Първа баптистка църква (София) c БОГОСЛУЖЕНИЯ

ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ НЕПРИСЪСТВЕНО БОГОСЛУЖЕНИЕ ОН-ЛАЙН в ЕБЦ София 1

УВАЖАЕМИ СЕСТРИ И БРАТЯ,
СКЪПИ БОГОМОЛЦИ,

Във връзка с извънредното положение обявено от нашето Правителство, свързано с пандемията от вируса COVID-19, съветите и препоръките на Дирекция Вероизповедания към Министерски Съвет и наблюдавайки развитието на ситуацията в България, ръководството на Първа баптистка църква на ул. Осогово 86 реши да преминем към он-лайн богослужения, като преустановяваме физическото присъствие в сградата по време на служби, докато България премине през периода на опасност от вируса. Това решение влиза в сила от днес, 17 март.

Това означава, че богослуженията ни в сряда, 18.30 ч. и неделя 10.30 ч. ще могат да бъдат наблюдавани и ние ще можем да участваме единствено по интернет. Физическото ни присъствие в църква се преустановява. Църковната сграда ще бъде затворена за богомолци и посетители, но насърчаваме всички да се молят в домашна обстановка и да насърчават близки и далечни в Господа.

Призоваваме ви да участвате заедно с нас чрез жива връзка всяка неделя от 10.30 ч. и всяка сряда от 18.30 ч. от домовете си или от безопасни места, без струпване на хора, както са и препоръките на властите.

Нека продължим да се молим и бъдем „заедно“ в тези усилни времена. Нека се молим Бог да опази България и особено онези, които са най-уязвими, по-възрастните от нас.

С молитва, в седмица на верижен пост

п-р Теодор Опренов


РЕДАКЦИОННИ БЕЛЕЖКИ и ОЩЕ по ТЕМАТА

Заповед № РД-01-124/13.03.2020 на г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

13/03/20 Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.:/целия текст тук/

По време на извънредно положение конституцията предвижда възможност със закон да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в:

  • чл. 28 (право на живот),
  • 29 (забрана за подлагане на мъчения, насилие, жестокост, унижение, медицински и други опити),
  • 31, ал. 1 (всеки обвинен има право на съдебен процес),
  • 2 (забрана за осъждане въз основа единствено на самопризнание)
  • 3 (презумпция за невиновност до доказване на противното),
  • чл. 32, ал. 1 (неприкосновеност на личния живот)
  • чл. 37 (свобода на съвестта, мисълта и вероизповедание).

Когато бубонната чума достига Витенберг през 1527, Матрин Лутер отказва да се покори и да напусне града. Вместо да предпази себе си, той остава да проповядва и да се грижи за болните. В резултат на това се разболява и умира дъщеря му Елизабет. Тежката загуба го кара да издаде трактат озаглавен: „Дали християните да бягат от смъртоносната чума“ (Ob man vor dem Sterben flie­hen möge). В него Лутер описва истинските християни-протестанти така:

„Умираме на поста си! Докторът-християнин не изоставя болницата, управителят-християнин не изоставя региона си, пасторът-християнин не изоставя църквата си. Чумата не анулира нашите задължения: тя ги превръща в кръст на който трябва да бъдем готови да умрем!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.