ОБЦ продължава богослуженията

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС ОБЕДИНЕНИ БОЖИИ ЦЪРКВИ

ул. “Веслец” №69, гр. София – 1202, GSM: 0897 886769,

 

Изх. № 024/09.03.20 г.

Уважаеми братя, сестри, служители и ръководители на църкви,

Във връзка с решение на Министерския съвет (МС) на Р. България, от 08.03.2020 г., за забрана на провеждане на масови събрания и събития на закрито, поради заплаха от разпространение на коронавируса (COVID – 19), проведох разговор с г-н Георги Кръстев – главен експерт в Дирекция вероизповедания към МС. От разговорът с г-н Кръстев стана ясно, че правителството не може да забрани провеждането на църковни богослужения, но от Дирекция вероизповедания към МС препоръчват преустановяването на общи, масови, църковни мероприятия на открито и в закрити помещения. Също така, бях уверен, че общините в Р. България няма да издават съгласувателни писма за провеждане на мероприятия на открито, нито ще бъдат предоставяни общински и държавни сгради и зали за провеждане на събития на закрито.

След проведена консултация с Националния съвет (НС) на Национален алианс Обединени божии църкви (НА ОБЦ), правим следните препоръки:

  1. В моменти на национални кризи, социална, политическа и здравна несигурност, Църквата трябва да бъде институцията, организацията, социалната единица, която да запази, самообладание, здрав разум, мир и спокойствие и да даде надежда, вяра, морални устои и социална подкрепа на останалата част на общесвото. С оглед на това, смятаме, че църквите трябва да продължат да извършват своята духовна и социална дейност.
  1. Препоръчваме, при възможност, църквите да подсигурят целодневен достъп и присъствие на служители в установените църковни сгради, които да бъдат на разположение, както на членовете на местните църковни събрания, така и на не въцърковените граждани, с цел молитва, духовна и морална грижа и подкрепа.
  1. Препоръчваме организирането и провеждането на специални молитви и пост за протекция на българския народ, за изцеление на всички заразени от коронавируса хора, както и за божията намеса за преустановяването на вирусната епидемия.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да комуникират с членовете на църковните събрания необходимостта от спазване на по-стриктна хигиена, както в личен план, така и по отношение на църковните сгради и помещения.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да комуникират с членовете на църковните събрания, че посещенията на църковните служби е въпрос на лично убеждение, личен израз на вяра, личен избор и отговорност.
  1. Препоръчваме на служителите и ръководителите на местни църкви, да предложат възможността на по-възрастните членове на църквата, както и на семейства с бебета и малки деца, да преустановят посещенията на църковните служби за кратък период от време.
  1. Препоръчваме да не организирате или да отложите общи, масови църковни събирания и мероприятия.

Всички набелязани по-горе мерки са препоръки и възможности, без те да имат задължителен характер. Вярваме, че всички ние имаме “ум Христов” и сме “водени и движени от Святия Дух”.

Бог е в тотален контрол! Няма от какво да се боим!

Нека божия мир и благодат почива над всички нас!

За НС на НА ОБЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *