Досието на еп. Еленков

п-р Тони Еленков, пълномощник на НА ОБЦ

Всички права запазени © 2012. Забранено е копирането на настоящия текст отчасти или изцяло, както и изтегленето на файловете и разпространението им по какъвто и да било начин – на хартия, в електронен вид и на електронни носители. Настоящата публикация не може да бъде ползвана за комерсиални цели по никакъв начин – включително и за публикация на книги в печатен или електронен вид, които ще бъдат разпространявани срещу заплащане. Няма ограничения за слагане на линкове или за публикуване на точни цитати с цел публицистика, анализи, доклади, научни разработки и други подобни. Ползувателите следва да зачитат разпоредбите на чл. 31, ал. 6 от Закона за досиетата при работа с текста. За ползване извън посоченото тук е нужно изрично разрешение от издателя на публикацията.

Във файл „ДОН/ДОР Мустакатия“ са качени всички налични документи от наблюдението и разработването на еп. Васил Еленкoв от 1979 до 1987 години. Делото съдържа 275 стр.

https://pastir.org/wp-content/uploads/2012/10/DON-DOR-MUSTAKATIA_Pastir_org.PDF

Във файл „Агент Велев“ са качени всички налични документи (2 бр.) от досието на еп. Еленков/ агент „Велев“. Обърнете внимание на описа на досието! Под номер 3 е описан документ „Предложение за изключване“, който докумет е изваден от досието, най-вероятно, на 13.05.2009г. Защо?
https://pastir.org/wp-content/uploads/2012/10/AGENT-VELEV-Pastir-org.pdf

39 comments for “Досието на еп. Еленков

 1. С голям интерес прегледах всички страници от документите за В. Еленков… И къде точно се съдържат данни за неговата „зловредна агентурна дейност”, поради която Бакалов и Пилев проглушиха ушите на всички? 275 страници описват 8 години от живота на един скромен човек, подложен на системен тормоз, привикван, предупреждаван, наблюдаван и разработван от службите.

  Какво се съдържа в досието на т.нар. „агент Велев”? Едно голямо нищо. Дори няма и един негов подпис. Няма и никакви доноси, сведения, рапорти и прочее, които да са написани от него. Как се доказва, тогава, неговото „мазно” агентурно поведение? Как е „разрушавал църквата” и как е „съсипал човешки животи”? Нали в това го обвиняваха Бакалов и Пилев?

  А сега какво излезе? За какво Бакалов и Пилев вдигнаха целия този шум? Не познавам лично Еленков, но познавам добре Бакалов и мога да кажа, че най-вероятно е инициирал клеветническата кампания, наречена „Казусът Еленков” просто, за да отклони общественото внимание от собствените си грандиозни провали и гешефти от последните години. „Крадецът вика: Дръжте крадеца!” – явно тази стратегия е измислил Бакалов, за да се опита да мине между капките. Какъв срам и позор за Вас, лъжеапостол Бакалов! А Вие, пастор Пилев, кога ще осъзнаете, че опитният манипулатор Бакалов Ви превърна в своя марионетка и просто Ви въвлече в своята собствена игра?

 2. Поздравления към администраторите на Пастор.орг! Това е първата и единствена електронна медия, която поде честна кампания по „агентурния проблем“ в българския евангелизъм, въпреки опитите на някои деноминационни ръководства (СЕПЦ, ББЦ идр.)да го прикрият. Това е първата и единствена засега електронна медия, която подема инициативата за публикуване на „досие“. Този факт има неоценима стойност за областите на история, право, етика, социални науки, религия.
  Поздравления за смелостта и откритостта на еп. Васил Еленков! Ние знаем през какви терзания премина той, семейството му и църквата през последните две години. Ако има хора, които се смятат за „набедени“ като „агенти“, трябва да последват примера на еп. Еленков. Евангелската общност и обществото като цяло не могат да разчитат на едностранчиви и зложелателни оценки.
  Разбира се, анализите предстоят. Вярваме, че в тях ще се включат компетентни и добронамерени хора.

 3. Важно е да се отбележи, че досиетата са две. Едното от 275 стр. е с разработки и доноси на ДС срещу Еленков. Това е така нареченото ДОН – Досие за оперативно наблюдение. Другото е досието на Еленков като вербуван „агент” от служител на ДС.

  Доколкото ми позволи бързият прочит установих, че единственото „доказателство“ за агентурна дейност във второто е краткият доклад на щатния служител на ДС, който е „вербувал“ Еленков. Началната съпоставка на двете досиета е много показателна… Ето затова настоявах, и ще продължа да настоявам, за независима от политически апетити и опростенчески популизъм библейски обоснована морална и духовна оценка на значението на изнесените от Комисията по досиетата данни и решенията за „обявяване на принадлежност“.
  http://svobodazavseki.blogspot.com/2012/08/blog-post.html

 4. Bярно е че когато се сравнят документите, че когато се сравнят с истинските документи обвиненията на Ангел Пилев са абсолютно безпочвени. Опасявам се, че той дори не е виждал публикуваното тук досие на еп. Еленков. Ако Пилев е мъж на място, сега ще поднесе най-искрените си извинения на евангелските църкви за заблуждението в което ги въвежда с изказванията си на семинара в Стара Загора. Да не говорим, че дължи извинение и на организаторите, които са му гласували доверие и лично на еп. Еленков за клеветите, които е публикувал по негов адрес в интернет.

 5. Това е само част от истината за еп.Васил Еленков.Прочетох внимателно двете досиета.Относно „вербуването му за „агент“-на 03.10.88 г. е проведена беседа,на която Еленков е изразил готовност да оказава помощ съобразно възможностите си в борбата срещу реакционните сили на Запад… .Но не е подписал договор за сътрудничество,не си е избрал лично агентурното име,не е получавал хонорар,защото не е писал донос срещу никого.Описани са няколко разработки,в които на различни агенти са поставяни задачи да разпространят слух,че Еленков е агент на ДС ,за да бъде оклеветен и дискредитиран пред евангелските среди.И в последвалите доклади тези агенти дакладват за успешното провеждане на тези операции.Описани са и многото арести на Еленков в различни градове на България,предупреждения,заплахи и какви ли не манипулации.Другата част от истината за Еленков е- многобройните ежеседмични арести,престоите в централен софийски затвор,излизанията от ДС с разбито окървавено лице и потрошено чене от побой,за което има многобройни свидетели.Но които не са живели по времето на комунизма,няма как да разберат за какво става въпрос.И лесно бяха изманипулирани да нападат епископ Еленков във Fasebook и разни форуми,дали е арестуван 300 пъти или 289,дали е лежал в затвора 36 пъти,или 35,дали е писал доноси и е предавал братята и сестрите и какви ли не още „подозрения от лукавия“,за които пише ап. Павел.Не е имал секретарка,която да отбелязва колко пъти е арестуван и колко пъти е лежал,макар и понякога само за 2-3-4 дни в Централен софийски затвор.
  И след като вече еп.Еленков си публикува досието,предизвиквам пастор Христо Куличев да направи същото !!!

 6. Внимателно изгледах видеото с Пилев и тълкуванието му на агентурното минало на п-р Еленков. Преглеждам и досието на п-р Еленков и това, което констатирам е различно от интерпретациите на Пилев за него. Изводи базирани на презумпцията, че понеже (както твърди Пилев) в досието на пастор Еленков липсват страници то видите ли, единственото логичното заключение е: човекът е доказан подлец. По отношение на донус срещу Игнатов, Пилев цитира извлечение от документи, под които друг се е подписвал, служител на ДС,(точно тези манипулатури, срещу които така „праведно“ рита) а не п-р Еленков. Тълкувание, за което службите най-вероятно (нека и аз поспекулирам малко) бурно аплодират самият Пилев за битката му за истината, защото има вероятност това да е тяхната истина. Истина, чиято цел е именно Пилев да свърши тяхната работа по отношение на п-р Еленков. И както казва самият Пилев, „радетеля“ за чистота в църквата – „Гадно, нали?“

 7. И аз призовавам Христо Куличев да публикува досието си !!!!!
  Как така само неговото досие било засекретено ?????

 8. Искам да дам информация на тези,които четат по темата за досиетата, че – хората(пастори) с липси в досиетата, са си платили, за да им бъдат изтрити частично или цялостно досиетата.
  Причината на един от пасторите, от най-високо ниво, да му излезне досието в цял(изчерпателен) вид, е защото, е отказал да плати, когато са му предложили(което му прави чест).
  Има пастор в Ръководството на СЕПЦ, чието досие е изтрито, а самия той е бил ЩАТЕН СЪТРУДНИК на ДС. СРАМ ЗА СЕПЦ и за всички искрени вярващи!!!
  Питам тези, от пасторите,които са си платили, за да им изтрият досиетата или част от тях – Хората може да опитвате да излъжете, но мислите ли, че можете да излъжете Този пред, когото всички ще застанем, за да бъдем съдени?
  Настоявам ВСИЧКИ АГЕНТИ на Държавна Сигурност на ръководни позиции в християнските среди да си подадат оставките и да освободят длъжностите си!

 9. При всички положения трябва да се има предвид, че е повече от похвално всеки да си отвори досието.
  Защо да чакаме Господ да ги отвори? При Неговото Второ пришествие?
  Благодаря на еп. Еленков за смелостта, защото е смелост да се отвори досие.
  Възпитателно е да се прилага Евангелието на практика – няма да остане нищо скрито покрито….
  Затова е хубаво сами да покажем къде сме били и какво са правили с нас…

 10. Относно лицето Пилев и…гредите

  Тони Еленков

  Така нареченият “семинар” с претенциозното заглавие „Намесата на Държавна сигурност в църквата по време на комунистическия режим в България и последствията от това след промените“, организиран от набързо скалъпеното за целта движение „Заедно за чиста църква“, беше натоварен с огромни очаквания!

  За голямо съжаление на настръхналите в очакване участници, а вероятно и на самите организатори, този семинар се оказа, както лицето Пилев патетично се провиква, поредната ГРЕДА!

  В ностоящата статия, ще се опитам в светлината на публикуваното в интернет пространството досие на еп. Еленков, да анализирам несъстоятелната, злонамерена и клеветническа интрпретация, която лицето Пилев прави на наличната документирана фактология. Анализът се ограничава само с изказването на лицето Пилев, по отношение досието на еп. Еленков, тъй като, именно, това изказване попада в полето на моя изследователски интерес.

  На първо място, бих искал да изтъкна лъжливото внушениe, което лицето Пилев се опитва да направи, манипулирайки аудиторията, че еп. Еленков е успял да унищожи голяма част от агентурното си досие и затова досието му съдържа само четири дукомента в седем страници!

  Агентурното досие на еп. Еланков, под псевдоним “Велев” е публикувано в пастир.орг и всеки безпристрастен читател би могъл да види, че в началото на досието има опис на картотекираните документи. Описът датира от 1988 г. Ако има извадени от досието документи, то това лесно може да бъде засечено при сравнение на наличните документи и описа на досието! Като пример, в подкрепа на това мое твърдение, мога да посоча факта, че в описа на досието на агент “Велев” под № 4 е картотекиран документ със заглавие “Предложение за изключване”, който докумет е изваден от досието, най-вероятно, на 13.05.2009г. и понастоящем не фигурира в досето!

  Втората откровена лъжа, която лицето Пилев поднася на затаилата дъх аудитория е, че е много, ама изключително трудно, почти невъзможно да бъде унищожено досие на агент от ДС, а щом агент “Велев” е успял да унищожи по-голямата част от досието си, значи, без съмнение, той е топ ченге от ДС, което топ ченге може да си “бърка” в досието, да вади, да слага, да унищожава каквото и колкото си поиска! А най- вероятно той – агент “Велев” има и криминални деяния, чиито следи е успял да заличи, защото видите ли, по принцип, по такива причини – криминални, агентите искат да унищожат досиетата си!

  Третата лъжа на лицето Пилев, в така направеното от него вдъхновяващо изказване е, че агент “Велев” лично е заявил готовност да стане агент и да съдейства на ДС! Лицето Пилев манипулативно използва един от двата документа в досието на агент “Велев”, а именно, рапорт на майор Вл. Николов от 10.06.1988 г. и приписва думите на майор Николов, на еп. Еленков! Лицето Пилев продължава да изяснява ситуацията като говори за поставените задачи на агент “Велев”. Тези задачи обаче не са поставени на аген “Велев” в директен разговор с него, нито пък има някакъв протокол или декларация от страна на агент “Велев” за поемане на конкретен ангажимент по поставените задачи! Поставените задачи са описани като част от рапорта на майор Николов! Както самото лице Пилев признава, в досието на съществуват: доноси, рапорти, сведения и др. по изпълнението на поставените задчи! Според лицето Пилев такива документи е имало, но топ ченгето Еленков ги е унищожил!

  Следващата грозна клевета отправена от лицето Пилев спрямо еп. Еленков е, че последният е написал донос до ДС срещу п-р Павел Игнатов, позовавайки се на документ от 25.12.1987 г. Лицето Пилев умишлено не споменава факта, че въпросният донос на е направен от еп. Еленков, а от друг брат-агент, който донася на ДС за разговор с еп. Еленков и по този начин вкарва аудиторията в умишлена заблуда. Нека не забравяме и факта, че през 1987 г. еп. Еленков все още не е агент “Велев”, а ДОР “Мустакатия”!

  Също така, в еуфорията си да информира обществото и да омаскари еп. Еленков, лицето Пилев въвежда в заблуда слушателите казвайки, че еп. Еленков е донасял на ДС за п-р Младен Младенов! Тоава е абсолютна лъжа!

  В заключение, изчерпвайки всички други аргументи за доказване агентурната дейност на еп. Еленков, лицето Пилев препоръчва на аудиторията да гледа деветте видео клипа с еп. Еленков публикувани в пасквила, наречен уеб страница на лицето Пилев! Какво общо имат клиповете с доказване на агентурната дейност на еп. Еленков? Това само лицето Пилев може да каже!

  Какви са моите изводи от направения анализ на “лекцията” на лицето Пилев, най-видният и ерудиран лектор на семинара „Намесата на Държавна сигурност в църквата по време на комунистическия режим в България и последствията от това след промените“

  Изводът е само един и то много тъжен! Лицето Пилев е жалък манипулатор, клеветник и лъжец!

  Много гадно…нали?

 11. Първо, авторът на текста за забрана използването на тези материали може да изтрие този юридически напън, понеже въпросните снимки или части от от тях могат да бъдат използвани и без да се иска разрешение от техния автор, ако се използват в друго произведение – например статия с цел коментар или анализ или друг вид научно изследване, с научна или образователна цел. Т.е. всяка статия в която се копират, с цел коментар или анализ, тези ОБЩОЗНАЧИМИ за БЪЛГАРСКОТО ПРОТЕСТАНТСВО „произведения“ на Тони Еленков, е разрешена, понеже очевидно е с образователна и информационна цел. А когато се изучава миналото на църквата и процесите свързани с Християнството, то използването на това „произведение“ ще бъде и с научна цел. С две думи, ако авторите си мислят, че тези документи и текстове са лично семейно или фирмено архивче, а не общозначими и исторически, то значи сериозно са се объркали. На основание чл.24, ал.1, т.3/и др./ от ЗАП в следващите дни ще използвам част от тези снимки в своя блог, а по-нататък ще препоръчам използването им в други издания. Ще се радвам този, който е написал „болшевишкия“ текст за забраняването на копиране, сваляне, използване и т.н. да заведе дело и да го загуби скоропостижно.
  Свободата на словото и информацията имат определен смисъл и цел, както и Закрилата на авторските права имат цел и смисъл. Разбирането им би било доста полезно за българското общество.

  Второ, читатът „Причкапов даде положителна оценка на досегашната му работа с наши органи и изрази надежда, че и в бъдеще нашите взаимоотношения ще се развиват и задълбочават в положителна насока. Разгледахме въпросите свързани с основните принципи на нашата работа, като конспиративност при срещите, своевременно и вярно предаване на интересуващите ни данни, проявяване на творчество и инициатива при изпълнение на поставените задачи.“
  Този анализ на какво прилича? На отказ за доноси и предоставяне на информация ли? Вербовчикът казва, че агент Велев вече много добре работи с тях и дава вярна и точна информация, дори прилага творчество при изпълнение на поставените задачи.

  Трето, именно поради споменатото от Константин Андреев унищожаване на досиетата, трябва да се гледат и засечените други мероприятия на тези агенти в досиетата на дублиращи или наблюдаващи ги аганти. С други думи, за това на семинара в Стара Загора цитирахме други досиета, които говорят за работата на В.Еленков и информацията не може да бъде скрита или унищожена. Например това, което сега сте изкарали като страници от досието потвържава информацията от другите прочетени досиета, която показва доноси дискредитиращи Павел Игнатов.

  Четвърто, дори и гледайки само делото ДОР не се разбира как някой намира, че Еленков е едва ли не „жертва“ и герой, след като там има подобни цитати „Еленков и XX били в добри взаимоотношения и са зле настроени към YY/най-вероятно това е името на Павел Игнатов/. По настоящем същите/тоест първите двама/ полагат усилия да злепоставят YY пред по-голям кръг вярващи като се надяват една част да отидат при тях.“ По-горе на същата страница е очевидно, че В.Еленков забранява на вярващите от неговите църкви да посещават събранията на YY, което се потвърждава и на стр.89, където се разбира и кой е YY, а именно Павел/Игнатов/, същото се потвърждава и от агентурното досие на Еленков, където се казва, че задачата на Еленков е да доносничи за Павел Игнатов.
  А съм имал време прегледам само 3-4 случайно избрани страници от тези 280стр.

  Няма смисъл да продължавам и да задъблавам тук в интригите и доносите на тези хора. Само дето не ми е ясно при цялата очевидна информация как хора, като Добрев по-горе говорят за жертвата и героя Еленков. Всички интересуващи се от темата и от истината за назначените от ДС ръководители на деноминации могат да гледат въпросния семинар – http://zaednobg.net/video.html

 12. Г-н Авджийски, вие сте същия манипулатор като лицето Пилев!

  Цитат от Авджийски: Вербовчикът казва, че агент Велев вече много добре работи с тях и дава вярна и точна информация, дори прилага творчество при изпълнение на поставените задачи.

  Къде точно прочетохте определенията „вярна и точна информация“ и „прилагане на творчество при изпълнение на поставените задачи“ в анализа на др. Причкопов? Това са изискванията на вербовчиците, а не анализ на дейноста на Еленков! Явно вече ви се спи? Айде наспете си и утре пак прочетете досието но трезва глава!

  Г-н Авжийски, мола публикувайте поне един документ с донос от еп. Еленков до ДС, за п-р Игнатов или за когото и да било другиго! Всички доноси, с които е свързано името на Васил Еленков са направени от трети лица, по сисемата “ той каза, аз рекох“!
  Ако, не публикувате документ с донос от Васил Еленков, значи сте клеветник и лъжец!

  Това, че Васил Еленков има конфликти с Павел Игнатов и не позволява на хората от църквата да посещават негови сбирки, не го прави доносник!

  Да не би лъжеапостол Бакалов да ви разреши да посетите сбирки в пастируваната от мен църква?

  Вашата истина г-н Абаджиев е доста субективна и резултат от манипулативните ви интерпретации, вашите и на лица като Пилев и Бакалов!

 13. Добре, г-н Еленков, – „само“ „Др. Причкапов даде положителна оценка за досегашната му РАБОТА с нашите органи и изрази надежда, че и в бъдеще нашите взаимоотношения ще се развиват и задълбочават.“ се отнася за В.Еленков.

  И вашите заключения са две:
  1. Въпреки, че Причкапов казва, че добре са работили съвместно с В.Еленков, вие твърдите, че В.Еленков не е действал активно.
  2. Въпреки, засечена информация от други досиета, твърдите, че това са само неверни твърдения на други агенти. Вие/заедно с Вашите приятели тук/ сте от малкото, които стигат до наглостта да оспорват истинността на данните в досиетата. И от малкото забележителни господа, които оспорват, че един агент след като е вербуван е доносничил. Може би същото правят и някои митрополити в БПЦ.
  От правилниците и условията за сътрудничество е видно, че агентите са били длъжни да казват истината и да дават вярна информация за изготвяне на рапортите. Това е един от принципите и оперативните служители са проверявали всяка постъпила информация от агент. Още нещо, в сферата на фантастиката – агент, който да е вербуван с цялата сериозност на процедурата и да не извършва дейността, за която е вербуван.
  В първия си коментар говорите за Описът на досието. Той е направен през 2009г., тоест твърдението ви, че ако някой е извадил документи от досието, този опис ще го покаже са неверни и аз също ви предлагам да се напсите, и утре да продължим, макар, че когато вие сте писал първия си коментар е било доста по рано 🙂

 14. Г-н Авджийски, ако до този момент наивно съм допускал, че притажавате собствена мисъл и някаква, макар и минималистична вероятност да се намери у вас зачатък на критично мислене, т.е способност благородно и непредуебедено да изпитвате фактите, то с коментарите си срещу п-р Еленков след изваждането на досието му вие твърдо разбивате тези мои отчаяни надежди. Моля ви, спомнете си в светлината на последните събития, кой е доносникът или иначе казано, лъжливия свидетел срещу ближния си. Ще ви помогна малко – не е Еленков а агента на поднебесните тайни служби познат с името „апостолът“, т.е самият Гоерги Бакалов.

 15. Аз също предизвиквам п-р Куличев да си публикува досието на страниците на Пастир.орг. Той многократно е публикувал свои писания тук и ние сме ги чели с интерес. Сега е време да спре да шикалкави за досиетата на другите и да си изкара засекретеното досие на бял свят. И то не къде да е на нечии църковни страници или незнайни блогове, където не допускат чужди коментари освен своите си, а тук където всеки може да го прочете и свободно да изкаже мнение. П-р Куличев предизвиква ви една най-обикновена българска жена-евангелистка!!! Осветлете досието си за да се видят ясно хората които са ви топили!!! Предизвиквам и п-р Добрев да публикува досието си на страниците на Пастир.орг!

 16. Г-н Авджийски,

  Вие сте изключително двуличен и заблуден човек. Цитата на който се позовавате за „агентурната дейност“ на еп. Еленков е НА ЩАТЕН СЛУЖИТЕЛ НА ДС! Той може да е написал каквото си иска, все пак той е служител на тайни служби на атеистичната тоталитарната държава. Или бъркам нещо? Сега, да повторим: според вас ДС честна и почтена служба ли е или сатанинска такава? Защото ако е сатанинска и лъжлива, защо вярвате на думите на щатния агент на ДС, а не на фактите: липсата на саморъчни сведения от „агент Велев“? Ако пък мислите, че ДС са честна и почтена държавна служба, тогава какво лошо е направил „агент Велев“ като е послужил на партията и държавата? Определете се – кое от двете?

  Лично на мен взеха да ми дотягат клеветници, затънали до гуша в сплетните си, които в отчаяния си опит да се изкарат прави, започват да се държат като шизофреници…


  Второ, като си публикувате в блога снимки на откраднатите от този сайт документи, сложете там, моля, и съдебен адрес, където евентуално да получавате книжата по делото за нарушения на ЗАКОНА, които планирате. Да ви кажа, нахален млади човече, ако искате снимки – отидете и си снимайте сами. Стига мързеливо сте разчитали на труда на другите. Вземете едно към едно материали от тази публикация, без разрешение, и ги публикувайте на блогчето си и да видим как ще се развие казуса. Безплатен съвет.

  Ето ви тука цитата, Авджийски, от ЗАП, за да знаете какво ще нарушавате:
  „Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

  5. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането от средствата за масово осведомяване на вече разгласени статии по актуални икономически, политически или религиозни теми, в случай че такова използване не е било изрично забранено, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;”

  Подчертаваме: „В СЛУЧАЙ, ЧЕ ТАКОВА ИЗПОЛЗВАНЕ НЕ Е БИЛО ИЗРИЧНО ЗАБРАНЕНО“. Да ви го кажа, че явно вие имате проблем с възприятието: ИЗРИЧНО ВИ Е ЗАБРАНЕНО! Има още един аргумент, защо не можете да си слагате снимки в своя блог от материала тук, но това ще оставим да бъде изненада. Та действайте…

 17. Колега Авджийски и колеги от АРЦ,не защитавам изобщо еп.Еленков,защото и той като всички има слабости и грешки.Ако го бяхте обвинили,че има дълги мустаци,бих подкрепил вашето обвинение.Но нещата за които го обвинявате,не са нито вярни,нито са от вашата компетенция.Първо:унищожени са страниците от досиетата,които съдържат данни ,касаещи националната сигурност.А не доноси ,в които Рашко клевети Сашко.Второ:Тези страници са унищожени преди да влязат в архива от… .Трето:Комисията разпространи имената на хората,които имат молби да им се унищожат досиетата,но молбата им е отхвърлена.Четвърто:Единсвената възможност да се скрие истината в досиетата е те за се засекретят за следващите 50 години,през които никой,освен лицето,не може да ги отваря.От това се е възползвал единствено п-р Христо Куличев.Защо ли ???Пето:Исус каза на убийците,държащи камъни:“Който от вас е безгрешен,нека пръв хвърли камък…“ Тъй като вие вече 2 години хвърляте камъни върху когото ви наредят,логичният извод който си правя е,че сте безгрешни.Не ми оставя нищо друго,освен да ви пратя в манастир за девици.Не можете да се мерите нито с арестите,нито със страданията,нито с работата и успехите за Божието дело,нито дори с мустаците на „МУСТАКАТИЯ“!

 18. Двете презентации на Ангел Пилев в Ст. Загора не отговориха на очакванията за коректност и обективност. Да не говорим за посредствения амвонен начин на поднасянето им с чести употреби на плоски шеги и обръщане към „пастОр еди-кой-си“ от аудиторията за потвърждение.
  Ще дам пример за една многократно повторена от Пилев фактологична грешка, която на пръв поглед е „дребна“, но води към сериозни и много опасни изводи. Пилев многократно повтори, че Виктор Вирчев е получил оперативна задача да шпионира „майка си“ Мара Вирчева. Никой в залата не коригира Пилев, че с. Мара Вирчева е баба по бащина линия, а не „майка“ на Вирчев. Целта на Пилев бе да манипулира слушателите си там и в интернет колко „чудовищни“ са делата на „агентите“, щом предават „собствените си майки“. В останалите случаи Пилев също говореше манипулативно и с драстични неточности.
  Пилев обяви също така, че е направил „психологически портрети“ на „агентите“. Аз бих запитал – КОЙ Е ТОЙ? Квалифициран психолог ли е, който може да борави с човешки съдби? Квалифициран историк ли е, който може да анализира документи? Безпристрастен автор ли е, който се е освободил от предварителната омраза към едни и верноподаническата си привързаност към други? Моето категорично мнение се формира след двукратно изслушване на записите на двете презентации на Пилев и то е: Пилев СЕ ПРОВАЛИ В СТ. ЗАГОРА като „изследовател“ на „агентурните документи“. Той направи и много лоша реклама на книгата си (да не говорим за това, че никой сериозен автор не излага на показ предварително своите идеи, сюжет и герои). Пилев се изяви КАТО ПЪЛЕН АМАТЬОР, което поставя под съмнение стойността на непубликуваната му книга още от сега.
  Библейският принцип, който ме навежда на тези изводи е, че който В МАЛКОТО ГРЕШИ, греши ВЪВ ВСИЧКО.

 19. „Ген. Владимир Тодоров (1925) беше осъден на година и два месеца затвор през 1992 г. за унищожаване на част от досиетата на писателя Георги Марков. Потърсен по телефона от сайта desebg.com, неговата съпруга заяви, че той е болен на легло и не е в състояние да разговаря.

  Архивът на разузнаването разкрива още, че дейността на отдел 14 на ПГУ-ДС е разглеждана многократно и подробно от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов“…
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5197431 -Това е цитат от сайта,който е доказателство,че не може всеки произволно и безнаказано да влиза в архива и да унищожава части от досиета.Имате богата фантазия да твърдите,че еп.Еленков е влязъл в архива и си е унищожил част от досието.

 20. Г-н Аваджийски, вие продължавате нагло да лъжете!

  Описа на досието на агент „Велев“ датира от 1988г. Погледнете на стр. 2 от досието, горе, в дясно!

  Датата 13.05.2009 е свързана със забележка в която се казва, цитирам: „Документът от стр. 4 („Предложение за изключване“, който документ е изваден от досието) не е обект на ЗДРДОПБГЦСРСБНА!

  Г-н Аваджийски, не подценявайте ителегентността на авторите и на читателите на Пастир.орг!
  Ние не сме членове на АРЦ, които безкритично лапат всяка муха пусната от амвона!

 21. Уважаема сестра Варя Елексеева,може би сте от руски произход.Моята баба също е от руски произход.Ако те интересува моето досие,мога да ти пратя в електронен вариант моето свидетелство ,написано в книгата „Моята петдесятница“.Това е моят eмmail :
  yankotoni@hotmail.com
  От там ще разбереш защо никога не съм си отварял досието,нито имам намерение да го отварям някога лично.Ако някой толкова го интересува,ще му дам пълномощно да го прочете лично.Не съм сигурен само дали ще му разрешат да го копира.
  Бог да те развесели !!!

 22. Г-н Аваджиев, като юрист сигурно знаете, че след като представите тезата си трябва да я подкрепите и с доказателство. Иначе се дискредитирате със собствените си думи: „Въпреки, засечена информация от други досиета”

  Въпросният Ангел Пилев говори, че има такава информация, но документите показват другояче. Докато лицето Пилев не изнесе документите за които говори, думите му не означават нищо повече от една най-обикновена клевета. А и вие добре знаете, че доказателството на тезата не може да бъде
  основано на слухове
  особено когато свидетелят, в лицето на Пилев, е дискредитиран многократно.

  Моля ви, не подценявайте нашето умение да мислим през призмата на вашето собствено невежество. Осветлете документите които казвате че имате и ние сами ще преценим какво точно казват те. В противен случай, вие с Пилев продължавате да практикувате пастирския модел от тоталитарния режим с което искате да ни задължите да вярваме всичко което ни казвате без дори да мислим. Г-да Аваджиев и Пилев, това време отмина – осветлете документите ако имате такива!

 23. Отне ми няколко дни да прочета всички приложени документи и откровено се съмнявам че Добрев и Авджиев са ги прочели за една нощ. От споровете които се водят по темата можем да заключим следното. Религиозните групировки искат да разделят българския евангелизъмна два лагера: фарисейски и садукейски. Фарисеите са старите деноминации които здраво държат кокала и не го пускат. Садукеите са новите деноминации, повечето от които не вярват в грабването и проповядват, че в момента сме живеели в Милеаниума. Те искат кокала на всяка цена дори ако трябва да обвиняват с клевети и без доказателства.

  В по-голямата си част българските евангелисти не следват петдесятните фарисеи или апостолските садукеите, а Господ Исус Христос. Повечето от тях дори не им се говори за пастори агенти или лъже апостоли с фалшиви пророчества, защото едвам свързват двата края. Групировките на фарисеите и садукеите обаче имат нужда от аудитория и за това не пестят ролите в своето амплоа. Пастори агенти се оприличават на невинни овчици, а лъже апостоли и лъжепророци се превръщат в борци за свобода. Циркът им е пълен. Маските им са идеално скроени. Театърът продължава. Само, че в това второ действие искат и сърцата ни…

 24. Точно същото се опитах да кажа на едно друго място, макар и с други думи.

 25. Хей хора, братя и сестри какво ви става? Нима не разбирате че с разпространяването на тази мръсотия, с всичкото това за и против наливате вода във воденицата на дявола. Познавам по малко и Бакалов и Вирчев и Еленков и Куличев. Със сигурност не са светци. Но и ти който хвърляш камъните срещу тях едва ли си светец. Грехът не бива да остава неизобличен но това ли е начина – пред целия народ за „слава“ на българския евангелизъм. МЛЪКНЕТЕ, ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
  Това което правите не е жътва, а е разсипия.

 26. Генчо, нали ти си праведен. Какво толкова те тормози изваждането на истината за мръсните дела на Бакалов? Нека да си ги върши, да тормози църквата, и да съсипвата хората в своя култ. И президент ще го направим ако трябва! Ако си погледнеш Библията в Матей 7 ще видиш, че по плодовете ще познаеш лъжеучителите. Е, Генчо, ти как го разбираш това? Кое са плодовете? Смокините? Или гроздето? Генчо, заради такива наивни и слабо разбиращи Божието Слово вярващи се е зомбирала църквата до такава степен, че да търпи дяволиите на Бакалов и дружинка. И да се страхува от него. А и да не знае как да различи агент от неагент и добро от зло. И кое ти наричаш „мърсотия“? Изваждането на фактите? Размишленията за тяхното житейско, библейско и морално значение? А чистота и святост кое е тогава? Насмитането на греха под чергата, може би? Трябва фундаментално да си преразгледаш категориите и ценностите, приятелю. И да се засрамиш ти. За да има жътва, първо трябва да има разсипия на дяволиите – Еремия 1:10.

 27. Духът е излязъл от бутилката и няма връщане назад вече. Тук темата не е Бакалов и доктрините им, нито Пилев а което чета горе. Има си други теми и за това и няма да ги подминем и тях на своето им място. Имам конкретен въпрос към п-р Тони Еленков: Баща ти твърди във видеото, че освен арестите и тормоза и т. н. е карал служебна кола и държавен бензин и accommodation при пътуванията му по църквите т. н. – ВЯРНО ЛИ Е ТОВА ЗА СЛУЖЕБНАТА КОЛА ? Ти си по-млад и няма смисъл да ни обясняваш какво значеше служебна кола за 80-те години в БГ – не говорим за щатите. ИМАШЕ ЛИ ТОРМОЗЕНИЯТ ХРИСТИЯНИН ДЪРЖАВНА КОЛА ИЛИ НЯМАШЕ – ПРОСТИЧЪК ВЪПРОС ЗА „ДА“ ИЛИ „НЕ“?

 28. Митко, ти чете ли цялото досие? Ако, беше прочел всички документи щеше да забележиш, че еп. Еленков е бил следен от агенти на ДС в църквата, на работното му място, в квартала и блока в който живеехме по онова време, в кв. Люлин, дори и от наш близък роднина!

  Също така щеше да забележиш от рапортите на агентите, че еп. Еленков си е вършел съвестно, компетентно и всеотдайно служебните задължения, като началник на складова база, на тогавашното СК „Електроизграждани“. Въпреки многократно назначаваните от ДС ревизии и инвентаризации, за което може да видиш документи в досието, еп. Еленков винаги е излизал точен, безупречен и компетентен по отношение на извършваната от него работа!

  През 80-те године към обединението СК “ Електроизграждане“ са подведомствени три завода, не помня вече колко ел. разпределителни подстанции, изчислителен център, звена в АЕЦ „Козлудуй“ и стартиралия проект АЕЦ „Белене“, както и обекти извън страната. Савсем естествено като началник на складовата база на всички тези предприятия, Еленков е пътувал многократно до всеки един от тези обекти (само на територията на НРБ), разбира се със служебна кола, на разноски на СК „Електроизграждане“. Вечерите, вместо да виси по кръчмите със колеги, както много съвременни пастири правет, Еленков е посещавал църквите в съответните населени места!

  Не, Еленков не е имал на разположение 24/7 служебна кола със син буркан, с коята да е пътувал из България, но когато е пътувал служебно е пътувал за сметка на предприятието за което е работил!

  Тъй като възникна, някъде из коментарите, въпроса за това, че Еленков е бил генерален директор, ще отговоря и на него!

  След 1989 г. по предложение на генералния директор на СК “ Електроизграждане“, Еленков става зам. директор за период от една годнин. Когато започва организацията на РМД -та и приватизация на предприятията към “ Електртроизграждане“, несъгласен с пладнешките обири на предприятия за които е работил повече от 20 години и чрез добро стопанско управление и рационализации е спестил стотици хиляди левове на предрприятието и на държавата, Еленков напуска поста на зам. директор, а 1-2 години по-късно напуска и СК „Електроизграждане“!

  Митко, ако имаш допълнителни питания по отношение на дребни детайли, моля те, не се притеснявай, питай, както от опит знаеш, дявала е в детайлите!

 29. Господин Димитър Дакашев, тъй като задавате простички (думата „прост“ можем да възприем и в прекия, и в преносния смисъл) въпроси чийто отговор предполага „да“ или „не“, нека и аз ви задам един въпрос, също изискващ директен отговор. Знаете ли колко пъти, в онова време п-р Тони Еленков, синът на п-р Васил Еленков е тръпнал при мисълта, дали баща му ще се върне след поредния разпит в милицията? Каквото и да отговорите мисля, че е редно да Ви призова да се засрамите Вие и цялата банда глашатаи лоялни на АРЦ и на лъжеапостола Бакалов. Имате ясни доказателства за това, че п-р Еленков е бил преследван от тайната милиция (за да се запознаете с тях, просто придвижете стрелката на мишката и погледнете досието по-горе), а вие спекулирате с безумния детайл за държавната кола. Засрамете се.

 30. Г-н Явор Костов, засрамете се вие. Поредния разпит в милицията никак, ама никак не се връзва със служебен автомобил и мениджърска позиция!!! По никакъв начин, господин Костов! Християните, които отказваха да сътрудничат бяха интернирани, беше им отказвано правото да работят, да имат препитание, на такива хора живота им бе в опасност. Това не е случаят на г-н Еленков.
  Това, което се опитвате да направите тук е тотално пренаписване на историята и тотално изопачаване на фактите.
  Вие наблягате на думата „прост“, г-н Костов, аз ще наблегна на думата „нагъл“, при това безкрайно …

 31. Господин Димитров, благодаря за комплимента. От хора като вас, които смятат, че возенето в служебен автомобил е грях, а 270 страници доказателство за невинност нищо не значат, то обидата „нагъл“ я приемам като комплимент.Благодаря.

 32. Г-н Костов, признавам дължа ви извинение за думата, която използвах.

  След като за вас е напълно нормално една и съща личност да е:
  – арестувана 300 пъти,
  – да е прекарала над 6 месеца в затвор,
  – да е лежала в затвора над 36 пъти,
  и всичкото това в рамките на 20 години под комунистически режим, и в същото време същата тази личност да изпълнява ръководна длъжност в държавно предприятие и да се ползва от екстри като служебен автомобил …
  е след като вие намирате това за нормално и приемливо, то наистина думата, която употребих по ваш адрес е крайно неуместна. Сещам се за друга дума, но доброто ми възпитание не позволява да я използвам.

  Останете си със здраве г-н Костов, и между другото на дървото пред входа току що му пораснаха крила, г-н Костов, елате да ги видите …

 33. Братя, скъпи читатели или просто наблюдатели! Аз съм срвнително млад (37 год) но имам няколко въпроса на които ми е трудно да си отговоря. Бих определил себе си като радикален до някъде по отношение на варята ми в Бога, но както Генчо Боюклиев каза, ви питам :
  1. всичката тази помия която се изля и продължава да се излива без значение дали е за братята Еленков, Игнатов, Вирчев, за православни служители и т.н. вписва ли се в „… всичко което правите да е за Слава Божия…“ ??? – (цитат по спомен). Каде в словото четем за „оливане“ с „факти – помия“ на братя – моля позовете се на словото! или „информираме“ филистимците за проблемите !?!
  2. ако ти (който четеш) беше на мястото на Исус (да си знаеш предателя), щеше ли да го изгониш?
  3. означава ли, че някой който е викан в МИЛИЦИЯТА по онова време и е имал някакво взимане-даване с тях е техен аген или доносник или т.н. как ми тълкувате „… а колкото е възможно от ваша страна, имайте мир с всички человеци …“ – това, ако си хитър и използваш „… богатството на неправдата…“ грях ли е или писанието бърка в съвета си !?!
  4. „…всяка власт е от Бога…“ и „… да се покорявате на власта …“ валидно ли е или е не? Трябвало ли е да се правят на „мъже“ и да не им пука за последствията?!? – Иран, Авганистан, Саудитска Арабия са на разположение в момента за „мъже“, или е по-добре да сме „…хитри като змиите и незлобиви (повтарям НЕЗЛОБИВИ) като гълъбите…“, „… сред опако и извратено поколение…“
  СРАМ ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ !!! и действия от онова време и от развяването на евтини компромати. Когато слабостите на някои хора от църквата (било то и лидери) се коментират във виртуалното пространство, в различните медии или между самите хора СЕ СРАМУВАМ, че съм вярваш, „…посланник от Христова страна…“, „… Цар и Свещенник….“ и т.н. До колкото знам, поведението на тези хора е по-различно от това което наблюдаваме в последно време – не мислите ли? До колкото съм чувал дядо ми да цитира „… нито който НЕ ЛЮБИ брата си…“, май се отнася за тези които ще са на „топло“ ? или не е така 🙂

 34. Признавам г-н Димитров, това с дървото и крилата не го разбрах, но ще го отдадем да пиперливия ви език и доброто възпитание. А за това, колко пъти е бил арестуван Еленков аз мога да предполагам, имайки предвид разработките на ДС и свидетелски показания на независими източници. А вие г-н Димитров колко пъти имахте честта, да бъдете разпитван от властите заради верските си убеждения? Погледнете пак дървото на двора – възможно е това да не са крила и друг вид израстъци, а образувания, които трезвомислещите хора наричат клони.

 35. Е какъв ще да е бил този сл.автомобил по онова време?
  Най-вероятно Жук или Газ 53 –зелен– може би военен!

 36. Вчера на стената зад бюрото в един общински офис прочетох следното изречение:
  „Когато срещнеш глиган, не спирай да се бориш с него – и двамата ще се окаляте, на него обаче ще му хареса“
  Простете ми за неуместния коментар

 37. Братя и сестри, не е ли по-правилно да пишете коментариите си в контекста на Словото и за Божия прослава..Ако не са си приятни опонентите не посещавайте техните събрания и се отделете от тях.Ако единият лагер има нещо против другия ,защо трябва с човешки средства да се съдим и да търсим кой е крив и кой прав.Ако не ви харесва п-р Еленков-не общувайте с него,но не го съдете,за да не бъдете съдени.Или ако мислите,че някой иска да навреди на невинен човек-не е ли по-добре да оставим Бог да се погрижи за ситуацията. Защото този сайт го четат не само пастири,но и обикновени християни като мен,а също го четат невярващи,а врагът на душите ни не пропуска нито една буква.Така,че не е ли по-добре да пострадате невинни,отколкото да въздадете зло за зло.
  Извинявайте,ако съм обидил някого.Не познавам напълно никой от воюващите страни,освен п-р Янко Добрев,за когото имам много добро впечатление. Но просто ако бях невярващ и случайно отворех този сайт-повярвайте ми никога нямаше да посетя която и да е евангелска църква.Аз не съм безгрешен, но смятам,че в последно време отлива от евангелските църкви е именно поради партизанщината и воюването МЕЖДУ БРАТЯТА. Досиетата са само малка част от нещата.Тук става дума за изграждан с годините манталитет-ние сме по-правилната църква,ние по-правилно тълкуваме Словото, ние сме по-голямата работа, а всички останали са еретици и идолопоклонници.И тук дявола може спокойно да си седи и да си ни наблюдава отстрани,защото няма смисъл той да върши нещо-ние си му вършим неговата работа.
  Още веднъж-братя и сестри,хайде да започнем да вършим Божията работа,защото нямаме никакво време за губене

 38. За кое от трите евангелски дела които се водят в момента говорите г-н Таквор?
  Доколкото ми е известно п-р Янко Добрев е неосъждан.

 39. ад.Узунова,прочетете моля ви още веднъж внимателно моят коментар.Там никъде не споменавам дела,осъждане и т.н.,думи, които дори с голямо напрягане на въображението не мога да извадя от контекста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *