ОБЦ продължава богослуженията

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ОБЕДИНЕНИ БОЖИИ ЦЪРКВИ

ул. “Веслец” №69, гр. София – 1202, GSM: 0897 886769,

 

Изх. № 024/09.03.20 г.

Уважаеми братя, сестри, служители и ръководители на църкви,

Във връзка с решение на Министерския съвет (МС) на Р. България, от 08.03.2020 г., за забрана на провеждане на масови събрания и събития на закрито, поради заплаха от разпространение на коронавируса (COVID – 19), проведох разговор с г-н Георги Кръстев – главен експерт в Дирекция вероизповедания към МС. От разговорът с г-н Кръстев стана ясно, че правителството не може да забрани провеждането на църковни богослужения, но от Дирекция вероизповедания към МС препоръчват преустановяването на общи, масови, църковни мероприятия на открито и в закрити помещения. Също така, бях уверен, че общините в Р. България няма да издават съгласувателни писма за провеждане на мероприятия на открито, нито ще бъдат предоставяни общински и държавни сгради и зали за провеждане на събития на закрито.

След проведена консултация с Националния съвет (НС) на Национален алианс Обединени божии църкви (НА ОБЦ), правим следните препоръки:

  1. В моменти на национални кризи, социална, политическа и здравна несигурност, Църквата трябва да бъде институцията, организацията, социалната единица, която да запази, самообладание, здрав разум, мир и спокойствие и да даде надежда, вяра, морални устои и социална подкрепа на останалата част на общесвото. С оглед на това, смятаме, че църквите трябва да продължат да извършват своята духовна и социална дейност.
  1. Препоръчваме, при възможност, църквите да подсигурят целодневен достъп и присъствие на служители в установените църковни сгради, които да бъдат на разположение, както на членовете на местните църковни събрания, така и на не въцърковените граждани, с цел молитва, духовна и морална грижа и подкрепа.
  1. Препоръчваме организирането и провеждането на специални молитви и пост за протекция на българския народ, за изцеление на всички заразени от коронавируса хора, както и за божията намеса за преустановяването на вирусната епидемия.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да комуникират с членовете на църковните събрания необходимостта от спазване на по-стриктна хигиена, както в личен план, така и по отношение на църковните сгради и помещения.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да комуникират с членовете на църковните събрания, че посещенията на църковните служби е въпрос на лично убеждение, личен израз на вяра, личен избор и отговорност.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да предложат възможността на по-възрастните членове на църквата, както и на семейства с бебета и малки деца, да преустановят посещенията на църковните служби за кратък период от време.
  1. Препоръчваме да не организирате или да отложите общи, масови църковни събирания и мероприятия.

Всички набелязани по-горе мерки са препоръки и възможности, без те да имат задължителен характер. Вярваме, че всички ние имаме “ум Христов” и сме “водени и движени от Святия Дух”.

Бог е в тотален контрол! Няма от какво да се боим!

Нека божия мир и благодат почива над всички нас!

За НС на НА ОБЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.