Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

Спряха процесът по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание, съобщава БНР.

Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта се обяви против Конвенцията. При гласуването резултатът за отхвърляне на документа беше спорен. Против документа гласуваха 10 души, а „за“ 9. Решаващият глас изненадващо беше на депутата от ГЕРБ Георги Марков.

Председателят на комисията Славчо Атанасов заяви, че „Против“ гласуваха патриотите, Георги Марков от ГЕРБ, „Воля“ и депутатите от БСП. „За“ ратифицирането на конвенцията се обявиха представителите на ГЕРБ и ДПС.

„По принцип колегите са за защита на жените от насилие – това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове“, коментира Атанасов.

Според него пет били скандалните члена, променящи изцяло същността на документа. Това именно били членовете, които отварят вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените „мъж“ и „жена“.

Правната комисия отложи дебатите за Истанбулската конвенция. Това беше предложено от БСП. Червените се мотивираха със сериозното разделение в обществото, което документът предизвика.

Народните представители от „Обединените патриоти“ и „Воля“ подкрепиха предложението на левицата.

Припомняме, че Истанбулската конвенция бе приета нееднозначно у нас. Съмнения предизвикват дефиницията за пол и стереотипите, свързани с него, както и спекулациите, че ще бъдат признати „трети пол“ и гей браковете.

Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея „духовна смърт“. Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас. От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция. Днес мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани.

От БСП предложиха идеята да се организира референдум по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Левицата остава против приемането на документа. Патриотите също се обявиха против ратификацията му.

 

5 comments for “Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

 1. Слава на Бога, ако процесът по ратификацията на Истанбулската конвенция е спрян!
  Истанбулската конвенция е правно обвързващ инструмент. Следователно, след като държавите я ратифицират, те имат задължението да прилагат нейните разпоредби и това приложение ще бъде предмет на мониторинг. Истанбулската конвенция влезе в сила на 1 август 2014 г. В момента тя е ратифицирана от 14 държави-членки на Съвета на Европа (Албания, Андора, Австрия, Босна и Херцеговина, Дания, Франция, Италия, Малта, Черна гора, Португалия, Сърбия, Испания, Швеция и Турция. Други 22 държави са подписали Конвенцията, което е сигнал за общия интерес към по-късно ратифициране на Конвенцията.
  Подписването ѝ от страните означава, че те се съгласяват по принцип със значението и мерките на Конвенцията. Но те са обвързани от нейните разпоредби, само когато те я ратифицират. Веднъж ратифицирана, Конвенцията като международен правен акт има предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които ѝ противоречат. Това изисква националното законодателство да бъде приведено в съответствие с целите и мерките на Конвенцията.

 2. Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея „духовна смърт“. Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас. От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция. Днес мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани….

  къде са становищата на протестантите?????????????? Отпаднаха ли от вярата … или просто са съгласни с „безобидната“ Истанбулската конвенция ?????

  Братя и Сестри не усещате ли, че приеме ли се Истанбулската конвенция ще дойде време на гонение ????
  А тези, които са я приели ще бъдат отстъпници !!!

  БОГ Е ОГЪН, КОЙТО ПОЯЖДА !!!

  Ако любовта не работи във вас, поне СТРАХА ОТ БОГА ДАНО ПРОРАБОТИ !!!

 3. За голямо съжаление, ГЕРБ не са се отказали от намерението си да ратифицират Истанбулската конвенция!!!

  „ГЕРБ даде заден за Истанбулската конвенция и отложи ратифицирането й в парламента. „Поздравяваме Цвета Караянчева, че направи дебат по Истанбулската конвенция. Нуждаем се от по-добро запознаване.“ С тези думи лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията отлага приемането на документа, който предизвика бурни обществени дискусии. „Изтегляме точката от днешния дневен ред“, обяви председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев.

  „Ще направим всичко възможно през тези седмици да направим допълнителен дебат“, каза още Цветанов. Той разясни, че всички решения на депутатите на ГЕРБ се съгласуват с ръководството на партията, потвърждавайки, че обратът е обсъден с премиера Бойко Борисов. Цветанов обаче уточни, че до края на българското европредседателство на Съвета на ЕС през юни, конвенцията все пак трябва да бъде приета от страната ни. Той също така потвърди, че депутатите от ГЕРБ са получили вчера есемеси да приемат Истанбулската конвенция, но това било нормална практика преди важни гласувания, и то не само за тази партия. Вицепремиерът Екатерина Захариева, която заедно с правосъдния министър Цецка Цачева най-активно разясняваше необходимостта България да ратифицира конвенцията, заяви в кулоарите на парламента, че това трябва да се отложи до приключване на обществените дебати.“
  ГЕРБ даде заден за Истанбулската конвенция
  (25.01.2018)

 4. Мнението на бившия конституционен съдия проф.Пламен Киров, по отношение на ратификация на Истанбулската конвенция със съпътстваща декларация!

  „Заблудата е, че можем да я ратифицираме и със съпътстваща декларация“, обясни проф. Киров и даде конкретен пример с Полша.

  „Полша я е ратифицирала през 2015 г. При подписването през 2013 г. и при ратификацията през 2015 Полша прави такава декларация – че я приема, но според принципите на полската конституция.

  Впоследствие Холандия, Австрия казват, че Полша поставя конституцията си над нормите на конвенцията, следователно това не е декларация, а е резерва. А според самата конвенция, резерви не са допустими“, разясни юристът.

  Конвенцията допуска възможност за резерви, но те само по 3 текста и въобще не засягат понятията в член 3 и член 4 от конвенцията, предизвикали бурните реакции срещу нея у нас.

  А веднъж ратифицирана от НС, тази конвенция става задължителна за България и ще има предимство над националното законодателство при противоречия между тях, изтъкна професор Киров.

  „За да стане Истанбулската конвенция част от вътрешното ни право, трябва да се публикува в Държавен вестник, но на български, и ако имаме един фалшив превод, кой е тогава текстът, който ще влезе и ще стане задължителен за Република България“, пита се юристът.

  „Защото ратифицираните по конституционна процедура международни договори стават част от вътрешното законодателство на страната. В случай на колизия, противоречия между вътрешен закон и международен договор, всички граждани и институции трябва да спазват изискванията на външния договор“, разясни проф. Киров.

  Той поясни, че обяснителният доклад за конвенцията няма особена правна стойност.

  „Първо, защото не е част от самия текст на конвенцията. Той се изработва от Дирекция по правни консултации към Съвета на Европа, една по-широка организация от ЕС. Най-вероятно те са подготвили и този нескопосан текст към конвенцията, в който джендър се превежда като пол.

  В самия обяснителен доклад понятието „джендър“ не измества понятието пол, т.е. да използваме английското „джендър“, защото нямаме българско съответствие. Цялата ни Конституция е стъпила на понятието пол като биологично понятие.

  Да сте чули някой да излезе и да каже – джендър е това, а това е правното му съдържание. Чух всякакви разяснения за социален пол, но правната ни система не борави с такива понятия“, обясни проф. Киров.

  Според него ратифицирането й не гарантира автоматично сигурността на жените, като посочи примера с Турция.

  „Понеже е Истанбулска конвенция, Турция ратифицира Конвенцията от момента, в който е приета – 2011 г. Само че, след като Турция я е ратифицирала, специално за страната има официална статистика, че от 2010 до 2017 г., когато Турция прилага конвенцията като задължителна, 377 жени са били убити, докато водят бракоразводен процес със съпрузите си“, изтъкна проф. Киров.

  Той счита, че българското общество е надживяло предразсъдъците спрямо жените и то отдавна.

  „Аз мисля, че ние сме надживели тези предразсъдъци малко преди либералния свят. Най-малкото вижте колко много войводи жени имаме. Нима си мислите, че някой българин смята, че жената трябва да седи до печката, да гледа децата и да прави салата?“, убеден е проф. Киров.

  Той прогнозира, че ще има спорове още 6 месеца, когато е крайният срок да я ратифицираме, „а после трябва да се подчиним“.

  „Можем да се обзаложим, че тя ще бъде приета“, каза в студиото проф. Киров.

  На въпрос на водещата Мая Костадинова дали България може да излезе от конвенцията, ако преди това я е ратифицирала, проф. Киров отсече: „Всеки международен договор може да бъде денонсиран, но ако се случи, ще стане крупен скандал. Политически е равносилно на ритуално сепуко в центъра на Европа. И това няма да стане никога!“

 5. Надявам се,България да не се окаже „Задължена“да признае еднополовите бракове,дано отново да не се окаже на „колене“пред избора на други държави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *