Позиция на “ЦЪРКВА НА ПЪЛНОТО ЕВАНГЕЛИЕ” относно Коронавирус

Бъдете благословени в Името на Исус! Надяваме се и се молим да сте добре и в добро здраве, както преуспява душата ви във всяко нещо в този сезон. Пишем ви във връзка с широкото разпространение на „Корона“ вирус ( от който към днешна дата в България има диагностицирани 30 случая. Решихме да споделим нашата гледна точка за вируса като хора на Бога, за да дадем повече яснота къде стоим като вярващи и да успокоим всички вас, за да не се поддавате на страха и паниката, които завладяват все повече умовете на хората около нас. Изключително важно е в този период да останем спокойни и да сложим ума си върху Христос, а не върху обстоятелствата.

Няколко факта за вируса:
Първо, Корона вирус, поне от това, което знаем и виждаме на този етап, не е толкова смъртоносен, колкото е страха от него. Смъртността варира между 1% и 4,5 %, в зависимост от района и страната, в която се разпространява. Към настоящият момент от този вирус по света са починали около 4,200 човека, като хората починали са имали други усложнения преди това и вирусът не е бил основаната причина. Това е доказан факт, не хипотеза!

За сравнение, за същият период, в който се появи Корона вирус, сезонният грип с който всички сме наясно и сме свикнали да го има всяка година, е отнел живота на близо 95,000 човека или 20 пъти повече.
Или с други думи, за последните 90 дни, от Корона вирус са починали 46 човека на ден, а от сезонен грип близо 17 300 на ден.

Това само показва, че психозата е много по-голяма от реалната опасност от този вирус. Страхът и паниката могат само да навредят, затова ние апелираме преди всичко към здрав разум. Хора се презапасяват с храни и медикаменти, а медиите неволно чертаят възможно най-грозни картини. Нещо присъщо за страха!
Исус ни казва, че не ни е дал „дух на страх, а дух на сила, любов и здрав разум‘.

Ние не сме призовани да живеем със страх. Страхът не е нашата вяра или религия. Доверието в Исус и Неговото Слово е нашата вяра! Исус каза на учениците си следното: “Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.” Йоан 14:27 СИ Мирът на Исус не е като човешкият мир, който зависи от обстоятелствата. Той е небесен и има друго ниво на власт и перспектива. Нека приемем Неговият мир и да се успокоим.

Когато Исус говореше на учениците какво предстои, Той им каза следното:
“И ще чувате за войни и за военни слухове, но внимавайте да не се смущавате; понеже тези неща трябва да станат, но това още не е свършекът. Защото ще се надигне нация против нация и царство против царство; и на разни места ще има глад, (епидемии) и земетресения. Но всичко това ще бъде само началото на страданията.“ Матей 24:6-8 VBG

Исус ясно заяви, че в света ще има турбулентни времена и специфично каза „епидемии“, но насърчи, „внимавайте да не се смущавате“, понеже това е част от процеса на Неговото идване един ден.
Ние също искаме да ви кажем днес като Исус, не се страхувайте и не се смущавайте от този вирус.
Ето защо, преди всичко ви насърчаваме да държите очите си на Бога, да бъдете близо до Него, да слушате гласа Му, да стоите върху обещанията Му и да не се смущавате!

Ако усетите, че нахлува страх, обадете си на някого и се молете заедно. Молитвата има голяма сила над страха! Нека не позволяваме страха да ни превърне в жертви и да ни изолира от хората около нас. Особено от тези, на които можем да помогнем. Винаги можем да се молим за някого по телефон или по някоя от социалните мрежи.

По време на една от най-големите епидемии на малария (несравнимо по-голяма и по-опасна от Корона вирус) Чарлз Спърджън не спрял да посещава хора по домовете им и да се моли за тях. Това е възможност за нас да проповядваме Евангелието и да носим надежда в този свят. Нещо към което сме призовани.

Относно решението на Министерски съвет (МС) от 08.03.2020 г. за отмяна на всякакви културни мероприятия в затворени помещения, ние споделяме изразеното становище от адв. Грета Ганева, секретар на ОЕЦ. Тя посочва, че МС няма правомощия да забранява събрания на вероизповедни общности. Според Конституцията на страната и според Закона на вероизповеданията ние като църкви имаме право да се събираме, което не може да бъде ограничавано от МС. „Макар и МС да е взел посоченото решение, считаме, че то няма сила спрямо нас. И независимо, че е постановено, се равнява на правно нищо“, пише адв. Ганева.

В този смисъл ние сме напълно изрядни спрямо закона да се събираме. Сутрешното богослужение в неделя (15 март) от 10:00 ч.  беше проведено без промяна, но в залата имаше много повече хора, от колкото очаквахме и това не позволява да спазваме здравно – хигиенните изисквания за безопасност, предвид извънредното положение в страната! В тази връзка:

  1. Отменят се сутрешните богослужения в неделя (22 и 29 март).

На тези дати, от 10:00 ч. ще бъдат излъчени на живо богослужения с кратко хваление, молитва и проповед чрез канала на църквата в YouTube и Facebook. Насърчаваме всички вярващи, част от църквата, да не пропускат тези видео – събрания.

  1. До 29 март се отменят редовните молитвени богослужения в петък от 18:00 ч.
  2. До 29 март се отменят груповите събирания на всички служения: младежко, неделно училище, както и домашните групи в сряда и четвъртък.
  3. Отменя се насроченото за 28 март събитие с прожекция на филм.
  4. Отменя се насроченото за 28 март отбелязване на Благовещение.
  5. Отправя се апел към вярващите за засилване на молитвения живот до окончателното отшумяване на пандемията.
  6. Неделя, 22 март, е обявен за национален ден за молитва и пост за всички вярващи. Отправяме апел към всички да участват в общата молитва и пост.

С предприетите мерки Църковното ръководство цели да предпази вярващите от заразяване, или разпространяване на корона вируса, но и да съдейства за удовлетворяване духовните потребностите на вярващите.

Ръководството на църквата декларира своята готовност, при промяна на състоянието с пандемията, да променя своите решения.

Божият мир да бъде с всички нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *