СУДАН – Църковни водачи може да получат смъртна присъда

Тази неделя двама презвитери в Судан бяха обвинени в престъпления, наказуеми със смъртна присъда. 52-годишен християнин от Чехия също е бил обвинен.

В съда в Хартум прокурорите и следователите от Националната разузнавателна служба за сигурност (НРСС) поискаха екзекутирането на презвитерите Хасан Абделрахим Тауор и Куа Шамаал заради най-малко седем предполагаеми престъпления срещу държавата. Това заяви адвокат на защитата пред Morning Star News. Обвиненията включват углавни престъпления като шпионаж и обявяване на война срещу държавата. Адвокатът твърди, че Абделрахим отрича всички обвинения.

Много църковни членове, предимно от църквата на двамата презвитери, се събраха пред съдебната зала в знак на солидарност към подсъдимите и пееха песни, призоваващи за тяхното освобождение.

Да подкрепим своите братя и сестри в Судан, като се молим за тези двама презвитери.

Църковните водачи са получили още следните обвинения: съучастничество при извършване на престъпно споразумение; призив към противопоставяне на държавната власт чрез насилие или престъпност; подбуждане на класова омраза; разпространяване на неверни новини; влизане и фотографиране на военни части и оборудване.

Обвинен е и Абдулмонем Абдумаула от Дафур – мюсюлманин, арестуван през декември.

Съдът изглежда се опитва да обедини тези случаи с делото на друг подсъдим, 52-годишният християнин Петр Ясек от Чехия, когото НРСС обвинява, че миналия октомври нелегално е влязъл в страната; освен това е обвинен в шпионаж и в опетняване на имиджа на страната чрез твърдения, че християните в Судан са преследвани. Молете се и четиримата подсъдими да получат справедлива присъда, а семействата им да познаят Божията сила и утеха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *