Становище на Евангелската общност във Варна

До: Предаването “Отечествен Фронт”
Копие до медиите

Становище на Евангелската общност във Варна
относно предаването “Отечествен Фронт” на Мартин Карбовски

Във връзка с излъченото в предаването “Отечествен фронт” от 27.03.2010 г. на Нова телевизия, Евангелската общност в гр. Варна изразява своето недоумение и крайно възмущение от изложената от авторите на предаването информация.

Представеният на зрителите разказ на интервюираната беше не само объркан, но и пълен с неточности и измислици, от които водещият реши да направи генерални изводи за църкви, които присъстват във Варна още от 19 век. През целия този исторически период протестантските църкви в града са били в помощ на обществото и са с доказано добра репутация. Въпреки преследванията по време на тоталитарния режим, отнемането на сградите, осъдените несправедливо с доживотни присъди пастори, Евангелските църкви не само оцеляха, но след политическите промени имаха потенциала да развият успоредно с религиозно-просветителската си дейност и много социални проекти, насочени към широката общественост. Три от местните църкви и в момента поддържат кухни за социално слаби, където хранят стотици хора. Някои от пасторите участват в обществен съвет към Община Варна и заедно с другите общности съдействат на местната власт по време на извънредни ситуации.

Евангелските църкви във Варна са стриктни в отчетността си, като представят своевременно своите финансови отчети в съответните институции и съгласно закона. Затова те не могат да приемат никакви обвинения за участие в „сива икономика”.

Не смятаме, че е възможно авторите на предаването да не са проверили предварително фактите и да не са се запознали с другите гледни точки. Професионализмът в журналистиката и публицистиката го изискват. И това е още една причина да считаме, че целенасочено се манипулират зрителите, като се залага на тяхната незапознатост и се тиражира само едната гледна точка. Така представеното съдържание на предаването насажда религиозна нетърпимост и омраза и унизява хиляди почтени хора – било те православни, католици или протестанти. Дори и за непредубедения зрител е ясно, че е некоректно да се използват изолирани случаи, възникнали в средите на нерегистрирани религиозни общности отпреди 18 години, за да се очернят законно регистрирани и добре функциониращи църкви. Какво доказателство са обвиненията за неморалност, отправени срещу човек, които отдавна не е между живите и не може да се защити? Затова считаме че, водещия няма право да говори като „последна инстанция” и да манипулира зрителите на Нова Телевизия с вулгарното си красноречие.

В заключение, езикът на омраза, използван срещу християнските църкви в навечерието на Великденските празници е не само проява на крайно лош вкус, но е и демонстрация за пълна липса на християнски морал и ценности. Затова и опитът на авторите на предаването да влязат в ролята на морален съдник, като се опитат да подстрекават обществото към нетърпимост спрямо една обществено значима група, каквато са евангелските църкви, е предварително обречен на провал.

Евангелски Методистки Църкви – Варна
Евангелска Петдесятна Църква – Варна
Евангелски Баптистки Църкви – Варна
Християнски Църкви „Сион” – Варна
Християнски Център „Спасение” – Варна
Християнски Център „Варна” – Варна

5 comments for “Становище на Евангелската общност във Варна

  1. Да това е много неприятно но във предаването има и малко истина нека бъдем честни „черни каси“ може да няма но маниполации и търгуване с Боцието слово има като например ето този саит /http://propovedi.org/,които предлага платени проповеди и още много „духовни“ лидери който демонстрират своето богатство и лукс , да хората ще са съблазнени .

  2. отдавна не харесвам този журналист заради самонадеяността му и грозните материали.Колкото до това дали се търгува с Божието слово всички са нясно кои го прави и че не са евангелските църкви.но незнам защо и се съблазняват от богатсвото на проповедник а от това на другите не.незнам някъде да е казано че вярвящия гол и бос трябва да ходи.Напротив дори в дни на глад ще е сит ,поради богатството на онзи на който се уповава.

  3. Богатството на проповедника е важно откъде идва,ако е от моите десетяци и дарения – мерси , и от моя джоб.вярващия не трябва да ходи гол и бос ,но да парадира ,че яде по ресторанти ,да кара скъпи коли и да демонстрира лукс – не е много редно май , а някои от варненските пастори го правят….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *