Първа баптистка църква (София) c БОГОСЛУЖЕНИЯ

ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ НЕПРИСЪСТВЕНО БОГОСЛУЖЕНИЕ ОН-ЛАЙН в ЕБЦ София 1

УВАЖАЕМИ СЕСТРИ И БРАТЯ,
СКЪПИ БОГОМОЛЦИ,

Във връзка с извънредното положение обявено от нашето Правителство, свързано с пандемията от вируса COVID-19, съветите и препоръките на Дирекция Вероизповедания към Министерски Съвет и наблюдавайки развитието на ситуацията в България, ръководството на Първа баптистка църква на ул. Осогово 86 реши да преминем към он-лайн богослужения, като преустановяваме физическото присъствие в сградата по време на служби, докато България премине през периода на опасност от вируса. Това решение влиза в сила от днес, 17 март.

Това означава, че богослуженията ни в сряда, 18.30 ч. и неделя 10.30 ч. ще могат да бъдат наблюдавани и ние ще можем да участваме единствено по интернет. Физическото ни присъствие в църква се преустановява. Църковната сграда ще бъде затворена за богомолци и посетители, но насърчаваме всички да се молят в домашна обстановка и да насърчават близки и далечни в Господа.

Призоваваме ви да участвате заедно с нас чрез жива връзка всяка неделя от 10.30 ч. и всяка сряда от 18.30 ч. от домовете си или от безопасни места, без струпване на хора, както са и препоръките на властите.

Нека продължим да се молим и бъдем „заедно“ в тези усилни времена. Нека се молим Бог да опази България и особено онези, които са най-уязвими, по-възрастните от нас.

С молитва, в седмица на верижен пост

п-р Теодор Опренов


РЕДАКЦИОННИ БЕЛЕЖКИ и ОЩЕ по ТЕМАТА

Заповед № РД-01-124/13.03.2020 на г-н Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

13/03/20 Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки на територията на Р България до 29.03.2020 г.:/целия текст тук/

По време на извънредно положение конституцията предвижда възможност със закон да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в:

  • чл. 28 (право на живот),
  • 29 (забрана за подлагане на мъчения, насилие, жестокост, унижение, медицински и други опити),
  • 31, ал. 1 (всеки обвинен има право на съдебен процес),
  • 2 (забрана за осъждане въз основа единствено на самопризнание)
  • 3 (презумпция за невиновност до доказване на противното),
  • чл. 32, ал. 1 (неприкосновеност на личния живот)
  • чл. 37 (свобода на съвестта, мисълта и вероизповедание).

Когато бубонната чума достига Витенберг през 1527, Матрин Лутер отказва да се покори и да напусне града. Вместо да предпази себе си, той остава да проповядва и да се грижи за болните. В резултат на това се разболява и умира дъщеря му Елизабет. Тежката загуба го кара да издаде трактат озаглавен: „Дали християните да бягат от смъртоносната чума“ (Ob man vor dem Sterben flie­hen möge). В него Лутер описва истинските християни-протестанти така:

„Умираме на поста си! Докторът-християнин не изоставя болницата, управителят-християнин не изоставя региона си, пасторът-християнин не изоставя църквата си. Чумата не анулира нашите задължения: тя ги превръща в кръст на който трябва да бъдем готови да умрем!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *