в който високо цивилизованите и богати държави узакониха мерзости и тотално отхвърлиха вярата в Господ Исус Христос стана нещо много нежелателно за тях!
  Четох официално обявена статистика-40% от трудоспособното население в ЕС нито ден не може да живее без да си вземе хапчето!40% от трудоспособното население(това ще рече ерудирани,образовани,“трезво мислещи“хора са психично болни(водят се на отчет в психиатрични клиники)не могат да живеят ако сутринта не си вземат хапчето!
  Нали се сещате за един закон по физика който учихме в прогимназията-природата не търпи(и никъде няма) празно пространство!
  Просто но изключително ясно казано-ако ти доброволно (нали ни набиват главите с демокрация и права на човека)изтласкаш от сърцето си Господ Исус Христос то вероломно против волята ти там се настанява дявола и човек загубва човешкия си облик и поведение!Мъж се жени за мъж и ги венчават!?!Жена се жени за жена и ги венчават!?!И от детската градина ще учат децата ни че това си е нормално явление!Отвратителна мерзост-да покваряват невинни малки ангелчета!
  Бог е създал мъжки и женски пол!Това е доказвано с хилядолетното съществуване на човечеството!
  Всичко друго е натрапване на бесовски учения от демонично обладани хора!
  От Битие до Откровение виждаме почти във всеки стих от Библията каква е волята на нашия Създател,Господ и Спасител и виждаме как дявола с бесовска упоритост се опитва да заблуди човечеството в грехове и мерзости!И разбира се веднага се разбира къде е успял дявола да накара някои хора да загубят човешкия си образ!
  Колкото и да е упорит дявола В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ДА ПОДКОПАЕ УСТОИТЕ НА НАШАТА ВЯРА В СПАСИТЕЛНОТО ДЕЛО НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС!
  Лошото е че все повече и повече хора обръщат гръб на Библията и Господ Исус Христос и донякъде вината е в нас защото ние вместо като ФАР В БУРНО МОРЕ ДА ПОКАЗВАМЕ НА ЗАБЛУДИЛИТЕ ВЕРНИЯ ПЪТ СЕ ДЕЛИМ И БОРИМ ЗА ВЛАСТ И ВЛИЯНИЕ!
  И забравяме че имаше време в което истинските Божии чада се осмелиха публично да изявят ПРАВИЛНИТЕ СИ УБЕЖДЕНИЯ И ЕДИНСТВЕНАТА ПРАВА ВЯРА В ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС но историята ни казва с каква цена платиха за това!
  Бяха намазвани със смола и изгаряни като факли!Бяха изкарвани на арени и пущаха дълго държани гладни зверове!!!
  В по-съвременната история бяха хвърляни в концлагери и психиатрични клиники като там са им инжектирали химикали да ги докарат до лудост с намерението да покажат колко“откачени и заблудени“са Християните!
  Днес дори и най-изявените ни лидери си гледат спокойно сериали-помийки в луксозните си жилища и ни призовават към“нетърпимост“за гласуването на някой закон!
  Днес гледах на запис свидетелството на брат Иван-младежки ръководител в църквата в Подуене и се възмутих как зад водещата няколко пъти даваха флага на ислямска държава!
  Това ме навежда на мисълта че дори и телевизията се опитва да ни дава „алтернатива“-може да приемеш Господ Исус но може и да се замислиш за ислямска държава!
  Време е вече всички Християнски деноминации открито да изпратят своите гневни протести в парламента!
  Време е да докажем на света КАТО ПРОРОК ИЛИЯ КОЙ Е ЖИВИЯ ГОСПОД!
  Вярно е-ще платим много скъпа цена,но ще покажем на милиони заблудили се хора ПЪТЯ КЪМ ВЯРА В ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И ВЕЧНИЯ ЖИВОТ В БОЖИЕТО ЦАРСТВО!

 4. Каквото и да правим не можем да го променим сиреч ГОСПОД ИДЕ И Е НА ВРАТАТА НА СОДОМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *