СПЕШНИ МЕРКИ БОЖИЯ ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

София, ул. Петко Каравелов №1а

Уважаеми братя и сестри,
Във връзка с извънредното положение обявено от Народното събрание и създадената обстановка с пандемията от коронавируса, ви препоръчваме следното:
След като се молите на Бог за изпълване с мъдрост, самообладание, и за защита, да свикате спешно заседание на Духовния съвет на местната църква, на което да бъде разяснена сериозността на ситуацията около разпространението на болестта и необходимостта от взимането на спешни превантивни мерки за предпазване на вярващите от заразата на коронавируса. Необходимо е по места да се организира система за информиране, предпазване и грижа за самотните, болните и по-възрастни членове на църквите ни.
1. Определете комисия най-малко от трима души, съставена от членове на Духовния съвет, и включете в нея ако има медицински лица от църквата, които да натоварите с отговорността да бъдат група за „Връзки с обществеността“.
2. Тази група за „Връзки с обществеността“ ще има отговорността:

– да информира вярващите за всички решения на църковното ръководство
– да информира вярващите за взетите хигиенни мерки
– да организира и контролира спазването на хигиенните мерки и норми на поведение „в“ и „извън“ църквата.
– да информира църковното ръководство за реалната ситуация със здравето на членовете на църквата
– да организира онлайн предаването на църковните служби

3. Членовете на групата за „Връзки с обществеността“ лично да предупредят всички членове на църквата над 65-годишна възраст, докато трае опасността от коронавируса, да си стоят у дома и да избягват, да посещават църковните служби.
4. Членове на църковната общност трябва да имат телефонните номера на групата за „Връзки с обществеността“ и да поемат задължението да ги информират по телефона, ако някой от църквата се разболее или ако някой е в контакт със заразно болен, или дори ако има някакви грипни симптоми.
5. Ако някой член на църквата или негов близък се разболее от коронавирус или е поставен под карантина, той е длъжен веднага да информира за това групата за „Връзки с обществеността“ към църквата.
6. Групата за „Връзки с обществеността“ от своя страна НЕЗАБАВНО трябва да информира:
– главния пастор на църквата за създалата се ситуация,
– да информира и да съдейства на медицинските власти
– да информира Главния старейшина на Божия Църква в България и Старейшинския съвет на църквата.
7. При установен случай на заразен от коронавирус човек от църквата групата за „Връзки с обществеността“ трябва НЕЗАБАВНО да информира вярващите от църквата по телефона, че църковните събрания се преустановяват най-малко за 14 дни или докато трае карантинният период.
8. Ако някой член на църквата има и най-малките симптоми на неразположение и на грип или е контактувал с такива хора у дома или на работното си място, такъв човек следва да ограничи социалните си контакти, да спре да посещава църковните служби и да започне да изпълнява указанията на медицинските власти.
9. Групата за „Връзки с обществеността“ трябва да организира социален патронаж за подкрепа, пазаруване и доставяне на най-необходимите продукти на членове на църквата, които са самотни и на възраст над 70 години.
10. Църковното ръководство на местната църква от своя страна трябва да преструктурира богослуженията си така, че да намали броя на хората които посещават службите, като увеличи броя на събиранията. Например, вместо 3 богослужения в седмицата, да има 6, но с наполовина хора във всяко едно от богослуженията.
11. Преди всяка служба:
– залата за събирания трябва добре да се дезинфекцира и да бъде проветрявана.
– всеки ден многократно трябва да бъдат дезинфекцирани всички дръжки, врати, микрофони, тоалетни и пр.
– разпоредителите в църквата трябва да следят за ограничаване на достъпа до църковните помещения, на хора с признаци на грип.
– вярващите да бъдат информирани да не се ръкостискат и прегръщат, както и да измиват ръцете си и пр.
12. По време на службата:
– ако залата има вентилационна или отоплителна система, същата да се спира;
– да бъдат ограничени елементите в църковните служби – по-малко песни, по-кратка проповед, песните да се пеят само от хвалението.
– отмяна на занятията в неделното училище;
– отлагане на общата Господна трапеза за след карантинния период. На спешно нуждаещите от нея, да се раздава индивидуално;
– зареждане с маски, които да се раздават при влизане в църква, а ако няма възможност да бъдат закупени, да бъдат насърчени хората сами да си закупят;
– църковните служители да информират вярващите за предпазните хигиенни мерки, които всеки трябва да вземе, а също да посъветват всеки, който има и най-малки симптоми на грип или има в семейството си контакт с болен, да се въздържа от посещение на служби, докато премине грипната вълна;
– да се разредят столовете в залата или вярващите да сядат през един стол, така че хората да бъдат на разстояние един от друг;
– да се ограничат временно, до края на карантинния период за страната, младежките, мъжките и женските събирания
– да се посъветват по-възрастните хора, над 65 години да не напускат домовете си и да следят църковните служби на църквата, които се излъчват на живо в интернет.
И накрая, братя и сестри, бъдете мъдри и отговорни в поведението си и грижовни към семействата си, към Църквата и към себе си!
13 март 2020
Старейшински съвет на
Божия Църква в България

1 comment for “СПЕШНИ МЕРКИ БОЖИЯ ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *