Солидарност с християните в Ирак

4531_large[1]

Десетки хиляди християни поставиха арабската буква “N” на профилите си в социалните медии. Предстоятелят на Англиканската църква, архиепископ Джъстин Уелби, също смени минала седмица снимката на своята страница и призова християните по целия свят, да се застъпят в молитва пред Бога за преследваните от джихадистите от „Ислямска държава“ вярващи.

Около 3 000 християни от град Мосул, Ирак бяха подложени на геноцид, като имотите на християните са били маркирани със спрей с арабската буква „N“, която е първата буква от думата „назарянин“ или „християнин“ на арабски. Непосилни данъци, психически и физически тормоз и принудително изселване преживяват в момента потомците на първите християни.

В понеделник (4 август т.г.) Кентърберийският епископ призова британското правителство и лично министър-председателя Дейвид Камерън да предостави политическо убежище на християните от Ирак. Според него Великобритания има „морално и историческо задължение да предложи убежище на бежанците, прогонени от екстремистите от Мосул“.

В момента много от иракските християни са намерили подслон в области, контролирани от кюрдски бойци пешмерга, но тяхното бъдеще е несигурно. Франция вече обяви, че ще приеме прогонените от родните им места християни.

2 comments for “Солидарност с християните в Ирак

  1. Събитията в Мосул показват по един безспорен начин докъде може да достигне фундаментализмът на Исляма.

    Архиепископ Дж. Уелби показа как постъпва истинският християнски водач в такива случаи – с категорични действия. Знаем ли за подобни категорични действия от страна на патриарх Неофит или п-р Н. Неделчев – председателя на ОЕЦ, който бе чест гост през последните години в Ирак?

  2. Да, нека се чуе гласът на християнските водачи да бъдат приети и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *